Printer BT-100.

By Administrator at decembra 30, 2010 22:48
Filed Under: Atari

Dnes sa budem zaoberať jednou kedysi zaujímavou perifériou - tlačiarňou BT-100. Nejedná sa o originál ATARI výrobok, ale bola to tak špecifická vec svojej doby že si popis a miesto tu na blogu zaslúži. ATARI má tú výhodu že sú priamo na jej ovládanie k dispozícii joystickové porty a tak vlastne stačil prepojovací káblik + napájací zdroj, nahral sa riadiaci soft  a už sa "fičalo" (skutočne len obrazne, tá rýchlosť bola desivo nízka).



Jednoihličková tlačiareň bola vyvinutá v stanici mladých technikov v Berouně pod označením B85, stretol som sa aj s označením T85, vyberte si ...



Tesla Přelouč ju začala vyrábať s malými úpravami pod označením BT-100, napájanie vyžadovalo cca 22V DC nestabilizovaných, odber do 1A. Pre pripojenie k Atari ste potrebovali 2x 9 pinové konektory ktoré sa dali vyrobiť z konektorov Cannon ich rozobratím a odstránením ich kovového obalu.



Tlačiareň má v sebe len nutné potrebné minimum elektroniky, všetky funkcie riadi priamo počítač - posuv papiera, posun vozíku, tlač.



Na tejto doske je umiestnená fakticky celá elektronika, kompletné ovládanie sa deje cez software nadriadeného počítača. Tlač prebiehala cez kopírovací papier, nie je tu žiadna páska na tlač. Kopíráky boli všade, takto sa ušetrilo riešenie posunu pásky čo celý výrobok značne zjednodušilo pre výrobu.



detailný pohľad na optočlen



Jednosmerné motorčeky v BT 100 sú riadené obvodmi MBA810 - sú to integrované obvody určené normálne na prevádzku ako nf koncový stupeň. V BT100 sa nachádzajú 3 kusy MB810, jeden riadi posun papieru - tam je pohyb iba jedným smerom a teda na to stačí jeden obvod. Ďalšie 2 obvody tvoria tzv. H mostík, pretože na posun hlavičky treba meniť smer otáčania sa. Logika je napájaná z 5V cez stabilizátor, MBA810 sú napájané z 12V stabilizátoru, samotná ihlička ide priamo zo zdroja 22V, používa monostabilný klopný obvod aby bola definovaná doba zopnutia elektromagnetu. Práve táto definovaná doba zabezpečuje reprodukovateľnosť tlaku "úderu" ihličky. Tlačí sa cez kopirák jedinou ihličkou a tým je daná aj doba tlače - jedna A4 - cca 40 minút ... (teda ak sa tlačilo jednosmerne, obojsmerná tlač trvala len polovicu času, ale bola nižšia kvalita tlače). Poznám ataristov čo vtedy na tomto zázraku robili diplomovku a tlačili ju niekoľko dní (skôr týždeň a veľa sa nespalo) než to bolo všetko vonku, plus kópie ... celkom som rád že som vtedy mal už k dispozícii slušnú 9 ihličkovú tlačiareň a teda v tej dobe som s touto "dámou" pracovne nestretol ... našťastie. Asi by som skončil tak isto averziou ako na kazeťák. Proste čas si treba vážiť a nie mrhať ním.


Detailný pohľad na "ihličku"



Z toho vyplýva aj prezývka "splašený klinec", "splašený hřebík", určite si to túto prezývku zaslúžilo. Na kvalitu tlače vplývalo vďaka prevedeniu toľko faktorov, že čo u niekoho zabralo, tak u druhého to zabralo presne opačným smerom. No spomienka, ale asi BT-100 dnes už nikto nepoužíva, maximálne leží niekde v skrini. Bol to originálny (vtedy) československý výrobok, rok výroby 1988,89. Cena vtedy 1500.- Kčs čo bolo na tú dobu hodne drahé. A hlavne ste museli mať naozaj dobré nervy ak ste niečo potrebovali rýchlo vytlačiť - tak ste s tým museli počítať minimálne deň dopredu (a tlačiť aj v noci), pritom rozsah nemohol byť príliš veľký.

 

Poďme na jednoduchý príklad:


Chcete si vytlačiť napríklad 40-stranový spravodaj v najlepšej kvalite:

40x 40min= 1600min, deň má ale len 1440 min a niekedy aj treba spať ... Tu by sa hodil hodinový budíček do kuchyne, spustiť tlač, nastaviť na budíku 40 minút a zdriemnuť si. Fakt si neviem predstaviť že by som na BT100 tlačil trebárs listing programu.

Tá prezývka je skutočne naozaj trefná.



Schéma pripojenia na ATARI:

Nasleduje schéma (sú tu dve po sebe idúce verzie):

BT100 circuit

_______

Obsah cartridge s TOS 4.1 a ovládačom pre BT100:

8KB Cartridge TOS 4.1+driver BT100

(obsahuje - voles.008 = TOS 4.1{BT100},MR.COPY,LOADER T-2000)

_______

Pre testerov, link (sk):

Interface Centronics for BT100

(samozrejme toto už nie je pre ATARI !)

_______________________________________________________________________________

28.01.2011

Ešte doplním nasledovnú informáciu:

Existovalo aj multifunkčné periférne zariadenie (cs výroba) s názvom SP210T. Nejaká dobrá duša si všimla že v datarekordéri Tesla - SP210 je strááášne veľa voľného miesta a je tam  možnosť kompletne strčiť BT100-ku a tým pádom je aj zabezpečené napájanie tejto tlačiarne a ... začalo sa to aj vyrábať a predávať.  Samotné riadiace obvody kazetovej časti a tlačiarne boli oddelené, t.j. vzájomne si to "nezavadzalo". Kazetová časť sa dala elektronicky programovo ovládať, čo znamenalo že bola možná komfortnejšia práca s kazetou, čím sa to trošku blížilo práci s disketovou mechanikou, samozrejme pri príslušnom programovom vybavení, rýchlosť tlače sa nemenila, takže na vytlačenie bolo času dosť a dosť - proste užívateľ musel mať pevné nervy a more času. Rozmery a váha predurčovali použitie SP210T na jednom trvalom mieste. Tento výrobok išiel naproti vývoju a pritom mám pocit že sa ich vyrobilo celkom dosť, ale tá éra trvala len krátko.

_______________________________________________________________________________

05.10.2011:

Zohnal som popis užívateľskej príručky pre BT100 (cz):

bt100_UM.pdf (2,42 mb)

_____________________________________________________

24.02.2019

Pri prehľadávaní svojho archívu som našiel túto doplnkovú informáciu k programovému vybaveniu užívateľskej príručky. Takže ak to doma máte a stále to používate, prečítajte si to a zmeňte si tie byty vo Vašom programovom vybavení:

Doplnkové info BT100.pdf (103,32 kb)

Tento materiál bol dostupný len v nižšej kvalite, ale ak si to pozorne prezriete tak sa tie uvádzané hodnoty dajú bezproblémovo prečítať.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: