03_2016 Blog, Notes.

By Administrator at marca 02, 2016 17:31
Filed Under: Blog

02.03.2016

Pfff, hodne zamotané časy. Najprv mi odišla stará odložená doska 386SX-33MHz, včera som ju vytiahol - tak po 13 rokoch som ju zase zapojil na zdroj - prásk ! bralo to aj plošák (tantaly sa rozsvietili a išli rovno do tantalového neba). No - priamo to letelo do koša. Našťastie som zohnal dosku síce o chlp pomalšiu, ale funkčnú a hlavne za necelých 6 hodín. To som si oddýchol ...

______________________

Nasleduje ďalšia časť o SBC6502 Erika0 - dnes je to demonštračná LED doska:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-8-doplnky-accessories-LED-board.aspx

____________________________________________________________

14.03.2016

Posledné obdobie mám mierne povedané hektické, tak súkromne, tak aj pracovne.

Čo sa týka počítačov:

- zohnal som peknú funkčnú 386-ku DX-25 kompletnú s diskom, FreeDOSom, IDE diskom, IDE radič, sériové porty a paralelným portom /na staré veci - rezerva/ zohnal som to za pár dní (potešilo ...)

- zohnal som disketovú jednotku Atari 1050 (asi na súčiastky ale aj tak za hodne rozumnú cenu), tiež za pár dní (pozriem sa na to, možno pôjde znova rozchodiť)

- pomalym mám na ceste ku mne jedno Atari 800XL bez čipu Freddie, všetky čipy počítača sú v pätičkách (to sa zase len tak nevidí), zase za pár dní

- do jednej Atari 1050 som zabudoval Speedy 1050, konečne po mnohých mesiacoch (bližšie upresnenie koľko mi to trvalo radšej neurobím, tu som po inštalácii zistil že vôbec nefunguje senzor pre write protect, takže som to prerobil na 3mm červenú LED ktorú som mal okažite doma k dispozícii, funguje to - akurát pri otvorených
dvierkach je slabo vidieť červený odlesk svietiacej LEDky vovnútri mechaniky - s tým sa ale dá žiť)

- do ďalšej Atari 1050 som zabudoval rozšírenie Happy 1050 v.7, toto zostáva doma, takže budú nasledovať testy

- mal som v pláne dokončiť aj NCB85, ale jednoducho na to naozaj nemám čas aj keď ma to naozaj hodne mrzí, vždy keď počítam s tým že si k tomu sadnem tak sa zase zdržím v práci (s tým ale neviem nič urobiť)
  Preto som sa rozhodol že budem v robote pokračovať až po Foreveri, pretože to jednoducho nestíham.

- opravil som ešte jednu Atari XF551, zase popraskané prívody na SIO konektoroch a výmena Eprom, začína to byť na tejto mašine štandart. Inak doska taká, akú už mám vyfotenú, takže som ani nerobil fotodokumentáciu

- na jednej mojej rozšírenej Atari 800XE som menil klávesnicu za úplne novú, síce stála 40.- USD, ale je naozaj fungl nová, originál zabalená (dôvod výmeny - na starej nefunguje jedno tlačítko Shift, druhé je v poriadku - už som ju sľúbil Kubíkovi)

- zohnal som pôvodný programátor PREPROM-01 (teda originál Elnec) + mazačku Eprom tiež od Elnecu, táto "potvorka dokáže programovať Eprom 2716 až 27040, čo mi bohate stačí, síce som si ten hardvér kedysi postavil aj sám, ale toto je po tých rokoch predsa len v lepšom stave ako môj homemade výtvor z roku 1993 ...


Doma k tomu prerábam pracovisko na počítače a tak mám všetko na jednej hromade a len mto čo práve treba dokončiť.

Ešte mám jednu nedokončenú Atari XF551, vyzerá to nádejne, tak zo 2 dni a pošlape - obojstranne a aj s možnosťou vypnutia Write protectu a 2x OS.

Potom mám doma aj jeden neoživený motherboard pre XF551, ten chcem skúsiť rozbehať tak isto, ale tam bude treba väčšie úpravy aby to bolo schopné prevádzky.

Zohnal som 3x už používané 5.25" mechaniky HD, tie chcem tiež otestovať či nepobežia aj v XF551, za pokus to predsa stojí.
_____________________
No a za 4 dni tu máme Forever ... (bližšie info získate kliknutím na obrázok):

 

_____________________________________________________

15.03.2016

Festival Premárnených Príležitostí - názov článku v ktorom sú produkty Atari ktoré sa nedostali do sériovej výroby a tak sme "ostrúhali". Všetci.

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-FPP-Festival-Premarnenych-Prilezitosti.aspx

_____________________________________________________

18.03.2016

Mám teraz takzvane slinu, zohnal som 3x Atari, dokonca mám aj mgtf Atari 1010, to je u mňa fakt "husté". A disketovku Atari 1050 som už spomínal. Takže je čas spomaliť a zatiahnuť ručnú brzdu aby to všetko na mňa nespadlo ... dnes je ale podstatne dôležitejšia akcia na ktorej som osobne:

Tak už som na Foreveri 2016, čo je 17-ty ročník stretnutia 8 bitových -"závislákov", koho to zaujíma  a dúfam že budem mať čas priebežne "kŕmiť" článok niečím zaujímavým (foto a text) tak sa pozrite tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Forever-2016.aspx

_____________________________________________________

23.03.2016

Forever síce pre mňa nedopadol práve najlepšie, ale život ide ďalej a nebudem to ďalej pitvať.

Tento týždeň mi prišli 2 počítače Atari (800XL a 800XE), ktoré chcem rozbehať. Mám aj magnetofón Atari 1010, ten síce asi nebudem opravovať - ale tá skrinka je nazaj lákavá na nejakú perifériu k Atari. Medzitým sa snažím rozbehať jednu disketovku Atari 1050, zatiaľ som našiel na nej nasledovné problémy:

- nemal som napätie +5V na miestach kde by malo byť - konkrétne na TP13, vyzerá to tak že tam bol prerušený plošný spoj ktorý tam vedie 5V (ide to pod veľkými flaškami kondenzátorov a ešte je to zaliate nejakým sajrajtom (blbo sa to vyberá) a tak isto nešlo 5V na konektor pre senzory 0 stopy a pre senzor Write protect. Toto som už dal do poriadku, ale senzor nultej stopy je v háji, nefunguje. Vyzerá to tak že ho tam niekto "narval" a blbo, tým ho kompletne odpálil. Senzor je síce starý (zohnať ho asi nový nezoženiem), našťastie sa ale dá rozobrať a tak v ňom vymením infra LED a fototranzistor a potom uvidím. Aj keď to pomôže  - v čo dúfam, bude potrebné nanovo nastaviť nultú stopu - pohybom opraveného senzoru a potom nasleduje jeho fixácia v správnej polohe. Toto bude slušná zábava. Ak to niekedy budete robiť - označte si pozíciu senzora obkrúžením fixkou, ušetrí sa s tým neskôr naozaj hodne času.

___________

A teraz idem na ďalšiu časť o SBC6502, uverejňujem dve zapojenia. Prvé používa 40kB RAM, druhé používa ešte viacej RAM a to 46kB. Väčšiu RAM tam ja už nenarvem, toto bude na nejakú dlhšiu chvíľu stačiť, nie ?:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-40kB-RAM2b8255-NameErika1-SBC6502-46kB-RAM2b8255-NameErika2.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:44 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: