03_2014 Blog, Notes.

By Administrator at marca 02, 2014 12:32
Filed Under: Blog

02.03.2014

 

Dostal som sa k pôvodnej originálnej schéme na ATARI XF551. Perfektný študijný materiál. Pretože sú odvtedy už prevedené zmeny (schéma pochádza z roku 1987) tak to musím porovnať s tým čo je na DeReAtari u p.Sobolu a s tým čo som nakreslil a čo mám v skutočnosti. Pretože doteraz niekoľko dní som na to skutočne nemal čas, začnem sa tomu venovať až teraz začiatkom marca. Je to perfektné že som sa dostal k originálnej schéme (že sa mi to naozaj dostane raz do rúk som ani vo sne nedúfal) a tak teda konečne bude možné raz a navždy (haha, aj v tej schéme sú bugy ...) rozlúsknuť záhady schémy pre toto zariadenie. Niektoré rozdiely sú viditeľné na prvý pohľad, ale teraz to tu nebudem pitvať, proste to porovnám a potom to uverejním aj v tej verzii ktorú mám, pretože tá určite beží. Niektoré veci sa proste od verzie 1987 ušetrili a vôbec už v ďalšom nepoužili. Musím si na to nájsť čas a v kľude to všetko prebehnúť a porovnať - pár dní na to padne. A ako zisťujem ešte nejaké bugy sa vyskytli ... nie som vôbec nadšený, ale idem do toho. Poďme ďalej - napríklad sa použilo z obvodu 74LS14 iné hradlo (používa sa len 5 hradiel, jedno je voľné - v starej verzii (1987) sa nepoužíva hradlo s pinmi 5 a 6, namiesto neho sa používajú piny 3 a 4. Zase v novšej verzii (1988)  sa nepoužíva s obvodu 74LS14 hradlo s pinmi 3 a 4 a používa sa hradlo s pinmi 5 a 6.  A ešte tých drobotiniek je tam viacero. Kreslím a kreslím. V originálnej schéme je zase bug na pripojenie procesora - sú prehodené 8040 a 8050 vývody - pin 7. Kreslím a kreslím a nestačím sa diviť. Bla bla, stále niečo nové nachádzam je  práve 23:00, dnes už tomu asi dám pokoj, aj zajtra je deň ... povedzte čomu sa potom dá veriť, všade sú chyby a porovnáva sa to dosť ťažko.

Takže prosím o trpezlivosť, jedinú vec ktorú viem na 100% je to že budú dve schémy - jedna verzia bude pre rok 1987, ktorá obsahuje aj cievky a feritové krúžky pre odrušenie, druhá verzia potom bude z roku 1988, ktorá už nemá fitračné tlmivky a nemá už ani feritové krúžky - šetrilo sa ... ale zato to behá obstojne aj dnes. Pretože sú tam aj iné rozdiely v zapojení tak budú aj 2 odlišné schémy, s tým ale už nič nenarobím.

____________________________________________________________

03.03.2014

Neviem čí to je, ale idem Fandalovou cestou - tiež sa musím ospravedlniť - síce v niečom inom ale tiež sa mi "zadarilo". Kedysi som písal dva články na tému ako si dať do ATARI XF551 viacero operačných systémov. Fajn, funguje to, ale pretože som už nechcel rozoberať disketovku tak som sa spoľahol na schému (blbú) kde som zem prepínača pripojil na pin 20 Eprom pamäte. To som si to nemal takto zľahčiť ! Bola to odo mňa hovadina ako Brno ! (Myslím tým veľkosť, nie osadenstvoSmile.)  Mal som to rovno prásknuť na zem a bol by pokoj, nebolo by dnes o čom písať. Ja som to nechal vtedy - a tak až doteraz. Ako sa teraz rýpem v tej schéme XF551 až teraz som zistil že ešte aj teto piny sú v schéme prehodené ! Do prčíc, toľko chýb v jednej schéme - to je na porazenie ! Ako to teda je ? Pin 22 je trvale uzemnený (nie ako tvrdí schéma že je to pin 20) a teda pin 20 slúži ako chip select. No čo už, schémy som opravil a všetkým ktorým som tým zamotal hlavu sa ospravedlňujem za spôsobené problémy. To že tá schéma nebude v poriadku ma ale vtedy vôbec nenapadlo, učím sa stále ... potom verte schémam. Kto to uzemnil priamo a nie na pin 20 problém nemal. Bŕr, strasie ma keď si pomyslím že som sa riadil neoverenou schémou, stalo sa.

 

 

Odkaz na články, v ktorých som opravil schémy na viacnásobný OS, prosím skontrolujte si to a opravte si svoje záznamy, ďakujem ...

Linky:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-XF551-3xOSin1Eprom-1_2

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-XF551-3xOSin1Eprom-2_2

____________________________________________________________

04.03.2014

Prvá schéma ATARI XF551 urobená - teda verzia 1 - rok 1987 , zapracovávam to do článku. Následne som začal spracovávať a kresliť schému verzie 2 - teda z roku 1988. Veľmi sa nechcem rozpisovať, radšej to chcem dotiahnuť do konca. Je tam viacero rozdielov, nielen v označení ale aj použití hradiel, nedodržuje sa označenie z verzie 1 - zjavne aby to bolo neprehľadnejšie. Ktorý "odborník" to robil, alebo sa to priamo zverilo vo vývoji inému teamu ?

____________________________________________________________

05.03.2014

Schéma, ktorá umožňuje cez normálny DIN konektor použiť kazetový magnetofón na záznam a čítanie dát v pôvodnom formáte a v pôvodnej rýchlosti, umiestnil som to medzi doplnky k magnetofónom z Poľska, článok je po poľsky a je v djvu formáte:

http://blog.3b2.sk/igi/post/KSO-Turbo-2000-Turbo-Blizzard-AST-Atari-Super-Turbo.aspx

_____________________________________________________

06.03.2014

Prekopal som kompletne celý článok ktorý je o opravenej schéme ATARI XF551, teraz sú tam už k dispozícii 2 verzie základnej dosky. Schémy sú rozlíšené a sú podrobne popísané bugy verzie 2 ktoré som objavil (v schéme je to samozrejme už opravené):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Chyby-v-scheme-ATARI-XF-551-Bugs-in-circuit-ATARI-XF551.aspx

Napísal som to do toho pôvodného článku, nech tu z toho nie je seriál ...

___________

Ešte počas dnešného dňa som dostal 2 fotografie verzie 1 a zase vďaka som tam našiel 2 nové bugy, v schéme sú už opravené. Schémy sú označené teraz ako ver1_01 a ver2_01, ak by som niečo v schémach menil bude sa meniť aj číslo za podčiarnikom verzie, inak v tých opravách schém budem mať mrdník. Sakriš, uverejním to a potom prídu poobede fotky ktoré potvrdia že originálna schéma je trošku odlišná ako skutočná verzia 1. Síce sú to drobotiny, ale aj tak ...

____________________________________________________________

09.03.2014

Už dávnejšie so popísal programátor pre pamäte EPROM. Existuje doska, ktorá sa zasunie do tohoto programátora a umožňuje cez voľne dostupný software od firmy ELNEC naprogramovať bez ďalšieho mikroprocesory typu 8748, 8749 a 8750. Podrobnosti v článku (je tam aj link na pôvodný článok o programátore EPROM):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Programator-8748-8749-8750-Programmer.aspx

_____________________________________________________________

10.03.2014

 

A zase schémy ATARI XF551. Kolega - Marcel Koložváry mi poslal fotografie verzie 1. Neviem čo ste čakali Vy, ale mne bolo jasné že zase niečo vyskočí. A vyskočilo, Atari nezklamalo. Zmeny som zase zaniesol do schémy - menili sa veci vo verzii1. Všetko dopodrobna aj s fotografiami je popísané v pôvodnom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Chyby-v-scheme-ATARI-XF-551-Bugs-in-circuit-ATARI-XF551.aspx
_____________________________________________________________

12.03.2014

Dnes mi poriadne zdvihla náladu jedna vec, riešil som jedno zapojenie, kde je čip na doske, doska má 20 vývodov, ovládanie hlasitosti je riešené dvomi pinmi, ktoré sa uzemňujú proste jeden je + a druhý -, jednoduché ako facka. A na tom jednoduchom zapojení niekto spizdil označenie vývodov, označil ich naopak. ATARI, odpúšťam Ti, "šikovní" antikresliči na kreslenie schém sú aj inde ! A prežívajú ! A darí sa im aj v dnešnej dobe !

___________

Pomaly už prepuká cestovná horúčka, Forever začína už za necelých 44 hodín ..., pozor začiatok je v piatok už o 12.00. Dúfam že mi tento rok znova vyjde, ak áno bude po návrate nasledovať reportáž (aj obrazová) o tejto akcii. Prídu známi a je to teda čas zaujímavých debát a nových vecí - už sa teším.

_____________________________________________________________

16.03.2014

Z akcie som sa vrátil celý, živý, zajtra doobeda mám voľno tak dotiahnem zápisky z Foreveru a vyvesím to na web, dnes som išiel poobede do práce. Pre potešenie tých čo používajú SpartaDOS prikladám jeho podrobný 182 stránkový manuál ako príjemné večerné čítanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Sparta-DOS-manual.aspx

Poznámka (17.03.2014):

Ešte som tam pridal popis práce s modulom R-TIME 8 (42 strán) a Sparta DOS X reference manual (198 strán), kto má rád SpartaDos si teda začíta ...
______________________________________________________

17.03.2014

"Reportáž" z Foreveru 2014 v Hornej Súči:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Forever-2014.aspx

_________

Ďalej som sa dozvedel, že asi tak cca 7 majiteľov disketovej jednotky ATARI XF551 (o ktorých to teda viem, pretože mi to povedali) ju začína prerábať na základe mojich podkladov, teda podľa svojich schopností a možností - to je potešujúca správa. A aby to nebolo len také kecanie do "vetra", dnes som dostal mail od Andreja Chamulu, ataristu tu z Bratislavy, ktorý si prerobil napájací zdroj pre ATARI XF551 - použil spínaný 12V zdroj. V disketovej jednotke vyhodil kompletný chladič, v 5V vetve nahradil pôvodný stabilizátor DC/DC meničom Traco (podrobne som to popísal v článku o napájaní disketových jednotiek, nechcem to tu dopodrobna rozpisovať) a teda teraz má jednotku, ktorá vôbec nemá v sebe chladič. Andrej, ďakujem za foto ! a aj za súhlas s uverejnením.

 

Použitý 12V napájací zdroj:

 

 

Takto vyzerá disketová jednotka po prerábke zvnútra - more voľného miesta a žiaden chladič, vybratý je aj jeden veľký kondenzátor, je vonku tiež Graetz. usmerňovač a sú urobené potrebné prepojky pre to, aby sa 12V z konektoru dostalo na potrebné miesto.

 

 

A že to funguje mám potvrdené týmto obrázkom, pretože disketu s týmto obsahom som Andrejovi osobne odovzdával.

 


A čo mňa prekvapilo - zohnal si veľmi, ale skutočne veľmi zachovalý magnetofón XC12, kto si na toto nájde čas ... držím palce.

 

______________________________________________________

18.03.2014

Meranie teploty s ATARI, taký krátky článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Measuring-Temperature-with-an-Atari.aspx

______________________________________________________

20.03.2014

Idem k našim severným susedom, ktorí postavili viacero FD jednotiek pre ATARI, jednou z nich je aj XFD601, jej modifikácia na 2x 5.25" sa volá XFD602. Ostatné je v článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-XFD601a-XFD602.aspx

______________

Do článku o modeme XM301 pridaný manuál:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Modem-ATARI-XM301.aspx

_____________________

Do článku o modeme SX212 pridaný manuál:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Modem-ATARI-SX212.aspx

______________________________________________________

24.03.2014

Nečakal som že budú k dispozícii pre toto zariadenie dva obsahy Eprom, ale teraz už mám tretí obsah Eprom pre disketovú jednotku TRAK AT, doplnené do pôvodného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-TRAK-AT.aspx

______________________________________________________

26.03.2014

Write Protect switch - ako odblokovať zápis na prelepenú disketu v disketovej jednotke ATARI 1050 - už som to síce popísal, ale pozrite si ako sa to riešilo pred desaťročiami ...:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-Write-protect-switch.aspx

Dodatok: 28.03.2014 - do článku pridaný pdf súbor s iným popisom riešenia toho istého problému.

_________

A nebadane sa posúvame k poslednému kolu prezidentských volieb - máte pocit že za tých 25 rokov tam sedel niekto kto by nás posunul dopredu ?

______________________________________________________

27.03.2014

Dnes si dovolím inú úvahu:

Televízia nás upozorňuje - občania, ste na tom dobre, kupujete lacnejšie !

O koľko ?

Neuveríte, robí to -0.1% !

To že po desaťročia ceny len rástli, neviem či tento údaj s tak obrovským číslom vôbec rozchodím ... Nuž ale ako vždy nie je to všetko - ekonómovia bijú na poplach ! Deflácia je nebezpečná ! (Hlavne pri tak veľkom čísle - 0.1% - NECH SA NEDAJÚ VYSMIAŤ!) Čo podľa nich hrozí ? Bude sa prepúšťať, ľudia nebudú kupovať - tak toto ma zarazilo. Ak bude lacnejšie, ľudia nebudú kupovať ? A nie je to skôr naopak ? Ak dostanem veci lacnejšie tak si kúpim viac. Ak firma viac predá, môže svoj tovar následne zlacniť. Ak firma viac predá môže následne rozšíriť výrobu ...

Lenže my tu na to máme ekonómov - čo je dobré pre človeka, ešte neznamená že je dobré pre banky.

Ak je všetko drahšie tak sa menej míňa a ľudia radšej peniaze dajú do banky - a sme doma ! Občan, choď po čertoch ak si nedáš peniaze do banky !

Záver nech si láskavo urobí každý sám.

_____________________________________________________________

28.03.2014

Zase "retro" článok - ako riešiť odblokovanie Write protect na disketovej jednotke ATARI 810, som si síce vedomý že je možné že v našich končinách možno nie je ani jeden user tejto jednotky, ale pretože sa venujem hardware je to tu namieste uverejniť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-810-Write-protect-switch.aspx


Dodatok: - do článku pridaný pdf súbor s iným popisom riešenia toho istého problému.

_____________________________________________________________

30.03.2014

Posledných pár dní pracujem na jednej veci - nakopli ma do toho vlastne ataristi z Olomouca, ešte uvidím či to do Atariády stihnem rozbehať - problém je s tým voľným časom, asi nie som jediný kto s tým bojuje. Potrebujem na to ešte pár dní aby som vedel či sa dielo zadarilo, alebo je načase zaliezť a spláchnuť sa, zatiaľ je to 50 na 50, uvidím.

Tej politiky bolo v poslednej dobe dosť a dosť - takže od toho dávam ruky preč - sú ľudia s ktorými má zmysel komunikovať a na ktorých sa teším - blíži sa už spomínaná Atariáda, zostávajú do začiatku akcie necelé 2 týždne. Takže baľte počítače a všetky potrebné záležitosti - je to udalosť ktorá stojí za to ! Príjemné komorné prostredie a bezvadná spoločnosť - kto by odolal ?

_____________________

Dnes ešte pridám jednu Atari maličkosť:

Poznáte AtariLab Light Module a AtariLab Starter set ? Nie ? Nuž čítajte  podrobnejšie v tomto článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/AtariLab-Light-module-AtariLab-Starter-set.aspx

A týmto príspevkom aj uzatváram hodne "divoký" mesiac, kde som si na schémach dosť slušne mákol, ale zase na druhú stranu som to dotiahol do konca, takže som zo sebou trochu spokojný, keď sa darí tak to je to celkom dobrý pocit - a nestačilo mi, začal som sa vŕtať zase v inej veci ako spomínam o pár riadkov vyššie ...

Nakopila sa mi pošta, dokonca aj z Talianska - síce sa to týka zdroja 0-30V/1A a viac, ale pokúsim sa niečo napísať zrozumiteľne do odpovede aj tam. A aj inde.

_____________________________________________________________

31.03.2014

Človek mieni - život mení - predsa len ešte jedna vec v tomto mesiaci. Oprava schémy počítača ATARI 130XE, láskavo si stiahnite opravenú verziu, je umiestnená v pôvodnom článku a doplnil som ešte informácie navyše:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-800XE-130XE-Computer-ATARI-800XE-130XE.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:46 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: