SBC6502 - 0. Úvod.Introduction.

By Administrator at januára 11, 2016 06:30
Filed Under: SBC6502

 

 

Rozmiestnenie čipov na doske SBC6502.

 

Single Board Computer 6502.

 

Takže máme tu malý SBC6502 - počítač s procesorom 65C02, ale beží aj s procesorom 6502 a aj s procesorom 6502C. Beží aj s procesorom Atari 14806 (treba pre jeho nasadenie previesť miernu hw úpravu) čo je upravená verzia procesoru 6502C. Pre jeho fungovanie nám stačí použiť k jeho stavbe iba 7 kusov integrovaných obvodov - čo naozaj nie je veľa. Ako som už spomenul, procesory 65C02 som získal tu na Slovensku, horšie to bolo s obvodom 6850 a jeho rýchlejšou verziou 68B50. Už  som ich chcel objednať priamo v USA, ale fórum na oldcomp.cz mi zase raz výrazne pomohlo a tak som sa dostal k obvodu cez kolegov - pomohli rEVERz a danhard. Potom mi už nič nebránilo začať vlastnú stavbu - mimo vlastnej lenivosti a totálneho nedostatku voľného času.

 

Upozornenie platí pre všetky diely o SBC6502:


Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Ako som sa k tomu dostal ? Čert vie, proste som náhodou pri hľadaní niečoho absolútne, ale absolútne iného prišiel na túto stránku:

 

Searle Grant SBC6502


A po pár dňoch (a prezretí súčiastok čo mám doma, akurát čip 68B50 som hneď začal hľadať cez oldcomp) bolo vystarané. Je to iné, pre mňa nové - a hlavne zaujímavé. Po chvíli študovania schémy som si všimol v schéme drobnú chybičku (tu sa zjavne u mňa v pamäti objavili súvislosti (naskočili pamäťové bunky, občas sa to stáva ... našťastie Laughing) spomenul som si čo som robil pri stavbe Speedy 1050, ktorá používa tiež procesor 65C02, teraz sa mi to jednoznačne hodilo), napísal som Grantovi (ozval sa mi za chvíľu a chybku v schéme odstránil, proste bol to tam iba preklep pri prekreslení schémy) no a po pár dňoch ma pochytila naozajstná počítačová stavebná horúčka. Zapojenie je naozaj minimalistické, šikovne je použité dekódovanie Eprom, stačí na to iba jedno hradlo obvodu 74LS00 - kto sa v tom vyzná, vie o čom točím. Hneď som začal špekulovať ako to urobiť funkčné, ale aby to nebolo z mojej strany iba len také bezduché kopírovanie SBC z jeho stránok, chcel som tu použiť aj nejaké vlastné nápady. A že by to aj niečo mohlo časom aj riadiť a ovládať. Ak si pozriete schému tak uvidíte že už v začiatku som volil mierne odlišné zapojenie (ktoré samozrejme uverejním, na fotografii som rozloženie a aj typy čipov uverejnil, dal som priamo na dosku aj DC/DC menič z 12V napájania na potrebných 5V), ale funguje to teraz celé na jedničku. Všetky u mňa zverejenené modifikácie SBC6502 používajú Eprom s obsahom od Searle Granta.


Poznámka:

A že to nakoniec takto v tejto sekcii výsledným počtom článkov celkom slušne "nabobtná" som teda nepočítal ani náhodou ...

 

Takže začínam ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Directory-SBC6502.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 5. 2018 13:07:36 #

trackback

SBC6502 - 6 - doplnky - accessories. Switcher 65C02 - Atari14806.

SBC6502 - 6 - doplnky - accessories. Switcher 65C02 - Atari14806.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: