Starý zdroj k ATARI. Old power supply 5V Atari.

By Administrator at apríla 16, 2012 23:44
Filed Under: Atari

Pred pár dňami som sa dostal k tomuto zdroju. Iste ležal pekných pár rokov niekde v garáži, ale je funkčný. Teraz ho už len treba vyčistiť a asi odložiť. Odložiť preto že tá účinnosť vďaka čipu 723 v zdroji je fakt malá, určite menej ako 40%. Čip 723 potrebuje pre svoju činnosť vstupné napätie minimálne 10.5V a výstup je 5V - vieme počítať ... Pekný zdroj, ale patrí histórii. Pekný je aj tým že konečne nie je celý zaliaty epoxidom a tak sa teda aj ten chladič môže konečne uplatniť. Má ochranu pred skratom, výstupný prúd je maximálne 1.5A.


Dodám ešte pár nálezových fotografií, najhrubší prach je odstránený:



Technicko - taktické dáta zdroja:



Vlhkosť vzhľadu neprospela, funkčnosti to ale neublížilo:



Vybratá doska plošných spojov spolu s transformátorom, čip 723 má 14 nožičiek, na ľavej strane je na chladiči namontovaný výkonový tranzistor, za ním "vytŕča" výkonový odpor, ktorý stanovuje maximálny povolený odber - elektronická poistka.



Dtto:



Pohľad na dosku plošného spoja zo strany spojov:


 

Pekné sú dierky na pomocné chladenie diód nad nimi, zjavne niekto rozmýšľal nad konštrukciou tohoto zdroja.


Zaujímavé je to, že tento zdroj dodáva výstupné napätie 5.2V, zjavne sa ráta s úbytkom napätia na vodičoch k počítaču, tam sa predpokladá veľkosť napätia už na úrovni cca 5V. Keďže počítače bežia v pohode v rozmedzí napájacieho napätia 4.75V - 5.25V je to v norme. Dnes sa to najjednoduchšie urobí priamo s obvodom 7805 a je po starostiach, on ten úbytok napätia na vodičoch pri originálnych prívodoch dosahuje hodnotu asi tak 75mV.

Dnes je tento zdroj len taká nostalgická spomienka.

____________________________________________________________

Zapojenie tohoto zdroja a ešte pár iných zdrojov nájdete v tomto odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zdroj-03-ATARI-power-supply.aspx

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:51 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: