Voltcraft FG-8210, 10MHz sweep/function generator.

By Administrator at apríla 08, 2023 18:15
Filed Under: Non-Atari

Voltcraft FG-8210, 10MHz sweep/function generator.

 

Tak som zase zohnal niečo ďalšieho pre môj "vozový park" v dielni. Starý funkčný generátor išiel preč a nastúpil tento model. Jeho rozsah a schopnosti sú pre moje použitie tak akurát, hlavne rozsah - 0.1Hz÷10MHz /a ako sa ukázalo je to aj o niečo viac/. Keď sa to tak zoberie sú tu štyri veci v jednom obale, mimo iného je tu aj čítač do 100MHz /použiteľný samostatne/, ďalšie vlastnosti nerozoberám - sú podrobne popísané v manuáli. Obsluha je maximálne jednoduchá (aj bez čítania manuálu, dostal som ho spolu s FG-8210), akurát je to relatívne ťažké /myslím tým váhu zariadenia - cca 3kg/ a v prevádzke je počuť pretože tu beží interný ventilátor. Pri hľadaní podkladov na webe som našiel že ho vyrába kórejská /juho, sever naozaj nehrozí .../ firma Dagatron a dodáva ho aj pre firmu Voltcraft (ten často preberá výrobky od iných výrobcov a dodáva to na trh potom pod svojou značkou). Nakoniec nasledujúci obrázok pekne ukazuje z čoho sa vychádza - i keď model na obrázku má o niečo menej ovládacích prvkov. Posledná vec ktorá rozhodla pre kúpu FG-8210 bol dostupný servisný manuál.


DAGATRON 8210

 

No ale teraz už k môjmu zariadeniu, funguje výborne, zohnal som ho za zlomok jeho ceny na trhu (čo ma rozhodne teší, považujem to za ďalší extra kauf ktorý sa mi podaril), skreslenie sínusovky (menej ako 1%) nie je asi vhodné pre stavbu audio HiFi zosilňovačov - ale to zase nie je moja parketa využitia - takže sa nič nedeje, hlavné nasadenie je cielené u mňa pre počítačovú oblasť a nastavenie rádio prijímačov (dosiahnutý horný rozsah výstupnej hodnoty je na mojom prístroji väčší ako uvádzajú papierové podklady). FG-8210 síce nevie špeciality zvolenia typu skreslenia tvaru signálu - ale to nepotrebujem a tak teda zbytočne neplatím za niečo čo nepoužívam (a bol by to hodne veľký rozdiel). Použitý LED displej (7-miestny) je veľký a dobre viditeľný aj na väčšiu vzdialenosť. Ak nechceme používať funkciu sweep tak stačí jej potenciometer otočiť na pozíciu min., tým sa vypne. Čo sa týka nastavenia a práce s FG-8210 neprišiel som na žiadne záludnosti ktoré by súviseli s používaním tohoto zariadenia.

Nameraná spotreba wattmetrom pri napájaní 230V = 16Watt.


Výstup nastavený na 10.0000MHz


cca 1kHz, nastavenie výstupnej frekvencie beží cez 2 prvky - coarse a fine


Najvyššia generovaná frekvencia na mojom FG-8210 = 10.8121MHz.


Manuál pre Voltcraft FG-8210:

Voltcraft FG-8210.pdf (1,04 mb)

Servisný manuál spolu zo schémou:

8210-service-manual.pdf (624,85 kb)

No a a pre porovnanie - manuál pre Dagatron FG-8210:

dagatron_fg-8210_man.pdf (2,50 mb)


Ak potrebujete slušne stabilnú frekvenciu odporúčam FG-8210 zapnúť a použiť tak po cca 10 minútach, ale to je vec ktorú odporúčam pri všetkých meracích generátoroch, síce posuny kmitočtu sú minimálne, ale kto rád meria presne tak si aj rád chvíľu počká.

Dnes sú k dispozícii samozrejme aj novšie funkčné generátory, ale tento konkrétny mi vyhovuje a postačuje, takž sa nehoním za MHz a vysokou cenou, nemá USB pripojenie - ale to všetko naozaj nepotrebujem. Dôležité si je dopredu vyšpecifikovať čo požadujeme a až potom hľadať - a možno sa Vám zadarí, tak ako mne.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: