08_2010 Blog, Notes.

By Administrator at augusta 26, 2010 22:21
Filed Under: Blog

ATARI

08.08.2010

ATARI 320XL


Bol som pár dní na dovolenke a medzitým mi prišiel od Ctirada z Prahy modul pamäte pre ATARI 600XL - RAM 320 XL. Rýchlosť dodania po zaplatení bola necelých 10 dní vrátane víkendu. Samozrejme som neváhal, krabičku otvoril a vyfotil som ten zázrak.



Prevedenie je perfektné, na vrchnej strane je modrá LED, ktorá signalizuje prácu s modulom, t.j. nemusíte dumať kedy je prístup, stačí sa pozrieť na LED-ku.



Ako vidieť sú tam dva čipy, riadiaci XILINX a RAM-ka.



Pohľad na modul už čiastočne uložený v plastovom obale.



Pohľad na zadnú stranu:



 Na tomto zábere je pekne vidieť že na boku je konektor na externé napájanie - ak nechcete robiť zásah do počítača - v ATARI 600XL netreba žiaden zásah priamo všetko funguje:



A ešte pohľad na prednú stranu ktorá ide do zbernice počítača:



Prevedenie perfektné, krabička je super, modul funguje, cena nie je vysoká.

Proste sa to oplatí, odporúčam každému.



_______________________________________________________________________________

23.08.2010

Takže čipy z USA (MMU - memory management unit) dorazili ku mne minulý týždeň v piatok. Postupne urobím úpravu ATARI 800XE na ATARI 130XE a potom bude nasledovať úprava iného počítača ATARI 800XE na ATARI 320XE.




ATARI 800XL čo som dostal je totálna mŕtvolka, zdroj pred časom odišiel klasicky, prerušil sa zemniaci spoj na 7805-ke a do počítača to pustilo cca 11.7V ... síce usmernených, ale aj tak sa mu to nepáčilo... Takže aspoň SIO konektor je v poriadku - malá útecha.

___

Mám teraz menej voľného času a tak si netrúfam odhadnúť kedy to zrealizujem, ale plány sú na to aby sa plánovalo no nie ? Momentálne ešte zháňam SIO2SD, nech to mám kompletné, objednávka išla, už len potrebujem dohodnúť poštovné. Inak nič nového, prázdniny pomaly končia a všetci sa tešia do roboty ...

___

Dnes ráno som urobil grafickú úpravu pre downloady - mne sa tá rotujúca disketka ako indikácia downloadu celkom pozdáva.

_______________________________________________________________________________

27.08.2010

V predtuche vecí budúcich som si dnes zohnal 2 kusy SD kariet - dodávka SIO2SD sa zdá byť čoraz reálnejšia.

Včera som dal popis monitora PHILIPS CM8833 do sekcie Non_ATARI - aj keď to nepriamo súvisí aj s ATARI.

Na druhú stranu som rád že som dal niečo nové aj do tejto druhej sekcie.

___

Pri vyhľadávaní na Internete vidím čoraz viac, že podaktorí "zaprasia" celé stránky o ATARI zbytočnými otázkami a aj jalovými rečami na tému keby bolo keby ... a obrátením sa minimálne na všetky dostupné fóra s tou istou otázkou - trpezlivosť dnešnej dobe rozhodne chýba.

Je to na škodu veci, pretože potom v tom balaste sa dopracovať k slušnej informácii je pomaly nad sily jednoho postaršieho ataristu.

___

Bol som dosť prekvapený ako je málo informácií k dispozícii o disketovej jednotke ASTRA 1620, určite je to spôsobené aj tým, že záujem o tento druh informácií časom rapídne klesol a tak zákonite niektoré informácie navždy z Internetu odchádzajú. Smutné, ale život ide ďalej.

___

V poslednej dobe som mal problémy s mojím notebookom, desne mi "vrčal" ventilátor, už sa s tým pomaly nedalo robiť, tak to bolo hlučné. Predsa len po 3 rokoch prevádzky nastal čas na údržbu. Včera som to už nevydržal - kompletne som notebook rozobral, vyčistil som a premazal ventilátor, mriežku pred ním som prečistil tiež a zase sa dá robiť aj večer potichu ... bože to je radosti z takej drobnosti !

___

Drobná informácia na záver:

Pretože vlastním aj EPROM programátor, dokážem napáliť do EPROMiek potrebné súbory - ak bude záujem.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:52 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: