Atari 1050 - ICD US doubler. Part 4.

By Administrator at mája 17, 2018 08:50
Filed Under: Atari


Teraz sa už dostávam k praktickým skúsenostiam po inštalácii rozšírenia US doubler do disketovej jednotky Atari 1050. V minulom dieli rozšírenie bolo poskladané, zabudované, otestované, po zapnutí FD jednotka správne vystaví hlavičku na TRACK 00. Fajn, toto je základ, potom už musí nasledovať jediné - pripojenie priamo k počítaču a pokúsim sa nabootovať. Založil som disketu s DOS 2.5 a boot prebehol - síce na prvýkrát to zblblo, ale po novom reštarte to už fičalo ako hodinky. (Asi som mal niečo v pamäti počítača čo nebolo korektne vymazané, proste stačil studený reset a všetko bežalo tak ako má.)

 

Odvtedy to beží - no problem, vyskúšané sektorové kopíráky 1.4, 1.5 a podobne, všetko  funguje, naprosto v poriadku. Tak isto som skúšal BiboDOS (SpartaDOS nie, tam všetci vieme že to beží, tak ten som teraz vynechal). Pekné je že BiboDOS rozšírenie US doubler okamžite rozpozná a automaticky prechádza na vysokú rýchlosť (Hi-speed je funkčný aj pri sektorovom kopíráku). Ja mám aj Hi-speed rutiny priamo v OS takže ak prepnem na tento OS fičí to stále tak na 38.400Bd (môj odhad - bol blbý - pozrel som si to cez AspeQT - v reáli je to 57.600Bd). Tu už len zase môžem skonštatovať - do pekla, že toto tu nebolo k dispozícii pred tými rokmi ... síce to nedosahuje také extrémne rýchlosti prenosu ako SPEEDY 1050 - ale zase je to na montáž a výrobu omnoho jednoduchšie a stavím sa že aj dnes by to mnohým jedincom odkojeným Atari bohate postačovalo na všetko možné.

 

Takže teraz fungujú všetky 3 hustoty:


- Single 90kB - fungovalo aj pri pôvodnej jednotke Atari1050

- Medium 128kB - fungovalo aj pri pôvodnej jednotke Atari1050

- Double 180kB - toto funguje až vďaka rozšíreniu US doubler na Atari 1050

 

Prenosová rýchlosť sa pri použití SpartaDOSu (a vlastného sektorového kopíráku) zdvihla na hodnotu hodne slušných 57.600Bd čo je o poznanie viac ako bola pôvodná rýchlosť (19.200Bd) - pre takúto rýchlosť treba už ukladať údaje na disketu cez jeho vlastný sektorový kopírák, ktorý ukladá data metódou interleavingu (tento pojem je asi skôr známy na PC). Jedná sa o to, že data sú potom naskladané tak, že ich FD jednotka dokáže kontinuálne čítať, t.j, hlavička je vždy v takej pozícii že je práve možné čítať údaje. Ak nie sú data takto poskladané, vždy sa čaká na ďalšiu otáčku aby sa dali údaje prečítať (čo hodne zdržuje).


Pokúsim sa to vysvetliť lopatisticky (je to len príklad, reálne o koľko sa medzitým pootočí disketa neviem):

 

Zapíšem údaj, počkám štvrť otáčky a zapíšem znova a tak ďalej dokola až je všetko uložené. Ak je tento zvolený postup správny hlava následne dokáže kontinuálne čítať, buffer sa neprepĺňa a netreba čakať ďalšiu otáčku na to aby som mal data k dispozícii - pretože hlava sa za daný čas presne dostane na také miesto diskety kde sú práve ďalšie potrebné data. Uvedený spôsob dokáže neuveriteľne urýchliť spracovanie dát. Anglicky sa tomu nadáva pre  US doubler "UltraSpeed sector skew" (toto využitie pritom predbehlo dobu PC, ktoré nastupovali až potom. Je fakt zaujímavé koľko drobných "vylepšení" prevzali do seba následne nastupujúce PC).

 

Poznámka:

Potrebné programové vybavenie pre kompletné sektorové uloženie obsahu diskety cez "skew" režim sa nachádza v atr súbori  US doubler utility (jedná sa o kopírovací nástroj MyCopyR! 2.1).


Priznám sa že neviem ako sa to správa pri disketách ktoré si kontrolujú rýchlosť otáčania a teda aj prenosu dát, pretože takýchto programov je len pár a dajú sa spočítať na prstoch jednej ruky. Je vysoko pravdepodobné že tieto programy nebudú fungovať. Takéto programy by totiž tak isto nefungovali ani na jednotkách XF551, CA2001 a podobne, takže toto ma naozaj necháva chladným a nepovažujem to za dôležitú vec ktorá by nejakým spôsobom toto rozšírenie dopredu deklasovala. Zase musím priznať - ak je soft na diskete priamo od výrobcu a nie je tam Ultra speedy rutina tak sa to správa ako obyčajná jednotka Atari 1050 - čiže je možné že to predsa len pôjde. Vtip je v tom že teraz nemám doma žiaden takto chránený soft k dispozícii, takže to nemám ako vyskúšať.


Ale ešte čosi na túto tému pridám:


Vyskúšal som (31.05.2018) založiť pôvodnú Eprom pričom v disketovke je založená US doubler RAM - tak isto to v pohode funguje - akurát je potom z toho pôvodná disketovka - čiže potom netreba nič ďalšieho a určite fungujú aj chránené programy. Proste stačí si tam dať 8kB Eprom 2764 a prepínať medzi sebou dva 4kB bloky a potom v prvej polohe máme pôvodnú A1050 a US doubler je v druhej polohe prepínača (prepína sa najvyšší bit Eprom) - alebo si to urobíte naopak.


V minulom dieli som spomenul že mám k dispozícii 2 binárky (oprava 31.05.2018 - po usilovnom hľadaní v mojom archíve - ha, mám ich viac ! - tu som ich všetky uverejnil), teda mne dostupný firmware pre US doubler, tak som skúsil najprv s označením ver.1 a potom aj ver.2, nejaké zásadné rozdiely medzi nimi nie sú vo funkčnosti, rozdiel je ale v hlasitosti prejavu pri práci FD mechaniky. Aby som to ozrejmil, firmware ver.1 ide omnoho tichšie pri posuve hlavičky, rozhodne je to optimalizované, firmware ver.2 má zvukové prejavy pri posune hlavičky o poznanie hlasitejšie. Nakoniec, natočil som to na video, takže si to môžete sami pozrieť a aj vypočuť. Najlepšie je ten rozdiel badať (počuť) pri formátovaní diskety.

Z uvedeného dôvodu som sa rozhodol používať firmware ver.1.

 

Teraz už nasledujú videá ktoré priamo súvisia s rozšírením US doubler, žiadne diskety neboli dopredu upravované na UltraSpeed sector skew, teda nedosahuje sa plná možná rýchlosť, to už nechám na každom, prehnať si všetky diskety a takto si ich upraviť asi bude na dlhšiu dobu. Pozor, takto upravené diskety sa potom pri použití na neupravovanej Atari 1050 načítavajú dlhšiu dobu, pretože pre ne tá rýchlosť čítania nie je optimalizovaná. (Je to pekná ukážka toho aký je problém spracovať data ak nie sú optimalizované - neupravená jednotka prečíta blok a musí čakať do ďalšej otáčky aby načítala ďalšie údaje - to je to spomalenie v praxi.)  Sami ale uvidíte že to ide svižne aj bez bez úpravy. Mne momentáne stačí že fičí vyššou rýchlosťou aj na mojich nijako neupravovaných disketách.

 

Nakoniec som to predsa len vyskúšal, rýchlosť sa nezvýši (DOS 2.5), akurát sa citeľne skrátili medzery medzi blokmi preto sa dosahuje väčší objem prenesených dát za jednotku času, takže majiteľom takejto úpravy sa oplatí "prehnať" svoje diskety cez MyCopyR! 2.1 sektorový kopírák, stojí to za to. (Treba v ňom zapnúť "skew" režim.)

Ak použijete SpartaDOS, TurboDOS, BiboDOS - tak automaticky disketová jednotka prechádza na 3x vyššiu rýchlosť prenosu ako mala pôvodná neupravená jednotka.

___________________________________________________________

video:

Normalstart US doubler track00_powerON.mp4 (1,59 mb)

Univerzálna hlavička sa vysunie do pozície TRACK00 pri zapnutí napájania a bez založenej diskety sa zastaví motor otáčania diskety. Je to vec naprosto základná, ak toto nezbieha tak máte problém. Ak to zbehne, tak  je v poriadku firmware v Eprom a funguje US doubler rozšírenie. Jednoduchý test, že ?

____________________________________________________________________

video:

Auto hispeed BiboDOS single_double USD.mp4 (9,01 mb)

Automatický prechod do Hi-speed režimu v BiboDOSe, najprv bootovanie v single hustote, potom nasleduje boot v double hustote.

_____________________________________________________

video:

USDoubler firmware 1.mp4 (9,55 mb)

Táto verzia firmware beží tichšie, je kultivovanejší chod univerzálnej hlavičky, budí to dojem že je odladenejšia verzia programového vybavenia, nakoniec vypočujte si to sami počas formátovania a následného bootingu. Boot z BiboDOSu, potom formátovanie na double hustotu, uloženie systémových vecí a následne reboot.

_____________________________________________________

video:

USDoubler firmware 2.mp4 (14,37 mb)

Tu je počuť že univerzálna hlavička ide o poznanie hlučnejšie pri svojom pohybe, inak firmware plní to isté čo verzia 1. Tiež boot z BiboDOSu, potom formátovanie na double hustotu, uloženie systémových vecí a následne reboot.

_____________________________________________________

Binárka firmware verzie 1, je to verzia ICD firmware z roku 1985 rev L, čo značí že by mala fungovať s radičom 2793, nie s radičom 2797:

Eprom file:

USDoubler_v1.bin (4,00 kb)

_____

Binárka verzie 1 s upravenými číslami FD jednotky:

Eprom file:
USDoubler_v1_7685.bin (4,00 kb)

Aj tu som upravil verziu 1 ako D5:, D6:, D7: a D8: - tak isto sa dá potom FD jednotka používať iba ako sekundárna - nedá sa z nej týmto firmware nabootovať. Aj tu platí že sú k dispozícii čísla jednotiek  v poradí tak ako doteraz čiže čo bolo D1: je teraz D5:, D2: bude D6:, D3: sa zmení na D7: a D4: bude teraz D8: . Z tejto binárky sa nedá nabootovať, pretože nie je k dispozícii D1:.

_____________________________________________________

Aby som nezabudol, sľúbil som priložiť aj firmware verzie 2, pre rozšírenie US doubler - teda ak si to niekto chce vyskúšať:

Eprom file:

USDoubler_v2.bin (4,00 kb)

Funkčnosť rovnaká, hlasitosť prejavu posunu hlavičky je o poznanie hlučnejšia ako vo ver.1

_____

Binárka verzie 2 s upravenými číslami FD jednotky:

Eprom file:
USDoubler_v2_7685.bin (4,00 kb)

Táto binárka je síce verzia číslo 2,  pozor,  čísla diskov sú posunuté, teda sú tu k dispozícii čísla jednotiek  v poradí tak ako doteraz čiže to  čo bolo D1: je teraz D5:, D2: bude D6:, D3: sa zmení na D7: a D4: bude teraz D8:  - existujú jedinci čo radi skúšajú aj takéto veci, tak to tu teda máte na testovanie. Takže pozor, pretože z tejto binárky sa nedá nabootovať ! (Je to vždy pri tomto obsahu Eprom iba sekundárna jednotka.)

____________________________________________________________________

Patch, čiže opravená verzia 2:

Eprom file:
USDoubler_v2_patch.bin (4,00 kb)

Síce je tu zmenených v súbore iba pár bytov, ale je to patch, takže aj toto som našiel v mojom archíve. Hlasitosť posuvu hlavičky zostáva hlučnejšia ako je to vo ver.2 známe.

_____

Patch, opravená verzia 2, zmenené čísla jednotky:

Eprom file:
USDoubler_v2_patch_7685.bin (4,00 kb)

Binárka je patchnutá verzia číslo 2,  pozor, čísla diskov sú posunuté, teda sú tu k dispozícii čísla jednotiek  v poradí tak ako doteraz čiže to  čo bolo D1: je teraz D5:, D2: bude D6:, D3: sa zmení na D7: a D4: bude teraz D8:
Pozor, z tejto binárky sa nedá nabootovať ! (Je to vždy pri tomto obsahu Eprom iba sekundárna jednotka.)

_____________________________________________________

Nasleduje zazipovaná systémová disketa pre ICD US doubler (ATR):

usd_tools.zip (70,74 kb)

 

Obsah diskety:

_____________________________________________________

Nasleduje ešte ďalšie programové vybavenie určené extra pre US doubler rozšírenie:

Atr files:

US doubler atr files.zip (220,05 kb)

_____________________________________________________

Na záver už len skonštatujem že toto riešenie svojou jednoduchosťou a funkčnosťou už asi nebude prekonané. Prišlá doštička pre US doubler do Atari 1050 od Radima Poláška je funkčná, išlo to okamžite po osadení, čo sa týka vzhľadu oproti piggy back riešeniu (čipy nalepené na seba) asi nie je čo ďalšie riešiť, priestorovo je to tak isto dotiahnuté do konca, ja fakt nemám k tomu čo viac dodať - je to perfektne chodivé !

Po týchto skúsenostiach som sa rozhodol že si jeden US doubler predsa len dám do jednej disketovej jednotky Atari 1050 - v tej minimalistickej elegancii je to skutočne neprekonateľné. Jediný problém môže byť zohnať čipy 6810, tie predsa len v našich končinách až tak bežne dostupné nie sú. Ale eBay to istí, takže zohnať tieto malé RAM sa ešte stále dajú. (Už som si ich objednal, pretože na test som si musel druhý potrebný RAM čip 6810 vytiahnuť z inej chodiacej jednotky.) Diskety zatiaľ nijako nehodlám upravovať, celú jednotku budem mať odloženú ako záložnú - pretože prečíta v podstate všetko čo napríklad XF551 (mimo Quad hustoty, samozrejme), som rád že toto budem mať doma trvale  k dispozícii.

 

Poznámka:

Jediná vec ktorá mi tu chýba je indikácia hustoty založenej diskety - je mi jasné že to tu nebolo od počiatku v pláne, ale ak máte doma Speedy 1050 tak to fakt rozmazľuje ... a človek porovnáva. Ale tam je na to k dispozícii rozšírenie ktoré má 9 čipov, tu stačí iba 1 čip navyše. Toto je naozaj minimalistické riešenie a funguje na jednotku, celé je to perfektne dotiahnuté do konca (použitý hardware - to je Radimova zásluha) a tak isto aj čo sa týka dostupného programového vybavenia.

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

17. 5. 2018 8:54:10 #

trackback

05_2018 Blog, Notes.

05_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: