Oprava Atari Speedy 1050. Repair Atari Speedy 1050.

By Administrator at apríla 08, 2020 11:40
Filed Under: Atari

 

 

Pred časom (bolo to na jar minulého roku) som zohnal ďalšiu disketovú jednotku Atari 1050 do svojej zbierky, bol to výmenný obchod - niečo za niečo, jednoducho bezhotovostný platobný styk v praxi. Keď som ju priniesol domov tak som na ňu približne mesiac nemal čas, potom som ju konečne vybalil z tašky v ktorej som ju priniesol. A nasledovali prekvapenia, príjemné.

 

Pri prezeraní predného panelu kde na prvý pohľad bolo vidieť 5x LED som začal tušiť že tam možno bude v jednotke uložené viac ako by sa dalo na prvý okamžik očakávať a to čo mi majiteľ povedal (ten to ale už cca 15 rokov nezapínal). Vovnútri to pri miernom pohybe hrkalo, od majiteľa som mal informáciu že je roztrhnutá plochá remenička, to som ako problém nevidel, náhradnú remeničku doma mám. Po otvorení nasledovalo skutočné prekvápko - z pätičky procesoru bolo vypadnuté rozšírenie doštičky Speedy 1050, tie dve dodatočné (na prvý pohľad, bez zapnutia zariadenia) 5mm LED sú vlastne v skutočnosti mini 2x 5mm displeje zo spoločnou katódou a zobrazujú Track. Z uvedeného vyplýva že prvé tri LED zobrazujú hustotu založenej diskety. A remenička bola na svojom mieste ... nejako extra nebol dôvod ju kontrolovať. Nasadil som rozšírenie do pätičky pôvodného procesoru 6507. Zapol som jednotku a - naskočila a išla. Výborne, to ma naozaj potešilo.


Pretože mám disketových jednotiek viacero tak som ju potom zase spokojne odložil a nechal som ju v poličke odpočívať. Teraz po roku som ju zo skrinky vybral, že reku prevetrám ju, sformujú sa kondíky, jednoducho si zabehá. Nezabehala. Chyba lávky, nechcela naskočiť, jednotka sa síce zapla, roztočila sa ale to bolo všetko. Boot error stále dokola, niečo tam predsa len žilo, po jej vypnutí počítač zadrnčal a následne skočil do Basicu.


Prvá vec ktorú som si všimol po jej otvorení že sa dobre neotáča stredový tŕň. Nebudem zdržiavať, bolo toho viacero. Plochú remeničku som vymenil, v jednotke bola nejaká nepôvodná, rozmerovo na šírku síce v poriadku, ale jej materiál bol z gumy, po jej zložení sa ukázalo že je výrazne kratšia ako je originál remenička, toto by mohlo robiť problémy. Fajn, ako prvé som vymenil remeničku - jej výmena je vec naozaj jednoduchá - tú som si zobral z pokazenej mechaniky (podrobnejšie o nej ďalej), remenička bola dobrá a dá sa ďalej používať, ani som nemusel nasadiť novú náhradnú remeničku, tá zostáva v zásobe.

 

Otáčky som nanovo nastavil, sú O.K., skontrolované pomocou môjho už pred časom uverejneného špecializovaného zariadenia:


Atari 1050 stroboscope


Ale aj tak to nechcelo načítať disketu (nebootovalo), problém pretrvával. Vrazil som tam inú, kompletnú dobrú mechaniku - a ajhľa, všetko fičalo ! Takže bolo treba vyskúšať aj niečo iné. Mám jednu FD mechaniku pre Atari 1050 ktorá má dobrú vrchnú časť, pričom spodná časť nie je je v poriadku (univerzálna čítacia a zapisovacia hlavička je k.o.), mám ju na náhradné diely. A u pôvodnej mechaniky kde je Speedy 1050 nie je podľa všetkého dobrý vrch (žeby niečo bolo vylágrované, ložisko ? - vyzerá to na problematický stredový tŕň, jeho premazanie nepomohlo) pričom spodná časť je v poriadku (po výmene remeničky za takú aká tam patrí). Pred rokom som to pustil na 15 minút a neprejavilo sa to, až teraz. Takže som skúsil niečo z tých 2x FD jednotiek funkčne pozliepať. Ešte dodám že obidve mechaniky sú Tandon.


Výsledok ?

 

Použil som vrchný diel FD mechaniky zo zlej disketovky (určenej na ND) a nechal dobrý spodok z pôvodnej mechaniky. Kábliky liezli všade kde sa len dalo keď som tie veci medzi sebou prehadzoval. Bah, bola to síce celkom slušná prplačka (bolo treba aj trošku cvikať a následne spájkovať), mal by som na tú prerábku frflať, ale vo výsledku som dostal funkčnú mechaniku, teda z dvoch blbých mi vznikla jedna dobrá, to ide, nie ? Potom som zase pomocou LED stroboskopu skontroloval otáčky (=288/rpm). Teraz už jednotka čítala a zapisovala tak ako treba. Ešteže mám k dispozícii jeden kus FD mechaniky pre 1050-ku na náhradné diely.

 

Príma, nasledoval ešte posledný krok ktorý sa zrazu objavil - na mini displejoch nesvietili segmenty B, zaujímavé, prejavilo sa to naraz na obidvoch displejoch, po prinesení jednotky domov predtým fungovali. Po kontrole dosky Speedy 1050 som našiel 2 odlomené prívody smerom k displeju, napájkoval som ich nanovo (skontroloval som kde je ktorý segment, teda na ktorej sedemsegmentovke, vývody na displeji nejdú cez konektor ale napriamo sú tam pripájkované), dal som naspäť dosku Speedy 1050 do pätičky procesoru po čipe 6507 a celé som to poskladal.

 

Zapol som to a ... všetko funguje tak ako má.


Ten mini displej je fakt cool. A ja som rád že som dal dohromady mašinu kde sa to tak nejako všetko počas jedného roku pozbieralo a pokazilo, raz darmo - disketovky sú moje srdcovky. A keď sa oprava podarí, pritom sa jednalo o 4 veci (remenička, výmena vrchného dielu, 2x problém na displeji) takže som spokojný.


Záverom dve video ukážky ako disketová jednotka Atari 1050 - s úpravou Speedy 1050 mini display funguje po uvedených opravách:

Video:

Speedy 1050 mini display1.mp4 (10,59 mb)

Video:

Speedy 1050 mini display2.mp4 (5,81 mb)


Teraz pri nútenej nedobrovoľnej domácej separácii je čas robiť aj takéto veci, ak by som to zistil predtým - asi by som to odložil a povedal si - urobím to inokedy, mám tých Atari 1050 viacero. Teraz na to bol čas a vedel som sa dokopať to doriešiť a dotiahnuť do konca.
 

Smile

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 4. 2020 16:27:18 #

trackback

04_2020 Blog, Notes.

04_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: