"Nové" Atari 800XL do mojej zbierky.

By Administrator at septembra 14, 2021 10:30
Filed Under: Atari

 

Obdobie posledných 2 mesiacov je u mňa v oblasti Atari naozaj bohaté čo sa týka presunov a "dodávok" počítačov, asi to bolo u mňa v tomto smere najživšie obdobie za posledných pár rokov. Pred necelými 2 týždňami som si zohnal Atari 800XL, kupované síce s trochou (pritom dosť veľkou dávkou) neistoty či bude fungovať, ale ako sa ukázalo - oplatilo sa, pritom cena bola pre mňa viac ako prijateľná. Dokonca doterajší majiteľ bolo ochotný prísť na miesto iba pár metrov od môjho bydliska, dokonalý servis, to len tak každý deň nebýva. Neviem, vyzerá to tak že bol po niekom z rodiny kto to dobre doma založil a až teraz sa to nanovo objavilo na svete. Počítač nemal zdroj, zato bola k nemu kompletná krabica aj s polystyrénom. Ten zdroj ma netrápil, práve pred niekoľkými týždňami som si jeden práve zohnal (a kvalitný, vtedy ešte netušiac čo potom príde). Nakoniec, ak by bolo treba a zdroj by som doma voľný nemal - postaviť si ho vždy viem.

  

Doma som to všetko pekne krásne rozložil, pripojil videovýstup a zapol napájanie - a počítač nabehol bez najmenších problémov. Bingo ! Tak som ho potom pekných pár hodín podusil a všetko na ňom (a v ňom) funguje tak ako má. Potešilo to ...

Počítač má na sebe na tlačítkach umiestnených vpravo ešte stále tenkú ochrannú fóliu, celá mašina je vo výbornom stave a je naprosto v poriadku. Čo sa týka zažltnutia plastu - tu niet po ňom ani stopy, je zjavné že počítač bol uložený po celý čas v krabici, tu nezostáva nič iné len za to vzorné skladovanie poďakovať pôvodnému majiteľovi.

(Ak by to malo v sebe zabudované motohodiny tak tipujem že by nenatočili viac ako jednotky hodín, desiatky určite nie. Možno počas môjho testovania to natočilo viac ako počas celého doterajšieho počítačového života.)

Vnútrajšok je úplná (a známa) klasika, takže nedávam foto vnútorností, je v ňom pekne čip delay linky (teda žiaden obvod Freddie). Čo sa týka testov - pamäť je tiež v poriadku, ale týka sa to vlastne celej mašiny.

Ćo nasledovalo:

Keď som to po otvorení zase celé poskladal a zapol tak nefungovali dobre niektoré klávesy. Takže - nové otvorenie a poriadne zasunutie vývodov klávesnice (neboli úplne zasunuté na svojom mieste) a všetko už potom bolo v poriadku. Proste nastala klasická chyba medzi monitorom a klávesnicou (↔), našťastie ľahko vyriešiteľná. Tongue out


Síce tento stroj nemá nič spoločného zo spomínaným balíkom s 3 doskami od rEVERZ-a, ale akosi mi nedalo sa pochváliť takto pekným počítačom ktorý mi nečakane pristál na stole, mám pocit že v dnešnej dobe sa to už akosi len tak nevidí. Síce to bola naozaj tzv. príležitostná kúpa (a za výbornú cenu, preto som tú kúpu aj riskol - i keď vďaka nízkej cene som predpokladal tak 60% voči 40% že počítač nebude fungovať), teraz po otestovaní neváham ani na chvíľu - tento stroj tak isto končí v mojej zbierke.


Poznámka:

Keď vidím tie momentálne požadované ceny na bazoši za Atari tak už pomaly dosahujú pôvodnú cenu nákupu nového stroja v Tuzexe v roku 1986. To že to tam tie počítače v inzercii stále visia zase hovorí o tom že za tie ceny sa to akosi nie a nie predať. Proste veľké oči, tu to ale neplatilo.

______________

No a pretože to doma začínalo naozaj "bobtnať" tak nejaké tie počítače (3 kusy) a ich dosky (4 kusy) z domu počas týchto týždňov zase odišli (ešte jedna doska dodatočne pôjde). Nastal u mňa taký menší prievan v domácej zbierke - takže nakoniec oproti pôvodnému stavu mi doma vlastne pribudol iba jeden počítač, to sa dá prežiť.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

14. 9. 2021 10:49:28 #

trackback

09_2021 Blog, Notes.

09_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: