Nový zdroj 9V/AC/3A - Atari 1050, Atari XF551- New power supply 9V/AC/3A.

By Administrator at júna 05, 2016 11:30
Filed Under: Atari

Jeden dosť veľký problém je ak Vám odíde trafo pre disketové jednotky (konkrétne typ Atari 1050 alebo Atari XF551 - používajú rovnaký typ napájania, preto sa ich zdroje dajú vzájomne zameniť bez najmenších problémov). Síce treba len 9V striedavých (AC), ale zase treba dosť veľký prúd -mal by byť dimenzovaný na 3A. U nás sa to dosť blbo zháňa.


Hlavný problém je v tom že originálne trafáky vo veľkej väčšine "drnčia" - nemajú poriadne utiahnuté vinutia, niekedy nepomáha ani celkové zaliatie transformátoru nejakou nevodivou gebuzinou - asi najlepšie je použiť Epoxy. Ak si ale nevyvediete von tepelnú poistku a tá sa z nejakých (???) dôvodov zohreje na svoju maximálne povolenú teplotu a rozpojí sa v nej kontakt - tak máme po vtákoch, buď trafo vyhodíme, alebo prácne zase zo zaliatej hmoty vydolujeme tepelnú poistku a nahradíme ju inou. A samozrejme je tu ešte stále tá možnosť že pri kúpe zariadenia nám pôvodný majiteľ povie že napájacie trafo proste už nemá, blbé - ale tak isto nič nezvyčajné.


Nakoniec som tie trafá zohnal - v našich končinách a za naozaj slušnú cenu. (Kde na ne som popísal na fóre oldcomp.cz v sekcii Atari hardware). Výroba - Švajčiari, trafo je kompletne zaliate, t.j. v žiadnom prípade nevrčí ako sme zvyknutí u originálu. A výsledné rozmery transformátoru sú viac ako príjemné.

 

 

Na nasledujúcom obrázku je vidieť ako sa zapojiť primár a aj sekundár. Primár u nás zapojíme na 230V - takže tu to netreba ďalej riešiť. Poďme na sekundár. Ten síce dáva 2x 9V/AC/1.66A - ale pri kvalitne vinutých trafákoch sa dajú vinutia prepojiť paralelne - potom máme 9V/AC/3.33A čo je pre nás to pravé orechové.

 

Všetky možné kombinácie vstupno - výstupných zapojení.

Rozmery: 57x 35x 68mm


Ja sa už len prihováram za to, aby nový zdroj mal na sebe mimo poistky aj vypínač a vyriešenú indikáciu zapnutia (LED). Toto nie je nič zložité a vždy je dobré ak sa zariadenie dá vypnúť zo siete aj inak ako vytiahnutím vidlice ...

 

Jednoduchý indikátor zapnutia On/Off, ktorý používa supersvietivú LED:

(ukázalo sa že stačí použiť odpor =22k)

 

 

Na zdroj 9V/AC je pripojený Graetzov mostík (4 pinové DIL púzdro, 0.5A typ), kapacita (47÷100uF) spôsobuje pri vypnutí malý "dobeh", teda svieti ešte chvíľu po vypnutí (je to dané veľkosťou kapacity). Vďaka supersvietivej LED je príkon nepatrný, je možné použiť 3mm alebo 5mm typ LED. Cieľom indikácie je upozornenie že je zdroj zapnutý a teda netreba aby nám LED vypaľovala sietnicu v oku, jas LED je takto dostatočný na nami požadovanú funkciu.

Indikácia sa dá urobiť aj pomocou jednej usmerňovacej diódy na výstupe zo zdroja 9V/AC, ale mne sa to takto pozdáva viac. A ten Graetz je k dostaniu naozaj z babku.

 

Poznámka:

Ak máte disketovú jednotku prerobenú na spínané zdroje, tak potom stačí aj jedno sekundárne vinutie na napájanie.

Čo to výsledku potom značí ?

Že potom jedno tu uvedené trafo dokáže napájať z dvoch oddelených vinutí 2 disketové jednotky.


Toto je typická ukážka že ak niečo neviete dlhšie zohnať tak zrazu príde deň keď sa Vám zadarí a v rámci uvedeného dňa vyriešite problém s ktorým sa potýkate dlhšiu dobu. Áno dalo by sa zohnať niečo iné, ale toto je presne to čo sa mi "šiklo". 

Vlastné zapojenie zdroja som síce nenakreslil, ale technicky zdatní jedinci to nepotrebujú a ostatným to asi bude jedno, takže vo výsledku nové trafo = menej zabratého miesta, menej káblov, proste menej bordelu pri zapájaní. Rozhodne to stojí za zamyslenie. A za použitie - Váš pracovný stôl sa Vám poďakuje (a manželka tak isto).

 

Ešte aby bola k dispozícii nejaká slušná krabička ...

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:03 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: