CALP a zdravý rozum.

By Administrator at decembra 31, 2018 13:25
Filed Under: Atari

Včera som si prečítal reakciu na moju odpoveď pod Martinovým článkom na 8bity.cz

31.12. sa zvyčajne bilancuje, tohtoročný posledný deň uzavriem niečím čo nikoho z nás nepoteší. (Ostatné veci čo sa udiali počas posledných 12 mesiacov prežujem v samostatnom článku.)

Reagoval na mňa dex ktorý ma upozornil (vďaka za info !) na to že projekt CALP vymazal na svojich stránkach všetky spravodaje ZAK, teda pražského Atari klubu. No, neviem síce tam bolo občas celkom zaujímavé veci (tak isto vo veľkej väčšine prevzaté zo zahraničných zdrojov), ale beriem to ako ochudobnenie celkového pohľadu na to čo sa v Československu a neskôr v ČR na tomto poli dialo. Nezabudnite že sa jedná o spravodaje staré priemerne 30 rokov a viac a okruh čitateľov je špecificky hodne malý (trúfam si povedať že maximálne niekoľko desiatok čitateľov) a teda nehrozí že by to povinne čítalo 15 miliónov obyvateľov bývalého Československa.


Pozrime si ako to riešia vo svete:

https://archive.org

sú tam uložené celé ročníky časopisov (a to teda hodne renomovaných), ktoré sú tam voľne k dispozícii a teda aj na stiahnutie. A bez obmedzení.
Síce mám rád pražské spravodaje, ale keďže som bez nich roky vydržal - tak bez nich asi vydržím aj naďalej. Budem musieť. A vy budete musieť vydržať tiež.
Zaujímajú Vás časopisy o elektronike teda aj o 8 bit počítačoch (alebo ste rádioamatéri ?), množstvo voľne stiahnuteľných časopisov nájdete na:

https://www.americanradiohistory.com/


A teraz lokálne problémy:

Ja som napríklad za celé roky blogu mal len 2 reakcie na uverejnené veci, teda myslím tým negatívne reakcie. Jedna bola od usera candle na tému disketovej jedntoky SN-360, vraj som si nevyžiadal súhlas k zverejneniu. Vysvetlili sme si to spoločne na na jednom stretnutí Foreveri ((a bolo to korektné vysvetlili sme si to aj ako som sa k tej schéme dostal (našiel som ju na webe na stránke ktorá nemala byť voľne prístupná, ale bola), inak fakt slušák človek)). Stiahol som schému u seba z webu z obehu a o pár mesiacov som ju zase uverejnil - pretože ju uverejnil J.Sobola a od neho súhlas na zverejnenie schém mám.


Ďalšia vec bol článok o tom aké disketové rozšírenia existovali pre Atari 1050. To sa mi ozval brenski, vraj s tým bolo hodne práce a teda ani že som nenechal odkaz na pôvodný zdroj. Tak toto mi trošku nadvihlo mandle, pretože odkaz na to odkiaľ som čerpal info v článku uvedený bol, ale autor zjavne nabudený neprišiel až na jeho koniec. Tak neviem, niekde som tvrdil že za tým nie je robota ? Ale dobre, O.K, zmazal som článok a potom už iba nechal link - ktorý tam bol po celú dobu. Reakcia? Prišla hneď, spokojnosť sama. Odvtedy som od neho nečerpal už ani jednu jedinú informáciu.


Po pár rokoch som sa išiel pozrieť na jeho fórum, už je zamknuté, iba pre prihlásených userov. Ak si niekto myslí že takto získa exkluzivitu a získa väčší počet užívateľov, no, no, jeho vec, prístup k veci mi pripadá podobný ako u držiteľa práv ZAK.

Takže dá sa aj tak, aj tak. Čo myslíte ktorý prístup je sympatickejší ?

 

P.S.:
Info neznalým, CALP je projekt na záchranu a archiváciu všetkej možnej a nemožnej literatúry ktorá bola vydaná na tému Atari v končinách strednej Európy (tj. Československo + následne ČR).

 

Ja aj tak nejako dúfam že sa to podarí dotiahnuť do dobrého konca, síce v tomto okamžiku neviem prečo je tu takýto problém, ale prejde nejaký čas a určite sa to nejako vysvetlí - aj keď možno nedorieši.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

31. 12. 2018 13:31:15 #

trackback

12_2018 Blog, Notes.

12_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

1. 1. 2019 11:18:10 #

faraon

Asi před měsícem jsem našel na Docplayeru jedno svoje prastaré pédéefko, co jsem kdysi sepisoval jako návod sousedovic děckám. Mám ho pohozené na webu, i když ne viditelně přístupné. Tak jsem se zasmál tomu, že jim to vůbec stojí za to archivovat...

faraon Czech Republic |

1. 1. 2019 18:43:26 #

Admin

A o tom to je, nemal si potrebu dožadovať sa zmazania.

Admin Slovakia |

26. 1. 2019 23:39:25 #

Vlada

JJ, ozval se jeden z autorů ZAKu, že jsem si měl vyžádat svolení s publikováním. Když pominu závratnou denní návštěvnost webu v jednotkách lidí denně (tím pádem skutečně vzniká škoda jako hrom), tak mě to prostě nějak vytočilo, že jsem ZAKy schoval abych měl klid. Kdybych měl dohledávat autory všeho co jsem tam dal a získávat souhlasy, tak bych asi nedělal nic jiného - byť formálně měl samozřejmě pravdu. Takže tak. Pokud by někdo chtěl zazipované ZAKy pro vlastní potěšení, tak napište na info@atari8.cz.

Vlada Czech Republic |

28. 1. 2019 13:37:26 #

Admin

Tak to sa nedivím.
Nakoniec TI mohol dať súhlas dodatočne, ale asi zháňať všetkých autorov ZAKu by bolo neúnosné.
Napriek všetkému je to aj tak obrovská škoda - pre všetkých ataristov.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: