Logická sonda. Logic Probe TTL-CMOS.

By Administrator at mája 16, 2012 22:56
Filed Under: Non-Atari

Občas pri práci s TTL a CMOS obvodmi sa hodí mať k dispozícii aj logickú sondu. Dnes uvediem jedno zapojenie ktoré je naozaj dobré, nie je problém si túto sondu postaviť systémom "Homemade". Niečo takéto sa vyrábalo ešte na prelome rokov 1999-2002, t.j. tiež to už začína byť "poriadne bradaté". Fakt je ten, že veľmi často práve logická sonda (samozrejme v niektorých prípadoch) dokáže veľmi dobre " zaskočiť" za osciloskop a pri práci s logickými obvodmi je vyslovene potrebné mať možnosť s niečím merať logické stavy.

 

To čo ponúkala napríklad fy FLAJZAR nie je celkom sonda podľa mojich predstáv - rozhodne to nie je profi sonda, nechytá pulzy pod 200ns v CMOS, teda ak je to tá od Belzu - vyšla v AR 9/87. Ak to je niečo iné, beriem to späť. Táto sonda sa mi páči viac a nakoniec si sama prepína napájacie napätie, to je rozhodne pohodlné a tak ani omylom nezabudnete prepínať medzi TTL a CMOS - šetrí to čas a aj nervy a v neposlednom rade aj peniaze ...


Vlastnosti:


- Working Voltage: 4 – 16 VDC - rozsah povoleného napájania

- Current Consumption: Max 5 mA at 5 V, Max 15mA at 15V - spotreba

- Frequency Response: Over 50 MHz - rozsah spracovávaných kmitočtov

- Minimum Detectable Pulse Width: 10 nsec - minimálna dĺžka spracovaného impulzu

- Input Impedance: 1 MOhm - vstupná impedancia

- Input Overload Protection: 70 V AC/DC (10 s) - max. povolené vstupné napätie

- Supply Voltage Protection: 50 V AC/DC (10 s) - max. povolené napájacie napätie

- Switch: Selectable Audio Indicator HI Level - indikácia stavov cez reproduktor

   (pulzy, alebo log.úroveň)


K zapojeniu už len pár poznámok:


Obvod 74HC14 sa  dá kúpiť, horšie je to už s obvodom LM3086, ktorý v sebe združuje 5 tranzistorov. Nie je to ale tragédia, spokojne sa dá nahradiť samostatnými tranzistormi BC546 - tých nám potom stačí mať 4 kusy, pretože piaty tranzistor v obvode LM3086 je nepoužitý. Všetky ostatné súčiastky sú bez problémov k dostaniu v obchode, problém by ešte mohol byť s reproduktorom 40Ω, ale existujú reproduktorčeky o hodnote  32Ω a ak do série s ním dáme ešte odpor cca 10Ω - máme to. Hlasitosť síce bude o kúsok nižšia, ale nebude to také strašné. Najlepšie je si vybrať model reproduktora, čo má priemer cca 10-12mm, potom sa to dá aj s reproduktorom bez problémov zabudovať do nejakého púzdra.

 


Vidím to na postavenie na univerzálku, pretože málokto v dnešnej dobe potrebuje viac ako jeden kus pre seba a tak sa asi nevyplatí kvôli jednému kusu vyrábať plošný spoj. Ešte pripojím tabuľku stavov Lediek a ako sa správa reproduktor pri jednotlivých vstupných stavoch. Po zhotovení aspoň máme dobrý pocit že sme si zase niečo postavili sami a funguje to, pritom je to vec čo nám fakt pomôže pri identifikácii problémov v zariadení, poprípade slúži na kontrolu správnosti činnosti stavaného zariadenia. (Popis pre LED-ky nasleduje za schémou.)

 


 

Led zelená = Low

Led červená = High

Led žltá = Pulse

 

 

Zoznam súčiastok:

 

___________________________________________________________

A ako vyzerá taká stavba logickej sondy ?

07.06.2013

Včera som napísal, že by sa mi naozaj hodilo postaviť si TTL a CMOS sondu. Pretože to TTL prevedenie ma tlačí podstatne viac a mal som konečne k dispozícii aj slušné púzdro na sondu tak som sa dal do stavby. Klasicky je u mňa je použitá univerzálna doska, mne sa s ňou dobre robí a pre jeden kus nebudem špekulovať nad výrobou dosky plošného spoja.


Nasleduje upravená schéma iba pre TTL meranie:

 

 

Nasledujú obrázky zo stavby:

 

 

Miesta na doštičke je habadej, akurát diery na LED sú vpredu, takže som konštrukciu musel posunúť o kúsok dozadu. Neviem, sonda vraj behá do 50 MHz, ale na tie naše počítače stačí 25x menej, takže nemám obavy z funkčnosti ...
 

 

Tu je už "napasovaná" doštička do púzdra, vľavo je zdierka pre zemnenie sondy na meranom zariadení.
 

 

"Pracovné zátišie", postupne to zapájam a kreslím si  do schémy čo som už stihol prepojiť.

 

A postupne to teda začína byť na schéme označené viac a viac. Ak si všimnete vstupný odpor R1=20k som nahradil odporom 22k, v zapojení to ale nezmení žiadnu funkciu zariadenia.



Tu už je to kompletne zapojené pre meranie TTL, zatiaľ nemám miniatúrny reproduktor, takže táto časť ešte nie je zapojená. (Tak isto zatiaľ som nepostavil celú spodnú zdrojovú časť. Napájam to priamo 5V a v TTL to funguje na jedničku s hviezdičkou. Upozorňujem, že táto sonda (v návode to je) ak nemá nič pripojené na vstupe tak svieti zelená LED !
Tu je pekne vidieť ako sa postupne plošný spoj osadzuje ďalšími a ďalšími súčiastkami.


 

Tých súčiastok nie je až tak veľa na TTL merania.

________________

12.06.2013

Priložil som aj verziu čiste TTL sondy, t.j. pre napájanie 5V. Nejaké veci odpadli, zjednodušila sa výroba, zase pri starých veciach sa logika CMOS nepoužívala, preto to na mnoho vecí stačí aj v tejto verzii. Pridal som do obrázku aj tabuľku konverzií napísaných hodnôt kondenzátorov - už na to padlo cez mail na mňa niekoľko otázok, takto to myslím si je už dostatočne jasné. Pretože sa jedná len o "osekanú" verziu pre TTL, všetky indikačné schopnosti zostali zachované a naďalej platí tabuľka zobrazenia stavov tak ako v prvom prípade sondy CMOS/TTL.
Odpor R8 = 15M som urobil zo sériovo zapojených odporov 6M8 a 8M2.
____________
Upravená verzia podľa mojich predstáv, pretože niektoré veci som chcel mať trošku inak:

 


Totiž jedna vec mi nevyhovovala - to zobrazenie - svieti zelená LED aj keď nie je pripojenie na log.0. Fajn, ale občas to môže poriadne zamotať hlavu. Tak som si urobil dva zlepšováky na používanie tejto sondy:
- prvou vecou je pridanie ďalšieho prepínača S2 - teraz môžem zvukové prejavy sondy aj vypnúť, niekedy to skôr môže rušiť ako pomáhať pri práci
- druhá vec je pridaný prepínač S3 a odpor 820k - ak je pripojený na +5V, tak je vstup sondy na úrovni log.1 a ide do nuly až po pripojení na skutočnú úroveň log.0, takže ak ste napríklad zabudli na čipe pripojiť potrebnú zem tak takto to hravo zistíte. Tu by dokonca asi bol lepší mikrospínač ako prepínač. (S3)

Síce sú to dve drobnosti, ale mne ohromne rozšírili možnosti použitia a znížili sa možnosti zlého vyhodnotenia stavov, čo je najdôležitejšie.

Toto je meracie zariadenie vyslovene určené na oživovanie "dinosaurov" výpočtovej techniky. A aj sa logické sondy nejako vytrácajú, ale kto s týmto "prckom" vie robiť potvrdí, že je to nanajvýš užitočná pomôcka pri oživovaní, alebo pri identifikácii vzniknutých problémov.

___________________________________________________________

17.06.2013

Pridané ďalšie fotografie postupného "vývoja" základnej dosky TTL sondy:

Pridané prepínače, tlačítko, reproduktorček 40Ω.

 

 


Už upravené kryty, kde je urobené miesto na prepínače a tlačítko:

 

 

Pohľad zboku na zakrytovanú sondu:

 

 

A už len chýbajú popisky na telo sondy.


____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:27 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: