PC Globalyst 510, výmena ventilátoru na procesore, processor fan replacement.

By Administrator at marca 25, 2022 09:54
Filed Under: Non-Atari

Dnes ráno prebehla malá oprava - výmena ventilátoru na procesore v tomto malom, šikovnom PC. Globalyst 510 - použitý procesor je 486/DX2/66MHz, výrobcom PC bola firma AT&T. Problémom bolo to že po zapnutí počítača sa ozval zvuk ktorý pripomínal štart dieselového motoru za studena a zvukový prejav presne sledoval diesel. Stačilo pár minút a ventilátor na procesore už bežal potichu - lenže s týmto stavom som sa nechcel zmieriť a tak nasledovala jeho výmena.


Pôvodný ventilátor.

 

Pôvodný ventilátor bol na 12V, odber 0.08A, t.j. príkon bol 1W. Rozmery 40x40mm, výška 10mm. Doma som našiel náhradu, nový ventilátor má rovnaké rozmery a aj rovnaké parametre 12V/0.08A. Jediný rozdiel je v tom, že lopatky na novom ventilátore sú užšie, ale chladenie beží bez najmenších problémov. Na tomto mieste by sa dal použiť aj ventilátor ktorý má väčšiu stavebnú výšku, miesta na jeho osadenie je tam dosť.


Vidieť že ventilátor má toho za sebou už celkom dosť.

 

Už osadený nový ventilátor, dobre vidieť že má užšie lopatky.

 

Čo dodať ? Nový ventilátor beží bezhlučne (nový kus je proste nový kus) a už zase je to mašinka ktorá beží pekne potichu. Rozmery tohoto malého PC 310 x 310 x 65mm, je to hodne skladné, Globalyst 510 má k dispozícii 2 sériové porty, je tu LPT port, má grafickú kartu s 1MB RAM priamo na základnej doske, konektory pre myš a klávesnicu sú typu PS2. Proste šikovný (a hlavne malý) stroj pre DOS. Celá výmena prebehla za pár minút, je tam použitý medzikus pre napájanie procesorového ventilátoru, ustrihol som ho na kratšie prívody, dtto som previedol na ventilátore, prepojil som drátiky a nasadil na letované časti teplom zmrštiteľnú bužírku. Zapojil som kabeláž, uchytil nový ventilátor na jeho pracovné miesto pomocou 4 šróbov a - zapol som mašinu - všetko beží tak ako má. Drobná, vcelku príjemná robota s veľmi dobrým výsledkom.Smile


Dodatok:

Pri použití väčšieho chladiča (=vyššie rebrá, miesto tam je) bude stačiť iba pasív, čiže by odpadlo aktívne chladenie - ventilátor zdroja sa nachádza hneď vedľa socketu pre procesor.


Ešte pridám 3 odkazy na veci ohľadne PC Globalyst 510:

https://stason.org/TULARC/pc/motherboards/A/AT-T-486-AT-T-GLOBALYST-510.html

https://www5.ncr.com//support/support_drivers_patches.asp?Class=pc_library_3232

https://www.ultimateretro.net/ro/motherboards/905

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 3. 2022 9:56:23 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

25. 3. 2022 19:09:10 #

Sledge

Intel DX2/66 MHz jsem měl ve svém prvním PC úplně bez chlazení, tak už to ke mně doputovalo, a tak to sloužilo dlouhé roky. Rozhodně to nebylo ideální, ale fungovalo to Smile Tzn. u toho Globalystu bych větrák přímo na CPU vůbec neřešil, protože jak píšeš, hned vedle je ventilátor ze zdroje, který to ofukuje, tzn. plácnul bych tam pasiv, pro klid duše trochu větší, a prohlásil to za více než dostatečné Smile

Sledge Czech Republic |

26. 3. 2022 9:44:01 #

Admin

Riešil som to len preto že tam bol ventilátor. Ak by bol k dispozícii procesor IBM 486 DX2/66MHz tak by som nedával ani chladič, ten totiž beží bez toho aby hrial, ani nártom ruky sa nedalo zistiť jeho oteplenie v prevádzke - osobná skúsenosť na desiatkach počítačov z tej doby. Intel by som ale bez chladiča s ventilátorom neprevádzkoval, teda ak má niečo vydržať (alebo použiť masívnejší pasív). Ako si to kto nakoniec vyrieši - to je vecou každého jednotlivca.
Vďaka za Tvoje pripomienky.

Admin Slovakia |

26. 3. 2022 12:29:41 #

Sledge

To nebylo míněné jako připomínka, chraň bůh, to byl jen takový postřeh ;)

Sledge Czech Republic |

26. 3. 2022 18:02:55 #

Admin

Nemalo to tak vyznieť, len sa držím toho čo si aj po tých rokoch pamätám. Cením si že si napísal svoj názor. Prajem pekný deň.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: