Oprava disketovej jednotky Atari XF551. Repair Atari XF551.

By Administrator at februára 01, 2016 19:20
Filed Under: Atari

 

Teraz v sobotu som opravoval jednu disketovú jednotku Atari XF551. Predpokladal som kde bude pes zakopaný a nemýlil som sa. Čo bolo ešte pred vlastnou prácou zaujímavé bolo to, že disketová jednotka bola v originálnom obale, to sa už dnes len tak nevidí. Práve obal je zaujímavá vec, ktorá potvrdzuje môj pokec o tejto jednotke že sa začala vyrábať v roku 1987, v Európe sa začala predávať v roku 1988. A zjavne sa vyrábala na druhom konci sveta.

 

 

Prvá vec bola výmena pôvodnej Eprom, je to ďalšia jednotka Atari XF551, kde sa proste v PROM (Eprom bez okienka) obsah pamäte začne postupne pozvoľna poberať do večných lovíšť a tým berie zo sebou do hája aj celú funkčnosť zariadenia. Takže - napálil som novú 8kB EPROM typu 2764 a vymenil ju za pôvodnú. Lenže nasledovný test stále nepotvrdil správnu funkciu zariadenia, ešte bol niekde iaj iný problém. Tak som postupoval ďalej.


 

Ešte pôvodná pamäť PROM.

 

 

Tu je už vymenená nová náhradná Eprom.

 

 

Na tejto fotografii je vidieť že toto je doska, ktorá už nemala chyby ktoré som popisoval pred časom, nič tu nie preškrabané a nie sú nahradené prepojky káblikom ako som už predtým nafotil. Na pravej strane je vidieť jeden zo SIO konektorov (a tu bolo zopár hodne popraskaných pocínovaných vývodov), tu treba prekontrolovať spoje a prepájkovať všetky prívody konektorov a následne to aj multimetrom prepískať. Z môjho pohľadu vec nepochopiteľná - prečo sú prívody medzi SIO konektormi robené ako vlasové spoje keď sa to dalo urobiť širšie a bolo by to bez problémov ... no jemne povedané - kurvítko v praxi.

 

 

Revízia dosky je vidieť na tomto snímku.

 

 

Na disketovej mechanike treba premazať vodiace tyčky pre pohyb hlavičky,

menšie trenie = ľahší pohyb.

 

To že sa najprv skontrolujú napájacie napätia považujem za vec tak samozrejmú, že to zmieňujem až na konci popisu. Tak isto skontrolujte či sú dotiahnuté šróby na stabilizátoroch napätí - teda 7805 a 7812.

 

Následne stačilo zapnúť XF551-ku so založenou disketou a potom počítač. Ozvalo sa charakteristické tik,tik,tik a jednotka beží ako víno. Následne som ju ešte asi 3/4 hodiny trápil kopírovaním pomocou sektorového kopíráku. Nahral som sector copy a prekopíroval som takto asi 10 diskiet na iné diskety. Tie som potom cez boot aj spustil. Všetko funguje. Je to dobrý pocit že zase jedno zariadenie zase plne funkčné.

 

Záverom:

Ešte som skúsil založiť pôvodnú ROM a jednotka nefungovala. Proste bola to typická združená chyba - blbá ROMka + problém v prívodoch na SIO konektor.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:19 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: