12_2016 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 05, 2016 06:43
Filed Under: Blog

05.12.2016
Bums! - zase tu máme posledný mesiac v roku, nejako to letí. Teploty padali nadol takže teraz priebežne "mierne v medziach zákona" mrzneme. No, čo už iného môžeme čakať v tomto ročnom období.
_________
V poslednej dobe som s voľným časom naozaj nejako na nože, ale s tým sa dá žiť. Teraz keď som si našiel chvíľu na písanie ma napadla jedna vec ktorú som pred istým časom riešil - často pripájame do auta všelijaké zariadenia ktoré "behajú" s 12V sústavou auta a stáva sa že nám vyrazia poistku. Napríklad sa takto správal kompresor v aute známeho. Proste zaplo sa to a poistka v pérdeli. Vyriešil som to jednoducho, predĺžil som prívodný káblik k tomuto zariadeniu. Namiesto 2m prívodného kábliku tam teraz ide cca 7m káblik (príslušne dimenzovaný - minimálne rovnaký prierez ako pôvodný káblik) a máte vystarané. Zapnete a ... všetko v poriadku, kompresor beží, poistka celá a - majiteľ spokojný. Popritom už nič nemusí prehadzovať - z jedného miesta dosiahne všade na aute kam treba.  Je jasné že predĺžením vodiča sa zväčší odpor (dlhší káblik, že) a teda nárazový štartovací prúde je vďaka tomu predsa len menší = poistka je O.K. (namiesto K.O.). Blbina, ale vyriešila celý spomínaný problém. Možno to niekedy pomôže aj Vám.

___________________________________________________________

09.12.2016
Niekoľko naozaj pekných hlášok čo som videl v poslednej dobe:

V Sovietskom zväze (v skutočnosti to bolo Rusko) urobil Lenin (v skutočnosti sa volal Uľjanov) zo svojím svojím kamarátom Stalinom (v skutočnosti to bol Džugašvili) októbrovú revolúciu (ktorá bola v skutočnosti v novembri).

A takto je to v tam zo všetkým ...
__________

Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic ...
__________
„Vyznenie vystúpenia xxxx je zavádzajúce, je to zmes poloprávd, dezinterpretácií a omylov prezentovaných v kontexte všeobecne známych faktov. Väčšina výrokov nemá oporu v relevantných faktoch, meraniach a ani v dátach. Pre svoje opakované hodnocenie miery nebezpečia, nemal a nemá dostatočne podrobné ani relevantné informácie. Z odborného pohľadu su tieto jednoznačné a kategorické vyjadrenia neprofesionálne."

Aplikujte podľa uváženia a potreby.

___________________________________________________________

12.12.2016

Bums ! - nedodržané slovo - našiel som ďalšiu verziu SIO2PC - kopmpletne iba tranzistorová verzia. A stačia púhe 3 tranzistory:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC-3x-transistor.aspx

___________________________________________________________

15.12.2016

CO25953 - MMU - Memory Management Unit - je čip pre správu rozšírenej pamäte ATARI 130XE:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-017-MMU-C025953-Tips-tricks.aspx

____________________________________________________

21.12.2016

Vianoce sa blížia, takže jedna drobná perlička sa hodí:

Prerábka Atari 600XL na statickú RAM o veľkosti 64kByte - SRAM (je jedno či má Atari 600XL pôvodných 16kB RAM, alebo už 64KB RAM, teda 2x 4464  DRAM):

http://blog.3b2.sk/igi/post/64kB-static-RAM-(SRAM)-Atari-600XL.aspx

____________________________________________________

24.12.2016

Tento rok bol naozaj ťažký, príjemných vecí bolo len pár - ale stáli za to. Nepríjemných bolo podstatne viac a tiež stáli za to.

Dobre, teraz na inú tému - všetkým návštevníkom mojich stránok prajem pekné, príjemné a ničím nerušené Vianoce a tak isto PF ŠNR 2017.

Uvidíme sa v roku 2017.

___________________________________________________________

31.12.2016

Na záver pridávam ešte jednu hardvérovú "blbinu", príliš komplikované zapojenie SIO2PC, je to mienené ako výstraha že občas hardvérové cesty vedú nie celkom dobrým smerom. Začínať budúci rok takýmto článkom nechcem a tak s ním radšej tento rok končím:

http://blog.3b2.sk/igi/post/MEGA-complicated-SIO2PC.aspx

Takže ešte raz - šťastný a veselý rok 2017 !

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:42 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: