Napájací zdroj 0-20V/1A. Power supply 0-20V/1A.

By Administrator at júna 14, 2011 23:18
Filed Under: Non-Atari

UPOZORNENIE,

prosím čítajte tento odstavec pozorne !

(23.03.2012):


Zariadenie som prednedávnom postavil a pretože niektoré veci nebežali tak ako som si predstavoval, urobil som nejaké úpravy a prezentujem zmenené zapojenie na inom mieste, link na novú otestovanú verziu tohoto zdroja:

 

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-0-20V1A-power-supply-0-20V1A-0-30V1A.aspx


Zase sa raz potvrdilo že nie všetko čo sa publikuje aj na 100% funguje, tak som zdroj postavil a sám si túto pravdu overil, ale na rozdiel od iných som to u seba aj dotiahol do funkčného stavu.

 

Preto si dovolím pôvodný článkok nechať na študijné účely a nebudem ho na svojich stránkach rušiť.

_____________________________________________________

 

Tu pokračuje pôvodný článok z 15.06.2011:

 

V poslednom čase ma zaujal popis tohoto zdroja, je riešený inak ako obyčajne a to je práve na ňom zaujímavé. Použitý obvod je typu 723, starý typ IC, ale keďže osobne s ním mám len dobré skúsenosti tak mi to nevadí. Kto krčí nosom nad výberom riadiaceho čipu nemusí čítať ďalej, nech hľadá inde. Jediné upozornenie z mojej strany: Pokiaľ nebude zdroj v kovovej skrinke neodporúčam ho používať pri VF zariadeniach. Poďme na to.

Prevzatý obrázok od VE2EMM:

 

 

Pre tých ktorí ešte majú zásoby IC uA723, LM723 a podobne, na stránkach autora VE2EMM je uvedený napájací zdroj, ktorý môže poslúžiť ako slušný pracovný zdroj. V uvedenom odkaze je podrobný popis. Výhodou je to že rozsah je od 0V, čo zase ale vyžaduje pomocný zdroj napájania integrovaných obvodov. Zvláštnosťou je použitie 2ks IC, jeden sleduje prúdové obmedzenie, druhý zase sleduje výstupné napätie. Schéma je prehľadná, spokojne sa to dá postaviť aj na univerzálnom plošáku, tých prepojok zas až tak veľa nebude. Schéma nemá žiadne záludnosti, takže ak pracujeme pesne a dôsledne výsledok bude zodpovedať  našim požiadavkám. Hlavný transfomátor by mal dodávať striedavých 24V pri prúdovej zaťažiteľnosti aspoň 1,5A. (Transformátor nesmie ísť na "doraz"). Druhé pomocné trafo dodáva len malý prúd, jeho prúdová zaťažiteľnosť  je pri striedavých 12V iba 100mA. Samozrejme spokojne tam môže byť aj trafo 15V, na tomto mieste to nebude vadiť. Takže buď nastúpia šuplíkové zásoby, ale sa ide na nákup súčiastok, všetky súčiastky sú normálne dostupné v obchode. Pre fajnšmekrov sa oplatí na mieste poťáku 20kΩ dať Aripot (viacotáčkový potenciometer, presne 10 otáčok na plný rozsah) a tak nastavovať výstupné napätie naozaj jemne a presne.

Aripot (10-otáčkový potenciometer)


Poznámka:

Aj rozsah výstupného napätia môže byť väčší, je to vecou experimentovania, najjednoduchšie to zistíte ak napríklad pripojíte do série s potenciometrom 20kΩ ešte ďalší potenciometer s hodnotou do 5kΩ (napríklad namiesto potenciometra 1kΩ, alebo ich nechať všetky tri v sérii).


Napájací zdroj 0-20V/1A (autor VE2EMM):


 

link na uvedený odkaz, kde je aj podrobný popis uvedeného zdroja (eng):

Power supply 0-20V/1A

schéma (circuit):

3PS20V_1A.JPG (184,52 kb)

__________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:24 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: