Atari - čriepky. Atari tidbits. 8.

By Administrator at septembra 06, 2019 09:20
Filed Under: Atari

Nepravidelný občasník, alebo občasný nepravidelník ? Sú to čriepky (a aj črepiny) z oblasti Atari. Tak vitajte aj v tejto oblasti, nech vidíte čo sa v danej oblasti vyrobilo, čo sa používalo a čo sa sem-tam aj posr..o, alebo čo sa podarilo a z čoho máme radosť.  Wink

 

_______________________________________________________________________________

 

Atari XF551:

Pri použití firmware Hyper-XF od Stefana Dorndorfa sa veľmi často zabúda na to, že pre jeho dokonalé využitie je nevyhnutné urobiť aj hardvérový zásah, teda treba pripojiť aj mikrospínač !

Práve toto "zanedbanie" spôsobuje velmi veľa negatívnych reakcií, pretože bez neho disketová jednotka má naďalej problémy zo správnym načítaním hustoty práve založenej diskety. Takže na toto bacha, zľahčenie si prerábky (iba púha výmena Eprom) sa v tomto prípade naozaj neoplatí ! Po inštalácii mikrospínača zistíte že máte na stole to pravé orechové ...


Ako na túto úpravu si môžete prečítať tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-8.aspx

_____________________________________________________

 

Určite ste už počuli o AtariLAB:

AtariLab

Možno by ste si aj niečo skúsili, lenže ako vyzerá základová krabička, teda presnejšie aký je jej obsah ? Pripája sa na joystickový konektor, neobsahuje žiadne aktívne súčiastky (LED-ku vynechám ...). Najprv ako vyzerá krabička::

 

 

Nasleduje vlastná schéma:


na

Tak teda - celkom nič zložitého - teda myslím tým vlastné zapojenie, na pripojenie sa používajú cinch konektory, čiže vec tak isto dostupná. Takže kto chce experimentovať ...

___________________________________________________________

 

Vec všeobecná, stále predpokladám že je to jasné - ale nejako stále prehliadaná:


Reťazenie zariadení spolu s počítačom robte vždy pri vypnutom napájaní všetkých zariadení v reťazci ! Hja, vyzerá že je to celkom jasné, ale ako čítam po jednotlivých fórach (síce to nikto nezdôrazňuje) práve toto je najčastejším zdrojom zbytočne "zanesených" chýb a problémov pri používaní zariadení. A niekedy je to aj likvidačnou vecou pre počítač.

Ak je niektoré zariadenie zapnuté počas prepájania kabeláže nastávajú rôzne hazardné stavy ktoré nemusia byť vždy korektne ošetrené. Tak isto nezabúdajme na to že v SIO konektore beží priechodné napätie 5V. A ak má niekto amatérsky vyrobený konektor stačí malé "škrtnutie" nekrytým vývodom 5V o datový pin a obvod POKEY je nenávratne poškodený (buď Data In alebo Data Out), prestane fungovať komunikácia medzi počítačom a zariadeniami k nemu pripojenými. Expertov práve na takéto poškodenie je pritom viac ako dosť (pripojenie domáceho Sdrive, SIO2SD a podobne).

Takže ak sa podľa tejto rady neriadite tak nebuďte prekvapení - ak sa tým riadite tak to nemusíte čítať, Vás sa to potom netýka.

____________________________________________________________

 

Dnes a pozireme aj na jeden fenomén - použitá pôvodná skrinka zariadenia a dovnútra vložené iné "vnútornosti". Trochu som pozeral na druhom konci sveta (Chile) a našiel som prerábky ktoré absolútne síce nie sú podľa môjho gusta, ale koho už len zaujíma môj Gusto ... bohužiaľ som presvedčený že s touto formou "tvorivosti" sa budeme stretávať čoraz častejšie. Na druhú stranu - hlavne tomu prvému riešeniu sa istá invencia nedá odoprieť, hlavne využitie predného krytu pôvodnej mechaniky - proste vkladáte CD/DVD cez štrbinu pôvodného predného krytu 5.25" mechaniky.

 

Tak si to poďme pozrieť:

 

Prerábka Atari XF551 - použitý obal, vovnútri PC:

 

No čo, proti gustu ...

 

Ale vošlo sa tam všetko. Obrázky prevzaté z uvedeného odkazu.

 

Podrobný popis + ďalšie obrázky:

PC in Atari XF551

_____________

 

Prerábka Atari 800XL na PC:


Celkom dosť voľného miesta ...


Obrázky prevzaté z uvedeného odkazu.

Kompletný popis prerábky + ďalšie snímky:
PC in Atari 800XL

_____________

 

Prerábka Atari 1050 na CD/DVD player ...


Corte de la placa

Aj takto sa dá narábať zo základnou doskou v A1050 ...

 

Tu som dal len jeden obrázok, stačí ... ostatné + ďalšie foto nájdete v uvedenom odkaze:

CD/DVD in Atari 1050

_____________________________________________________

 

Prerábka Atari XF551  - vložená Gotek mechanika:

 

 

 

Možno by som mal k tomu pristupovať tak že sú to kúsky plastu čo prežili niekde na povale, alebo majú za sebou utopenie zariadenia  (z akýchkoľvek príčin)  - plast sa vyčistiť dá, zachrániť elektroniku ale už nie. Tak budem nakoniec  zhovievavejší k týmto bastl riešeniam.

No, myslím si že tieto ukážky ako prerobiť niečo na niečo iné boli viac ako dostatočné a pokúsim sa vrátiť v ďalšom k niečomu povzbudivšiemu.

_______________________________________________________________________________

 

Tento obrázok som uverejnil v pokračovaní č.3, ale bez nejakých ďalších informácií (vtedy som na webe objavil len foto). Autorom je Fox-1 /mnx z Holandska a slúži ako prídavný hardware pre Atari BBS (bootovanie systému počítača - celá BBS beží na originálnom 8bit počítači Atari). Použitá skrinka z disketovej jednotky Atari XF551. No a vyhrabal som vďaka tomu ešte jeden obrázok s tým súvisiaci:

 

Prevzaté z atariage.com, obidve foto spomínaný autor: Fox-1 /mnx

___________________________________________________________

 

User Bob1200XL má niekoľko tisíc diskiet 5.25", tak sa pozrime na to ako vyzerá naozaj parádne ošetrený archív diskiet pre Atari:

 

Foto: Bob1200XL,

prevzaté z: atariage.com

Skúsme počítať, 5 x 6 = 30 šuplíkov po cca 100÷120 diskiet v jednom (možno je ich tam v šuplíku aj viac) ... ja mám doma iba mierne niečo cez 1000 diskiet, toto asi len tak nedoženiem ... Laughing

____________________________________________________________

 

Ak máte pocit že máte doma starý počítač ktorý je veľký svojimi rozmermi, porovnajte si to napríklad s týmto strojom:


A hneď sa Vám zlepší nálada, toto je už iný kúsok hardvéru (rok 1982, Z80-4MHz, 64kB RAM, grafika extra RAM 16kB), klasický zdroj s transformátorom, 2x FD mechanika dvojnásobnej výšky (2x 180kB), no - je to mierne väčšie ... O.K. a už sme spokojní s tým čo máme doma. Všimnite si to množstvo prepínačov na doskách, ak nemáte manuál tak ste naozaj stratení.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

15. 9. 2019 7:25:02 #

trackback

09_2019 Blog, Notes.

09_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: