Atari - switches, switches, switches ...

By Administrator at septembra 07, 2021 22:10
Filed Under: Atari

V nedeľu som objednal, dnes ráno prišli, sú vhodné do počítačov Atari (trojica napravo), do disketovej jednotky Atari 1050 a Atari XF551 (trojica naľavo dole, tam sa pripojí iba jedna rada namiesto dvoch), tie modré sú ako rezerva ešte síce neviem na čo, ale vyzerajú že sa dajú použiť univerzálne. Ceny sú ale prinajmenšom všetko iné len nie ľudové, ale pre opravy originálov sa to dá vydržať.

 

 

Jeden kus z trojice (napravo) budem potrebovať okamžite do jednej dosky Atari 800XL. Tieto kolískové vypínače majú jednu skutočne "peknú" vlastnosť - ak začnú pri prevádzke (teda pri ich prepínaní) "drhnúť" tak sú zaručene na konci svojej životnosti - a s tým sa naozaj nič nedá robiť, takže použiť nový kus ako náhradu je zaručene najlepším riešením. A priznám sa že som za posledných pár rokov dobu takýchto prepínačov menil celkom dosť, cca 7 kusov - i keď to bol mix z Atari počítačov (rada XE) a disketových jednotiek Atari XF551, zaujímavé je to že na disketovej jednotke Atari 1050 som nemenil doteraz ani jeden (a že som ich mal pár v rukách !). No, je to celkom zaujímavá osobná štatistika. Jedná sa o presnú náhradu 1:1, takže výmena sa dá uskutočniť bez najmenších problémov.

 

______________________________________________________________________________

 

Stretol som sa aj z riešením kedy sa použije náhradné riešenie, ktoré síce nie je bohvieako elegantné ale tiež je zaručene funkčné (mal som to doma na stole):

 

 

Využíva sa pôvodná kovová podložka pod vypínačom (asi sa musí odlomiť z pôvodného spínača) a potom sa na takúto podložku nalepí nový páčkový vypínač. Z jeho prednej časti sú odstránené všetky podložky a matice (aby v otvore po pôvodnom vypínači nezavadzali). Po zaschnutí lepidla sa potom prepoja prívody na mieste pôvodných prívodov. Takéto zapojenie zaručuje vystredenie novo použitého páčkového vypínača pekne v strede otvoru (v plaste) pôvodného vypínača. Výhodou je že páčkový prepínač vyžaduje menšiu silu na prepínanie, poloha nahor priamo indikuje zapnutie, poloha nadol zase jednoznačne indikuje vypnutie. Je to síce inak ako bolo doteraz, ale s tým sa dá žiť. Uvedená úprava bola prevedená na počítači rady Atari XE.

 

 

Je to síce možno na vzhľad menej elegantné, ale ako som spomenul zaručene tak isto funkčné. Ak máte stroj ktorý neopúšťa Váš príbytok tak potom v tejto úprave môže naďalej počítač fungovať bez najmenších problémov a Vy pritom nemusíte nikomu vysvetľovať prečo takto a nie inak. Preto lebo !

(A pritom je to zaručene poriadne lacnejšie riešenie ako niekde zháňať originálny vypínač ...)


Záverom:

V oboch prípadoch platí nasledovné:

Je dobré ak do toho ide len ten čo vie čo treba urobiť, takže ak na to nemáte "gule" - dajte si to urobiť u niekoho kto vie ako na to, bude to vo výsledku lacnejšie.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

 

Comments

9. 9. 2021 11:58:16 #

trackback

09_2021 Blog, Notes.

09_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: