ATARI 600XL žije. ATARI 600XL O.K.

By Administrator at augusta 14, 2012 13:05
Filed Under: Atari

Kto si spomína, pred časom som napísal článok o tom ako som sa dostal k ATARI 600XL a keď som sa konečne dostal k tomu aby som ho otvoril, tak bolo totálne vybrakované ...  nemal som srdce to vyhodiť a povedal som si že ho skúsim oživiť, najprv ale v pôvodnej verzii 16kB. Ako to vyzeralo pri prvom otvorení  na začiatku pripomeniem to jedným obrázkom:

(tu som už začal osádzať, preto je tam už jedna pamäť 4416, iný obrázok som nenašiel, sorry)



 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Ďalej som tiež spomínal že chcem tento počítač ATARI 600XL rozchodiť, pretože až na 5 veľkých švábov som mal ostatné doma k dispozícii. Čipy z USA prišli, tak som ich teda do dosky osadil a počítač bežal bez problémov na prvé zapnutie. Paráda potešil som sa, pustil som v Basicu ? FRE(0) a odmenou bol výpis 13326 bytes ... 


A terajší stav, pamäť stále úžasných 16kB RAM, pod obrázkom je rozmiestnenie jednotlivých 40 pinových čipov na základnej doske, obvod POKEY sa nachádza nad obvodom 6520, aby v tom bol poriadok:


                                  

                                                                                                          CO122948

                                                                                                            POKEY


      CO14889                       CO21698                    CO14806                  CO12298/CO14795    

      PAL GTIA                  PAL XL/XE ANTIC           ATARI modified                   PIA 6520             

                                                                        6502C MPU                                  

 

Lenže ako vrták so to chcel vidieť aj v teste RAM, z Basicu cez BYE do SELFTESTU a tu zrazu nejdú klapky HELP, START - počítač v poriadku, blbne klávesnica? Veľmi rýchlo som zistil že blbne konektor na pripojenie klávesnice, proste tam boli už ulomené kontakty:


 

Úprava konektoru klávesnice:


Po tejto úprave konektora klávesnice nie je možné použiť pôvodný horný tieniaci kryt, pretože by sa dotýkal priamo vývodov odporov na tomto "medzikuse" !


Čo s tým? Povedal som si že ten konektor tam aj tak nemá nejaký extra význam. Pre mňa bolo dôležitejšie počítač sprevádzkovať a keďže sa  stále niečo upravuje - horný kryt aj tak nepoužívam - a teda aj rozhodovanie netrvalo dlho. Konektor som vybral a potom doska počítača vyzerá takto:



A ešte pohľad z opačnej strany dosky, tie kontakty na plošáku sú v poriadku, len ešte nie je očistená doska od kolofónie:



Tu som priamo na pôvodný "medzikus" naletoval prívody z odporov, dobre sa pájkujú, pretože sú pocínované a pri počte vývodov 24 aj slušne držia v základnej doske, neveriaci Tomášovia môžu pevnosť zvýšiť kvapkou Epoxy.



Tu už sú kompletne vyvedené všetky vývody a pripravené na zapájkovanie priamo do základnej dosky.



Už osadené a zapájkované priamo na základnú dosku, výhodou je že sa o pár mm zníži výška tohoto "medzikusu" a určite netlačí priamo na klávesnicu.



No a ako vždy nasledovali pekne zaradom všetky testy a klávesnica je absolútne v poriadku. Obrázky dávam zmenšené, pretože interferencia fotoaparátu a LCD robí celkom slušné "moaré" a na menšom obrázku to tak nevidieť. Priamo je ten obraz pekne čistý, ale to je asi jasné každému. A aby som sa dostal do jednotlivých testov potrebujem funkčné klapky SELECT a START a že fungujú je vidieť na obrázku.



Test pamäte, pekne vidieť že zbieha len po 16kB a potom zase beží odznova:



A tu je to klasické Basicovské ? FRE(0)

13326

takže naozaj len 16kB RAM.



Pretože rozšírenie RAM pre ATARI 600XL na veľkosť 64kB RAM je jednoduché a podľa mňa nevyžaduje žiadne zložité úpravy - bude stačiť pár fotografií, sami uvidíte. Síce aj tam sú potrebné nejaké zásahy priamo na základnej doske - ale ako som spomínal nič zložitého to nie je. Jediná vec je potrebná - mať navyše k dispozícii 2 kusy pamätí 4464 o rýchlosti 150nS, alebo menej. Tie nahradia 2 kusy pôvodných pamätí 4416 (16kB RAM). No ale o tom zase niekedy inokedy. (Na konci článku je pridaný link.)

 

Mňa teší to, že z "mŕtvolky" je zase funkčný počítač (mám z toho fakt dobrú náladu, pretože ten prvý pohľad vtedy dovnútra ma zdravo nasr...) a ešte ho časom čaká úprava na 64KB RAM ako som spomínal.

Záverom ešte link na pôvodný článok o tom, ako som sa k tomuto počítaču dostal:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-16kB-RAM.aspx

_____________________________________________________

Link na prerábku Atari 600XL z 16kB na 64kB RAM:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-rozsirenie-RAM-na-64kB-Extended-RAM-64kB-for-ATARI-600XL.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:53 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: