DROK- transistor tester.

By Administrator at februára 01, 2020 09:38
Filed Under: Non-Atari

Multifunkčné zariadenie umožňujúce otestovanie rôznych vlastností tranzistorov - a nielen ich. Hodnoty sú zobrazované na displeji zo zobrazovacou technológiou TFT už po necelých 2 sekundách merania. Okrem tranzistorov dokáže otestovať aj diódy, rezistory, MOSFET, kondenzátory (kapacitory) aj induktory (cievky) a vypíše ich vlastnosti.

 

Špecifikácia:


Napájanie 9V batéria
128 x 160 pixel TFT farebný displej
Meranie trvá necelé 2s (ak je veľká kapacita tak sa meranie silne predĺži)
Automatické rozpoznanie súčiastky
Automatické vypnutie
Zobrazovanie stavu batérie
Rozmery: 135 mm x 70 mm x 25 mm
Hmotnosť: 100g

Rezistory: 0.5 ohm – 50M ohm
Induktory: 0.01 mH – 20 H
Kondenzátory: 0.25 pF – 100 mF

 

Tu si môžete pozrieť ako sa s testerom pracuje, myslím si že by bolo zbytočné nejako zdvojovať obsah tohoto videa:

DROK transistor tester in action

 

Pekná pevná krabička z húževnatého plastu ktorý by naozaj mal niečo vydržať. U takéhoto typu testeru sa právom predpokladá "tvrdá" záťaž. No a pretože som to chcel vidieť aj zvnútra ako je to spracované tak som zo zadnej strany odšróboval 4 šróbiky (2 z nich sa nachádzajú ukryté pod krytkou baterky) aby som sa dostal dovnútra. Čakal som že doska elektroniky s displejom vypadne sama "celá von". Chyba ...


Prvá vec čo ma po otvorení prekvapila bol jeden chýbajúci šrób zo štyroch ktorý upevňuje základnú dosku voči prednému panelu. Nepríjemné, pretože práve spodná časť dosky má na sebe umiestnený testovací konektor a teda logicky aj pri zatlačení ZIF pätičky do testovacieho konektoru je tu vyvíjaný celkom veľký tlak. Našiel som v zásobách rovnaký šrób a pripravil som si ho na zašróbovanie, jeho zašróbovaniu tam nič nebráni. Ale než som to urobil tak predtým som tie 3 šróby dal preč a pozrel som na uchytenie displeja ...

 

Displej je "natvrdo" prilepený termolepidlom. Prívodný káblik od displeja je fakt krátky tak som sa základnú dosku ani nesnažil viac vyklopiť. No, aj takto sa dá, toto zjavne nie je určené na nejakú opravu. Koniec bádania, ide sa skladať - doska už bude mať 4 šróby tak ako by malo byť od samého začiatku. (Je tam pri výrobe vôbec nejaká výstupná kontrola ?)


Na doske je videť neočistené stopy po pájkovaní.

 

Použitý procesor je ATMEL MEGA 328.


Pohľad na meranie cievky, rýchlosť identifikácie je podstatne rýchlejšia (minimálne 2x) ako pri prvom type testeru. Dosť zdržuje aj grafika ktorá sa po zapnutí zobrazí - zobrazuje niečo také ako hlava samuraja, toto "extempore" sa pri zapnutí nedá preskočiť a teda ho treba vydržať. Rýchlosť otestovania súčiastky sa rapídne predlžuje ak sa meria kondenzátor s veľkou kapacitou, ak meriate kapacitu =100.000uF tak si naozaj "chvíľu" počkáte (viď úvodný obrázok). Rozdiel je tak isto aj v tom že je tu použitý farebný displej, zobrazenie informácií je trochu iné a inak rozmiestnené. Tester sa automaticky vypína po 40 sekundách ak nestlačíte nanovo tlačítko TEST a tým spustíte nové kolo merania. Je tu rozdiel oproti predchádzajúcemu testeru v tom, že tu stačí vymeniť testovanú súčiastku a nanovo stlačiť TEST na zobrazenie o akú súčiastku sa jedná a zbehne nové meranie novej súčiastky. Vľavo hore je použitá úplne zbytočná modrá LED (vrrrŕŕŕŕŕ ...) - ak zariadenie funguje tak svieti predsa displej a my vieme že tester je zapnutý, vďaka tomuto je tu zbytočná spotreba z batérie o pár mA navyše. Alebo je to na to ak si niekto "urve" displej tak vie že ostatná časť zariadenia je stále O.K. ? ...

 

Vzájomné porovnanie veľkostí testerov.

 

Poznámky na záver:

 

ZIF pätička dosť trčí nad krabičku, môže to byť pre niekoho výhodné, ale aj nevýhodné. Ak by to bolo riešené inak tak by musela byť základná doska "utopená" podstatne hlbšie v krabičke, na uloženie displeja by to vplyv nemalo ten je dôkladne "zasoplený" lepidlom samostatne priamo na prednom paneli. Pre prvotné nasadenie ZIF pätičky je potrebné vyvinúť naozaj dosť veľkú silu takže bacha - ak pri zakladaní nasvoje miesto pätička "ustrelí"  tak si môžete poškrabať povrch predného panelu. Je tu použitá úplne zbytočná modrá LED na indikáciu že je tester zapojený (prvý popisovaný tester ju vôbec nemá, pretože je nepotrebná). Displej je o poznanie menší oproti prvému testeru a to celkom výrazne, takže zobrazenie údajov na displeji je zákonite "prťavejšie" (menšie), ale aj tak je dobre čitateľné.

Rýchlosť testovania je naozaj vysoká, treba si zvyknúť na to že pri zapnutí sa objaví najprv grafický symbol, potom údaje o výrobcovi (viď video) a až potom začne meranie. Ak testujete zaradom súčiastky tak je všetko O.K, pretože potom to už neobjaví, ale ak sa zariadenie vypne tak potom idete cez celý kolotoč znova - to už začne mierne otravovať (môj názor). Príjemné je to že zobrazenie testovanej súčiastky trvá o 10 sekúnd dlhšie ako pri prvom testeri, dáva nám to aj viac času na výmenu súčiastky za inú. Cena zariadenia je síce skoro trojnásobná ako v predchádzajúcom prípade, ale je to naozaj kompaktné (teda až na vyčnievajúcu ZIF pätičku, tento druhý tester je aj rýchlejší). Hodne nepríjemné môže byť že o ZIF pätičku by sme niekde v teréne ľahko zavadili a teda môžeme si celé zariadenie poškodiť (hlavne práve túto pätičku). ZIF pätička je len zastrčená do kontaktov čo občas prináša problémy, nemusí byť vždy k dispozícii dokonalý kontakt, časom sa to dokonca môže vykývať, tu by bolo lepšie ak by bola pripájkovaná (znamenalo by to zmenu konštrukcie krabičky). Rozsahy merania sú tu väčšie. A kto má rád "farbičky" na displeji si tu tak isto príde na svoje.


Cena zariadenia - cca 28.- Euro.

 

Pri vzájomnom porovnaní mi vychádza nasledovné - prvý tester by som bral do terénu, tento druhý by som si šetril do domáceho nasadenia v dielničke. Ak máte len tento druhý tester a chcete to používať v teréne, asi by som si k nemu vždy pribalil aj druhú, náhradnú ZIF pätičku ...


Boli Vianoce a ja som tento tester dostal pod stromček ..., to tak vedieť tak ten prvý tester asi nemám. No, aspoň som ich mohol vzájomne porovnať.

___________________________________________________________

21.04.2020

No, ZIF pätička fakt prestala držať na svojom mieste, bolo to nesmierne otravné pretože som nikdy nevedel kedy to zase nemá kontakt. Nasledovala jednoduchá pomoc, na ZIF pätičku som pripájkoval L piny určené do plošného spoja, ich vývody sú dlhšie a teda teraz pätička osadená do soklu sedí ako pribitá. Akurát to chce trochu pájkovania. Pätička je vďaka tomuto riešeniu mierne mimo pôvodnej osi a je posadená pritom aj o pár mm vyššie, ale na funkciu vlastného merača to vplyv nemá.

 

Takto to na spodku pätičky vyzerá po úprave. Pritom táto úprava

vôbec nezasahuje do samotného zariadenia.

 

Teraz už obavy z kývajúcej sa pätičky v jej sokli netreba mať - fakt to bolo na nervy ako sa to predtým viklalo - ale to už len bolo, teraz som s výsledkom úpravy naozaj spokojný. Pätička teraz na svojom mieste drží naozaj festovne ... tak ako to malo byť už od samého začiatku.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 2. 2020 11:02:52 #

trackback

02_2020 Blog, Notes.

02_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: