12_2013 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 02, 2013 01:18
Filed Under: Blog

02.12.2013

Dnes to bude také malé predvianočné domáce upratovanie, pokúsim sa zhrnúť nejaké tie obdobia, možno to bude také smutnejšie, včera mi zomrel už druhý kamarát v tomto roku, tak na nejaké veľké radosti to teraz u mňa nevyzerá.

Viem že je to divné, ale tiež som človek, mám občas aj svoje starosti, niekedy (poskromne) dokonca aj radosti.

______________________

Zapojil som sa prednedávnom do jednej debaty na jednom fóre, hovorí sa, obrazne - v mojom veku už je občas problém udržať obsah mechúra (uvedené len ako príklad, dúfam ... Laughing), podaktorí zase majú problém udržať v hlave obsah uverejnených 2 celých viet, nieto aby ešte pochopili ich obsah ... na konkrétne oslovenie konkrétneho človeka mi stále odpovedá ten, ktorého sa to vôbec netýka, nuž budem sa riadiť slovami klasika: "Načo hádzať perly sviniam ...", koniec citácie a na uvedenom fóre nechám daného človeka niekomu kto s ním "tlachaním" strávi zvyšok života, ja to ale nebudem. Foot in mouth

A následne som tam zverejnil uvedený komentár.

Doplnok:

A tým som tam spustil lavínu ... trafený zagágal. Bola to fakt šupa !

Nakoniec mi konečne odpovedal aj ten s kým som chcel od začiatku komunikovať a teda som sa dopracoval aj k výsledku. Niekedy mám pocit že tie fóra sú v rukách niektorých ľudí čo tam sedia možno naozaj 24 hodín denne, takže hlavou múr neprerazím a idem sa venovať rozumnejšej činnosti ako niekoho takého vôbec o niečom presviedčať.

Howgh !

______________________

Prednedávnom sa mi ozvala mailom jedna osoba že si ma vybrala, teda že mám tú česť aby som mu urobil opravu zariadenia - a aby to aj nebolo drahé, najlepšie za cenu súčiastok, atď. Váhal som, vtedy hóooodne dlho, samozrejme to nerobím pre financie, ale ten spôsob akým mi to oznámil je mi trošku vzdialený najprv som odpovedal na prvý mail - uvedené tam totiž bolo potrebujem opraviť, žiadne oslovenie, slovo prosím zjavne je cudzí pojem, nuž som odpísal "Tak si to opravte !", ale nakoniec som mu po pár dňoch predsa len na seba poslal číslo na mobil nech sa teda ozve. Ozval sa, po mesiaci ... mailom, nuž ale ak sa veci majú riešiť tak vtedy kedy to vyhovuje mne, nie iba tej druhej strane, asi som príliš náročný. Niektorým ľudom uniká tá drobnosť že im robím láskavosť ja a nie oni mne ... nie som servis a že si teda môžem aj vybrať do čoho idem a či chcem do toho ísť. Dorazil som ho tým, že som zahlásil, že oprava nie sú len súčiastky, ale aj čas strávený nad tou opravou. A zostalo ticho ...         

Ďakujem mu ešte raz touto cestou že si to nakoniec rozmyslel, dúfam, že si vybral niekoho iného koho poctí svojím výberom aby mu to jeho zariadenie zdarma opravil, možno ho ukecá že pri takej pocte nemá zmysel aby aj platil za použité súčiastky. Lovu zdar !

______________________

Tak som si tu u seba na blogu začiatkom decembra pofrflal, uľavilo sa mi a hneď mám lepšiu náladu.

Posledný kus disketovej jednotky ATARI XF551 čo som dostal má na sebe pár múch a tak som tú jednotku začal upravovať k obrazu svojmu, bude o tom menší seriál, budem to písať priebežne, takže bude tzv. také usoplené=rozťahané na viacero dielov, každá oprava a úprava jeden diel. Len dúfam, že to nebude také rozťahané ako bol seriál Móric Beňovský, i keď ten tromfnúť nebude skutočne ľahké. A voľného času mám málo.
______________________
Ešte stále som sa nedokopal k tomu aby som pokračoval v Atari histórii, mám teraz rozbehnutých viacero vecí a tá história chce ešte pekných pár dní ťukať do klávesnice, ale pomaly na to zase začínam myslieť, veci mám na to predpripravené, už to zase len nadlapať ...

_______________

Na záver dnešného pokecu pridám ešte jeden hodne aktuálny vtip:

Tento rok detičky v Banskej Bystrici na Vianoce budú spievať Vianočné Kotleby ...

______________

Blbé je že má pauzu a to nečakane veľkú na svojom blogu Dex ,čo je škoda, pretože je to skutočne dobré a milé čítanie. Naopak Fandal pokračuje na svojom blogu, čo je zase zážitok iného druhu na webe.

___________________________________________________________

03.12.2013

Dnes v prvom "dieli" bude popísaná výmena pokazeného vypínača na disketovej jednotke ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-1.aspx
___________________________________________________________

05.12.2013

ATARI 400 môže mať aj tých vytúžených 64kB RAM, ako na to ? Takto:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-64kB-RAM.aspx
___________________________________________________________

06.12.2013

Je síce dnes Mikuláša, ale prečo by nemohol byť aj pre nás ? Tak teda dávam sem druhý diel o úpravách na disketovej jednotke ATARI XF551.

Dnes to bude o výmene pôvodného 5V zdroja za iný - za spínaný DC/DC menič:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-2.aspx

_____________

Ešte skočím na tému: Moje veci na predaj.

Mal som (mám?, už nemám !) záujemcu o LCD monitor, 3x som ho vyzval aby mi poslal adresu, áno mám záujem, adresa kde nič, tu nič ... takže monitor je zase voľný. Je tam nejaká blokácia v komunikácii, ale nie z mojej strany, už to ale ďalej neriešim - chcem, ale nedám adresu, zjavne nový druh športu na webe. Takže ak má niekto záujem, cena je upravená.
___________________________________________________________

09.12.2013

ATARI 400 - lepší obraz a zvuk, ako na to? Menšia prerábka a máme k dispozícii kompozitný videovýstup a zvukový výstup z počítača. ATARI 400 totiž má len výstup na televízor a zvuk je priamo zabudovaný a ide cez interný reproduktor - a toto chceme zmeniť, čítajte na tomto linku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Composite-video-sound-ATARI-400.aspx

__________

Teraz na ľahšiu tému:

Tak nám časom domov poštu budú dopravovať drony, alebo aj roboty s autom bez šoféra. (U nás to ale asi ešte pekných pár rokov nehrozí, pri Slovenskej pošte by to asi aj tak bola poriadna kovbojka ...) Pekná budúcnosť, len si tak hovorím, ak ten dron niekomu ufikne ruku, alebo príde k zrážke robotického auta z normálne šoférom riadeným autom a niekto príde o život ... kam to kráčame ? Pomestí sa to všetko nad našu hlavu a na cesty ? Aby sme nemali na tej vzdušnej diaľnici časom podobný problém ako je zverejnený na tomto obrázku.

___________________________________________________________

11.12.2013

Dnes nasleduje tretí diel úprav disketovej jednotky ATARI XF551, bude sa robiť výmena pôvodného zdroja 12V s lineárnym stabilizátorom 7812 za spínaný DC/DC menič.

 

Poďme na tú úpravu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-3.aspx

__________

Uvítal by som, keby sa niekto ozval a uverejnil aj svoju úpravu napájania tejto disketovej jednotky, momentálne si na tie úpravy  pripadám v Česku a na Slovensku tak na pomer 1:15 000 000, potešilo by ma keby to číslo bola spoň tak 2: 15 000 000 ... Dosť ma to mrzí, pretože napríklad v Poľsku sa dodnes naozaj na disketových jednotkách s ATARI priamo pracuje. Trend v Česku a na Slovensku je pracovať na emulátoroch a nie na originánych zariadeniach, je to fakt škoda, ale zase s týmto trendom sám nepohnem ...

__________

Je 11-teho, tak som sa aj ja pripravil na Vianoce - teda aspoň obrázkom na úvodnej stránke. Síce meškám oproti obchodným reťazcom, na druhej strane ja zase nepredávam, takže sa to vyrovnáva.

Nakoniec - je to naozaj pekný dátum - 11.12.13 ...

__________

Na tu uvedenom linku je jedna z možných úprav zdroja disketovej jednotky ATARI XF551:

http://rodelectronics.blogspot.sk/2012/12/atari-xf-551-power-dc-supply-mod.html

!!!!!!!!!


Pekná prerábka - napájanie 15V zdrojom z notebooku. Jedinú výhradu mám a to fakt mega -obrovskú - žiadna poriadna ochrana proti dotyku ! Safra, takto to zabudovať dovnútra tak ide priamo o život !

Kto to bude takto prerábať existuje aj možnosť nechať pôvodný 15V zdroj mimo a v originálnom plastovom ochrannom obale, síce to bude väčšie, ale dožijete sa aj budúceho rána ... a aj nasledujúceho.

___________________________________________________________

12.12.2013

Nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou ? Dexov blog zmizol ! Ja len pevne dúfam že je to nejaká hovadina, alebo výpadok, inak by to bola naozajstná katastrofa !

P.S: tak už viem podrobnosti, čítajte tu, zase jeden zmrd čo znechutil autora až tak, že zrušil svoj blog:

(je zaujímavé že tí zmrdi sa vždy prihlásia ako Anonym, zjavne sa boja to napísať zo svojím podpisom, alebo nickom)

_________

Dnes som prečítal fakt pekný článok o Atari - od "konkurencie" (factor6), super, takto sa píše o starých strojoch, s nádherným nadhľadom nad vecou - bez tých všelijakých narážok, dávam v úcte dole svoju ataristickú čapicu ...

http://blog.factor6.cz/?p=961

__________

Ďalšia informácia - Forever 2014 bude prebiehať v termíne 14-16.3.2014 ...

___________________________________________________________

13.12.2013

Tak priatelia v Česku bojujú za návrat Dexa - viď Logout a na zxm.speccy.cz - to je fakt solidarita ! Dovolím sa k tomu pridať aj ja zo svojou maličkosťou, bola by to nenahraditeľná škoda a obrovská diera v poznatkoch o starých počítačoch. Dúfam že Dex pochopí že tie jeho články nám naozaj chýbajú ...

Len pár riadkov na túto  tému:

Zmrd na Internete

_____________________________________________________

23.12.2013

Zdá sa že podpora Dexovi naozaj padla na úrodnú pôdu - som nesmierne rád. Dnešným dňom som stiahol obrázok z úvodnej stránky k tejto téme.

Vám, čo sem chodíte prajem pekné Vianoce - kľudne, veselé, príjemné.

A samozrejme tak isto Vám prajem aj PF ŠNR 2014.

A pretože som taký "vták" že držím Dexovi tú podporu ďalej tak neslávim tieto sviatky ani obrázkami na svojom blogu, tento rok to bude bez nich a tak isto aj ďalších článkov v tomto roku.

Ďakujem za porozumenie.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: