Synertec 6516 - pseudo 16 bit processor.

By Administrator at augusta 17, 2016 20:50
Filed Under: Atari

V roku 1980 v časopise MICRO - 6502 Journal vyšiel článok (autor Randall Hyde) o čipe Synertec 6516. Čo to bolo zač ? Pseudo 16 bit CPU, alebo môžeme to nazvať 16-bitovým derivátom. Malo to byť určené pre počítače rady Atari 400/800. Pracovný názov projektu bol Lynda. V podstate mal byť niečo ako dôstojný protivník pre procesor Motorola 6809.


Ale ako je už zvykom - v konečnom dôsledku to ani nedostalo šancu. Skúste hádať čo sa stalo - všetko skončilo príchodom Jacka Tramiela do firmy Atari. Na druhú stranu - ani on nemusel byť hlavným strojcom odstavenia SY6516. Posledným klincom do rakvy pre tento procesor bol úspech čipu Motorola rady 68000. Osobne to nechcem porovnávať s typom 65816, možno niektoré prvky boli naozaj prevzaté (má to logiku). Objavili sa aj špekulácie o tom že projekt odkúpil Bill Mensch, ktorý pracoval na návrhu 16 bitového procesora pre Apple. Takže autor článku predbehol reálnu situáciu a Synertec sa k tomu postavil tak, že nikdy nič také neplánoval. Vtipné, ale existuje vraj dokumentácia - nazvime to pracovné listy kde Synertec s týmto procesorom operoval. No, vtedy na západe v praxi  ...
(Operuje sa aj s tým že zo strany Synertecu sa jednalo o prieskum "bojom", či by vôbec o taký procesor bol záujem (vraj nebol - bola tu k dispozícii už spomínaná rada M68k)). 
Určite si viete dobre predstaviť čo by to urobilo s rýchlosťou ak by ste mali k dispozícii 16-bitové registre a ešte aj fičúrky ... Informácií na webe na túto tému je ako šafránu.
Tak aspoň čítajte to málo čo je k dispozícii aby ste si vedeli predstaviť o čo sme prišli ...


SYNERTEC SY6516.pdf (716,52 kb)


No a vzhľadom k tomu že to vyšlo v aprílovom čísle tak sa môžeme zamýšľať nad tým či sa nejednalo o prvý apríl. Foot in mouth

Asi nie, autor existuje ...

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:42 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: