MicroPrint - interface - Supra Corporation. Part 1.

By Administrator at marca 09, 2013 11:57
Filed Under: Atari

Pred časom som si objednal originál interface MicroPrint od firmy Supra Corporation. Originál balenie z roku 1987, to sa cení, aspoň u mňa. No a keď už to mám, tak sa išlo aj dovnútra, nech vidím čo a ako. Cena necelých 25.- USD, treba pripočítať aj poštovné, to tvorí polovicu ceny zariadenia ...

 

Už som to spomínal, že tento interface je "inteligentný", t.j. netreba nič prestavovať, rozpozná kedy tlačí ASCII znaky, teda text a kedy sa má prepnúť na grafiku. Pohodlné, príjemné a užitočné - proste MicroPrint zapojíte do SIO konektoru, druhú stranu pripojíte priamo do tlačiarne na jej Centronics konektor (predpokladá sa že tlačiareň má paralelný port - Centronics ako vstup). Zapnete tlačiareň, zapnete počítač a - tlačíte. Poviem to inak - je to taký predchodca systému Plug&Play. Napájanie (5V) je zabezpečené priamo počítačom Atari cez SIO zbernicu (SIO konektor).

Priamo fungujú príkazy LPRINT, LIST "P: atď., nič sa nemusí programovo ošetrovať, paráda.



Otvoriť to ide celkom ľahko, vzadu to drží len jeden plastový "cuplík" a potom je možné pohodlne vysunúť základnú dosku von. Na SIO konektore je osadených 6 pinov, pritom ale pin č.13 nie je v interface zapojený a teda na interface ide v skutočnosti iba 5 káblikov.



Mikroprocesor je Intel 8049 - jeho priamy adresný priestor ROM je 2kB, len nie je vidieť latch čip, ten je skrytý pod procesorom, jedná sa o čip 74LS373, je to nádherná ukážka ako šetriť miestom a pritom sa nič neošidí. PROM-ka je typ 27C64, rýchlosť prístupu 200nS, vyzerá to tak že v zapojení je použitá celá oblasť PROM, ale ako sa zdá urobili to nejako neštandartne, takže s tým bude trošku roboty naviac zistiť ako to riešili. Pravdepodobne to súvisí s tým, že doska môže byť použitá na iné zapojenie interfejsu. Použitý tranzistor v zapojení je typu PN2222.



Pohľad na stranu spojov, tu je pekne vidieť vývody 74LS373 medzi vývodmi 8049-ky.



Vybral som mikroprocesor a tu je to už fakt pekne vidieť čo tam je. Dal som dolu aj samolepku na PROM-ke, aby som videl aký veľký čip tam použili - už som o ňom písal v predchádzajúcich riadkoch. Je to proste EPROM-ka bez okienka, lacnejšie pri výrobe, takže naprogramovať sa to dá iba 1x  - tu v tomto zapojení možnosť preprogramovania nie je dôležitá - máme tam program ktorý potrebujeme na túto činnosť a basta. X-tal procesoru beží na frekvencii = 3.58MHz.

 


A záverom ešte jeden pohľad na plošný spoj z iného uhla.



Nasleduje popis na zadnej strane - mini návod na používanie:


 

V dobe vzniku tohoto zariadenia to bola neskutočne šikovná vec bez potreby mať doma špecializovanú tlačiareň priamo pre Atari. Dnes to síce obdobie plnej slávy má za sebou, ale vidieť že existovali šikovné firmy ktoré sa nebáli postaviť interface ktorý veselo fičal s vtedy dostupnými Centronics tlačiarňami. Dnes už cez AspeQt a RespeQt software vytlačíme výstup na printer aj cez Win (mimo iného).

____________________________________________________________

05.10.2020
MicroPrint - interface - Supra Corporation. Part 2.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: