História firmy ATARI.14.History of ATARI. † Samuel Frederick " Ted " Dabney Jr. (15.5. 1937 - 26.5.2018). † Ray Kassar (2.1.1928 - 10.12.2017).

By Administrator at mája 29, 2018 18:58
Filed Under: Atari

 

Pretože v krátko čase po sebe odišli 2 totálne odlišné osobnosti, ktoré súviseli priamo s Atari - tak si ich aspoň takto krátko pripomenieme - i keď ich pôsobenie bolo pre firmu Atari  je rozhodne rozdielne prínosné.


Ted Dabney

 

Samuel Frederick " Ted " Dabney Jr. (15. mája 1937 - 26. mája 2018) bol americký elektroinžinier a spoluzakladateľ Atari Inc. spolu s Nolanom Bushnellom. Zohnať fotografiu tohoto spoluzakladateľa fy Atari je sizyfovská úloha, zjavne netúžil po nejakej publicite. Ted Dabney mal diagnostikovanú rakovinu pažeráka v roku 2017, ktorú sa rozhodol neliečiť - vtedy mu predpovedali ešte tak 8 mesiacov života. My si tohoto pána, ktorý svojím umom a šikovnosťou (mal mimo iného prsty v prvej videohre Atari) kde prispel medzi iným aj vyriešením funkcie mincového automatu.


Jeho vyjadrenie k svojej účasti vo firme Atari definoval v roku 2010 takto:

Po prvé, chcem povedať, že nie som inovátor, som iba veľmi schopný inžinier.
Nolan Busnell mal vízie a ja som mal spôsob, ako ich splniť.
Moja jediná sťažnosť je, že mi nedostalo uznania za to, čo som urobil.

Ted vnímal svoje postavenie v Atari tak, že nebol prizývaný na stretnutia špičiek firmy, pretože jeho postavenie Nolan (Bushnell) vnímal inak ako on sám. Nakoniec sa dohodli že najrozumnejšie riešenie ktoré bude vyhovovať obom bude jeho odchod z firmy.

Ted:
Jediná vec, o ktorej teraz budem hovoriť, je že v tej dobe sme si spolu s Nolanom mysleli, že je to dobrý nápad.

Zaujímavé je to, že sa nijako nerozkmotrili, pretože naďalej pracoval pre Nolana - aj keď už ten bol tiež preč z firmy Atari. Len tento neskorší vzťah bol poznačený ako zamestnávateľ - zamestnanec - tak to vnímal Nolan a aj Ted.

 

No ale vráťme sa ešte k hre Computer Space vyvinutej ako arkádová hra v Atari:

 

Ted:
Navrhol som a postavil som skriňu, aby som držal prototyp, ale Nolan mal už prototyp presklenej skrinky postavený predtým, než bol vôbec prototyp pripravený, takže sme to použili. Neviem, koľko prototypov bolo. Nuttingov predajca mal niekoľko pinballových umiestnení, takže dal jednu alebo dve von. Nolan postavil a otestoval všetky obvody a moja práca bola urobiť mechanické veci. Najnáročnejšia bola schéma zberu mincí. Navrhol som držiak, ktorý by umožnil obsluhe dostať sa do plechovky odstránením ovládacieho panela. Všetky aspekty hry prišli od Nolana. Len som mu pomohol pridať spôsoby, ako ich splniť.

Nuž pripomenuli sme si človeka ktorý stál u zrodu giganta v oblasti videohier. Áno, Ted mal rôzne "boliestky" smerom na Nolana, medziným aj to že mu do konca života dlhoval peniaze, ale dnes už ťažko posúdiť prečo a ako, kto za to môže a kto čo nedodržal. Druhá strana sa k tomuto nevyjadrovala. Ted razil postoj že je vďačný že bol u zrodu takýchto vecí - ale ďalej konštatoval že ak by to nebol on tak by sa našiel určite niekto iný ...

Oficiálne bol iniciovaný rozchod Tedom, bolo to v čase keď sa firma rozbiehala a hovorilo sa že Ted neveľmi veril v úspech firmy. Zaujímavé je to že som sa nikde nedočítal že by práve toto vyjadrenie niekedy dementoval. Lenže - Ted vo všetkých rozhovoroch pôsobil ako veľmi skromný človek ktorý nepotrebuje byť na výslní slávy - a dosiahol to. Pred pár rokmi (2014) mu napríklad zhorel dom pri veľkom požiari - usporiadala sa veľká zbierka a Ted ? - všetkým poďakoval a peniaze odmietol s tým že ich nepotrebuje. Aj to je (bol) Ted Dabney.
Odpočívaj v pokoji !
__________________________________________________________

Raymond Edward Kassar (2. januára 1928 - 10. december 2017)


 

Ray Kassar


Ray Kassar predsedal Atari po tom, čo z firmy odišiel Nolan Bushnell a premenil Atari do najrýchlejšie rastúcej spoločnosti v americkej história (v tej dobe). Model Atari 2600 (VCS) bol hit a Atari bolo na vrchole. Bol zodpovedný za dohľad nad domácimi počítačmi na trhu 400/800 a 1200/600/800XL. V spoločnosti Atari sa uskutočnilo množstvo inovácií, lenže nevedeli čo s nimi teda ako dať a presadiť na trhu typy 400/800, história by dnes mohla byť úplne iná. Svojím "prístupom" k inováciám sa mu podarilo tak vydesiť Jaya Minera a aj iných kľúčových inžinierov ktorí pomohli vyrobiť produkty Atari, že radšej odišli a vytvorili si vlastnú firmu. Jeho najväčším neúspechom je to že svojimi postojmi odsúdil Atari na to, aby sa neuchytilo na väčšom podieli na trhu s domácimi počítačmi. Niekoľko úspešných "odídencov" z Atari vytvorilo napríklad firmy Activision a Imagic. Jay Miner pokračoval vo vytváraní Amigy, ktorá vlastne pôvodne mala byť 16 bitovým počítačom Atari.

Nespoznávajúc dôležitosť týchto odídených zamestnancov, išiel stále cestou Atari 2600, až kým sa tento trh zákonite nezrútil. Dobrí programátori zanechali Atari (Ray im nedal žiadnu šancu aby si dobre zarobili - považoval zisk iba pre Atari - programátori mali veľmi pevné stropy príjmu a neboli nijako vysoké, preto sa postupne špičkoví programátori premiestnili z Atari inam -tam ich brali všetkými desiatimi). Firme nijako nepomohli ani spackané hry Pacman, ET a podobne.

Vyzerá to ak že síce za Raya sa zarobilo viac peňazí (v istom období), ale kreativita vo firme bola jednoznačne potlačená a zlikvidovaná. Zdá sa, že sa mu podarilo získať krátkodobé (hoci obrovské) zisky na úkor budúcnosti. Videohry boli v tom čase tak žiadané , že všetko, čo museli urobiť, bolo urobiť ich a ľudia by prišli a hrali a hrali. Vyzerá že neexistoval žiaden plán pre budúcnosť, kde by mali potrebu udržať si najväčšie talenty ála Jay Miner.

Ray Kassar bol naozaj dobrý v oblasti marketingu. Mal byť poverený vedením marketingového oddelenia namiesto toho, aby bol poverený vedením celej spoločnosťou. Takto by sa krátkodobé prínosy dosiahli bez toho, aby sa obetovala budúcnosť Atari. Koniec jeho pôsobenia vo firme poznamenala aféra s predajom svojich akcií firmy tesne pred ich pádom na trhu. No ale o tom si podorbnejšie môžete čítať aj inde.

 

Ďalšia vec ktorá v tej dobe neskutočne zahýbala celým trhom a spôsobila firme existenčné problémy - pád cien:
 
- počítače Atari stáli od $ 500 - Atari 400 až $ 1000 - Atari 800 (každý s 8kB alebo 16kB RAM za tieto ceny)
- za $ 100 ste zohnali Commodore 64 kde cena klesla na túto úroveň vo veľmi krátkom čase

Ako by sa podarilo takto neskutočne zraziť cenu počas takéhoto zníženia nákladov a konkurencie, pričom Atari 400, 800 a nakoniec aj celá rada XL sa pritom síce začala vyrábať - ale prednosť vo výrobe malo stále Atari 2600 - tak toto rozhodnutie išlo plne na účet R.Kassara.


Nakoniec, podrobnosti o jeho pôsobení vo firme si môžete prečítať na tomto odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI03History-of-ATARI.aspx

_____________________________________________________

Odkaz na všetky pokračovania:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI-History-of-ATARI.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

29. 5. 2018 19:08:38 #

trackback

05_2018 Blog, Notes.

05_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: