Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

By Administrator at apríla 11, 2022 16:35
Filed Under: Non-Atari

 

To sú mi veci ... bol som dnes doobeda u známeho pre monitory a kúzlo nechceného - pri vzájomnej komunikácii zrazu na mňa vytiahol minitower skrinku, motherboard ASUS Pundit P1, Celeron 2.66GHz, 2GByte RAM, Win 7 Ultimate 32bit, funkčný - a stále je tu k dispozícii paralelný port. Je tu k dispozícii aj jeden sériový port RS232, výstup ide aj cez kompozitné video a tiež ide výstup z videokarty cez S-video. DVI a VGA výstup je samozrejmosťou. Všetky potrebné ovládače už nainštalované - jasné, zasvietili mi oči, dohodli sme sa, cena bola veľmi prijateľná - za ďakujem. Síce som ešte nevedel či to vzájomne s programátorom PREPROM-02 pobeží, ale kto sa bojí nech nechodí do lesa. Skrinka môže byť postavená "na stojáka", ale aj na ležato, proste tak ako komu vyhovuje a na čo je k dispozícii miesto.

Asus Pundit P1


Jediná vec ktorú som musel urobiť - pridať na spodok (pri použití "na stojáka") gumové nožičky, originálna spodná plastová podložka už akosi nebola k dispozícii. Je to už doma, všetko nepotrebné som z odinštaloval a teraz beží perfektne aj s programátorom PREPROM-02 na plné gule (teda po inštalácii jeho ovládacieho programu). Toto mať doma minulý rok v septembri tak ten Celeron 433 vôbec nezháňam. I keď hlavnou motiváciou pri zháňaní pomalšieho stroja bolo presvedčenie že tam bez problémov pobeží dostupné programové vybavenie pre programátor, ukazuje sa že nie je problémom ani takt 2.66GHz čo je príjemné zistenie. Po vyčistení disku od zbytočného programového vybavenia sa reálne ukazuje že tie osadené 2GB RAM skutočne bezproblémovo postačujú (stále je k dispozícii voľných vyše 800 MByte RAM), nemusím zháňať 2x 2GB RAM moduly (i keď asi ich doma mám, akurát ich bude treba nájsť ... poznámka - našli sa - lenže medzitým som si overil že doska "berie" maximálne 2x 1GB moduly, takže výmena nemá zmysel, zaujímavé obmedzenie - škoda keď sa takto zmrzačí niečo čo by mohlo byť výkonné). Asi onedlho aj tak skúsim nejaký OS čo nebude mať veľké nároky na RAM a tak isto aj na hardvér. A nejaký ten ďalší soft ktorý si "šušňá" na 32bit úrovni sa doma zaručene tak isto nájde.


 

Pohľad do vnútorností - hneď na začiatku som si všimol že výstup vzduchu zo zdroja je po čase akosi viac teplý ako by sa patrilo. Po otvorení skrinky som zistil prečo. IDE káblik sa priamo opieral o mriežku pre ventilátor zdroja a významne tým obmedzoval možný prietok vzduchu do zdroja, možno blokoval viac ako 2/3 prietoku. Stačilo káblik upratať na jeho miesto a takto vzniknutá pár centimetrová medzera už zabezpečila významné zlepšenie chladenia nielen zdroja ale aj celého počítača. Blbinka, ale táto "oprava" bola vo svojom výsledku naprosto účinná.

 

Tak som pre kontrolu pomeral rozmery skrinky a porovnal s predchádzajúcim počítačom:

 

počítač s procesorom Celeron 433MHz:

36cm dĺžka x 18cm šírka x 42cm výška, kubatúra skrinky cca 27.12l

 

Asus Pundit P1, Celeron 2.66GHz:

35cm dĺžka x 27cm šírka x 9cm výška, kubatúra skrinky cca 8.5l

Takže nejaký ten "nepatrný" rozdiel v litráži tu naozaj existuje a je jasné čo onedlho pôjde z domu a čo doma zostane. Toto sa mi veľkostne hodí perfektne na moje voľné miesto, no čo, občas sa podarí pri nákupe (predchádzajúcom PC s C433) šliapnuť nohou trochu vedľa, hlavné je to že to aj tak nebolo do h...a, Smile.

Celkom úspešný deň.

__________________

13.04.2022

Nedalo mi, predsa len nejaké veci sa mi pri behu pod Win7 Ultimate celkom nezdali, občas nečakane záťaž bola chvíľami na 100% - ani som si neodzálohoval obsah HDD a pustil som dnes doobeda natvrdo inštaláciu Win 2000, akosi sú mi milšie ako Win ME a aj Win 98 (alebo neskoršie SE) a viem že hardvérové nároky budú oproti Win7 podstatne menšie. Takže - výsledok ? V pohode zbehla inštalácia, akurát najväčší HDD čo mi to bralo je do 128GB. Nevadí, ponúklo systémových 80GB a zbytok ako druhý disk, s tým viem žiť. Najdlhšie trvalo formátovanie disku - tu žiaden quick format neexistuje, vlastná inštalácia po naformátovaní trvala skutočne len pár minút. Nainštaloval som najprv drivre, potom postupne rad zaradom service packy. Výsledná spotreba RAM = 117MByte (nakoniec to bolo ešte menej = 109MByte), čiže do celkových 2GB RAM je tu celkom slušná rezerva, drivre som našiel na stránkach Asus-u tak pre Win 2000 ako aj pre Win XP (pre ne mám inštalačku tiež, takže možno, niekedy ...)

Jediný problém - neinštalujte ovládač zo stránok ELNEC-u s označením pg4uwarc284.exe - ten už programátor PREPROM-02 naozaj nepodporuje - i keď na ich stránkach sa tvrdí niečo celkom iné (mal som na túto verziu programu odkaz aj na mojich stránkach, už som to tam odstránil), takže overuj, preveruj platí stále a trvale. Programátor priamo, bez akýchkoľvek pomocných prvkov napaľuje Eprom 271010, 27020, 27040 a 27080, pritom na webe je práve na tieto veľké Eprom na tomto programátore plno protichodných popisov ktoré tvrdia že bez dodatočných shieldov to nejde, odskúšal som všetky spomenuté typy Eprom reálne napálliť - a PREPROM-02 beží a napaľuje ich bez najmenších problémov. Rezerva výkonu je obrovská a nenašiel som nič čo by teraz akokoľvek brzdilo túto kombináciu pri používaní. Tu zase platí - používať vlastný rozum sa vždy oplatí.

Na počítač je teda teraz nainštalovaný program s označením verzie pg4uwarc251.exe, ten skutočne fičí v pohode, priznám sa že Win 98 či už vo verziách SE alebo Win ME nemám chuť skúšať inštalovať - aj tak by som tieto OS určite dal preč - ale je pravdepodobné že by na nich bežal bez problémov tiež.

__________________

14.04.2022

Už som sa dostal na hranicu 100MByte obsadenej RAM ...

Všimol som si že ventilátor na chladiči procesoru sa rozbieha až pri teplote keď dosiahne 42ºC, pri štarte sa na okamžik roztočí naplno, potom sa zase za pár sekúnd vypne. Ak sa nainštaluje rutina pre sledovanie teplôt od Asus-u ktorá je určená pre Win2000 tak potom to začne na chvíľu "pindať" než sa ventilácia zapne, zaujímavé - chvíľu pindá a potom stíchne ... tu niečo v systéme predbieha o kus to čo sa má ozvať až neskôr, je dobré o tom dopredu vedieť.

Teraz si už uvedomujem že v tej dobe tie 2GB RAM skutočne stačili, viď obsadenie RAM pod Win2000, dtto platí aj pre WinXP (tie chcem nainštalovať, natrvalo, už som sa rozhodol), iná káva je už ak je sú nasadené Win 7 ... a s tým súvisiace strmo stúpajúce nároky na dostatočnú RAM, teda nielen na ňu ale aj na potrebné systémové požiadavky.

___________________________________________________________

21.04.2022

Dnes som na PC nainštaloval Windows XP Professional. Nasledovala inštalácia driverov, skutočne je ešte potrebné nahrať aj service pack2 a SP3, bez nich by spústa vecí nešla spustiť. Najvyššia verzia net frameworku čo išla nainštalovať bola 4.5. Spotreba RAM mierne stúpla, ale stále je to na veľmi prijateľnej hodnote, je to menej ako 160Mbyte. Samotná čistá inštalácia Win XP zbehla za 10 minút (bez SP a driverov). Drivre (aj pre Win 2000) pre Win XP majú len pár súborov a pritom je tam už k dispozícii všetko čo je treba, čiže ich inštalácia zbiehala expresne rýchlo, kompletne to nezabralo viac ako 15 minút.

Najväčším problémom bolo doma nájsť samotnú dobre založenú inštalačku XP, je fajn ak si myslím že bola uložená na konkrétnom mieste - a pritom reálne bola niekde úplne inde. No nič, hlavne že je nakoniec k dispozícii. Po pár rokoch (už je to 10 a viac ?) sa môže v mieste uloženia inštalačky mýliť každý.

Tongue out

Počítač je stále veľmi svižný a tu asi skončím a nechám na tom tento OS, zatiaľ beží na ňom všetko čo potrebujem spúšťať, teda myslím tým 32bitové aplikácie.

 

P.S.:

Pôvodne som uvažoval že sem dám do dosky P4-ku procesor /nie je problém ho zohnať, ceny sú naozaj priaznivé/, BIOS ho berie, ale potom som si uvedomil že pôjde hore aj spotreba a nejaké výkonné "delo" tu naozaj nepotrebujem - tak som sa zastavil, urobil stopku a žiadne zmeny procesoru v tomto PC neplánujem.

 

Ešte dodám jednu vec ktorú som po čase objavil - a to až pri použití modulu x48:

Modul x48 nespolupracuje s WinNT a Win2000 pre programovanie 8748 a 8749 /čiže rovnako sa to správa aj pod WinXP/ - tu treba ísť smerom nadol na Win98(ME), no toto nepotešilo, ale našťastie mám USBprog kde 8748 a 8749 bezproblémovo naprogramujem. Na druhú stranu aj pod WinXP umožňuje načítať obsahy 8048 a 8049. No, sranda na pokračovanie, ešteže si viem pomôcť.

(Tu by plne pomohol downgrade na DOS ...)

___________________________________________________________

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Druhá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

Siedma časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 7. Možnosti modulu x48.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

11. 4. 2022 16:36:52 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: