Počítač ATARI 65XE. Computer ATARI 65XE.

By Administrator at apríla 26, 2010 02:00
Filed Under: Atari


Ďalší počítač je ATARI 65XE. ATARI 800XE je európska verzia 65XE. Vyrábal sa v rokoch 1985 až 1992. Je tu vidieť zmenu vzhľadu oproti starším typom, viac sa podobá na "väčšieho" brata ATARI ST. Je tu použitý čip na správu pamäte - Freddie, BASIC je už revízie C. Veľkým mínusom je iba port na cartridge, chýba rozširovací port na vývody celej zbernice, najlepšie je to vidieť na nasledujúcom obrázku:



Preto už ďalšie verzie 65XE už mali k dispozícii aj rozširovací konektor ECI (Enhanced Cartridge Interface). Tento počítač bol výhradne určený pre americký predaj - pracoval v norme NTSC. Bol priamou náhradou za typ 800XL.



Schéma zapojenia ATARI 65XE:

ATARI 65XE circuit

_____________________________________________________________

A teraz perlička:


Počítač ATARI 65XEP - XE Portable computer mal byť prenosným počítačom, základ vychádzal z ATARI 65XE. Jednalo sa o kompaktný prístroj, obrazovka monitora bolo monochromatická o veľkosti 5". Interná 3.5" disketová jednotka mala kapacitu 720 kByte. Napájanie išlo z batérie, alebo bola možná sieťová prevádzka. Bohužiaľ bol postavený len jeden prototyp, sériovo sa nevyrábal. Večná škoda... toto by chcel každý atarista! A ešte keby sa "neškudlilo" a obrazovka by bola farebná ...

______________________________________________________

29.02.2020

 

_____________________________________________________________

 

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:56 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: