Atari 1050 - ICD US doubler. Part 7. 7x firmware.

By Administrator at júna 17, 2020 07:45
Filed Under: Atari

 

To by som asi nebol ja keby som si nevyrobil do jednej mojej jednotky Atari 1050 upravený firmware (teda presnejšie dal som si tam priamo 7x firmware) na všetky možné testovania. Tu som už upustil od dostupnosti jednotiek nad označením D4:, čiže jednotky s označením D5: a vyššie tu už nenájdete. Dnes to asi už bude mať málokto, takže nemyslím si že by to niekomu malo vadiť.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 
Pre plné využitie všetkých firmware v Eprom pamäti je treba aby disketová jednotka Atari 1050 mala v sebe už prevedenú úpravu na ICD US doubler (ak nemáte zabudovaný US doubler tak posledné štyri firmware - č.3, 4, 5 a 6 nebudú funkčné). Firmware uložený pod č.3 som objavil len pred pár dňami v svojom domácom archíve a zaradil som ho tak isto do Eprom aby som ho mohol otestovať.


Takto potom môže vyzerať doštička s osadenou Eprom 27256:


Zľava: +5V, nezapojené, nasleduje bit 4, 2, 1.

 

Dtto.


Celý tento osadený nový"soklík" ide na miesto pôvodnej Eprom 2732.

 

Veľmi jednoduchá doštička.

 

Tu použitý prepínač má dostupných iba 7 polôh (je z nejakého starého SCSI zariadenia, tam č.7 vždy bol radič SCSI a teda tento konkrétny prepínač nastaviť vyššiu polohu ako je číslo 6  "nevie" -  tu to ale naozaj nevadí, máme aj tak k dispozícii spolu 7 polôh prepínača - teda  v rozsahu 0÷6. Pre normálne používanie budú určite stačiť polohy dve (jedna pôvodný firmware + druhá poloha bude niektorý US doubler), k tomu sa dostanem v niektorom z ďalších článkov. Pretože chcem niektoré veci vyskúšať a takto nemusím meniť jednotlivé malé Eprom medzi sebou ako na bežiacom páse ... to sa mi ráta.

Wink

 

Pretože využívam iba 7x 4kByte, t.j. iba 28kByte z celej hodnoty dostupných 32kByte, tak posledné 4kByte v pamäti Eprom sú voľné a tak som sem priamo umiestnil tiež popis -  je to prehľadné a jasné a ak stratíte popis aj tak sa nič strašného nedeje, prečítate si rozmiestnenie jednotlivých firmware priamo v binárke. (Len sa treba potom do nej pozrieť.)

 

A teraz podrobnejší popis obsahu Eprom:


Poloha 0 - Atari 1050 firmware verzia J, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.                 
                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka/

Poloha 1 - Atari 1050 firmware verzia K, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.
                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka/
 
Poloha 2 - Atari 1050 firmware verzia L, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka)/

Poloha 3 -
firmware Atari 1050 US doubler verzia 0, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.
                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kB)/

Poloha 4 - firmware Atari 1050 US doubler verzia 1, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

            /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/

Poloha 5 - firmware
Atari 1050 US doubler verzia 2, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

            /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/

            + aplikovaný patch

Poloha 6 - firmware
Atari 1050  US doubler verzia 2S, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.,

            použitý speed stepping

            /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/
                  
            + aplikovaný patch

Poloha 7 - blok 4kByte je nepoužitý, obsahuje iba stručný popis obsadených pozícií firmware

 

Nasleduje vlastná binárka s obsahom pre Eprom typu 27256 - teda 7x firmware pre disketovú jednotku Atari 1050:

7xfirmware_new.bin (32,00 kb)

 

Skúsenosti z prevádzky:

 

V disketovej jednotke Atari 1050 je zabudované aj reset tlačítko, ktoré umožnuje prepínať jednotlivé firmware počas chodu zariadenia bez nutnosti vypínania, len pozor ! - prepínanie prevádzajte bez založenej diskety ! (Je to bezpečnostné opatrenie proti prepísaniu obsahu diskety.)

 

U firmware verzie J, K a L (poloha prepínača J - 0, K - 1 a L - 2) - tu nie sú žiadne novinky, správa sa to štandartne (mám v disketovke radič WD2793) a mám pocit že tieto dodávané firmware od Atari sú o niečo hlučnejšie ako firmware verzií pre US doubler. Verzia L spolupracuje s radičom WD2793 a aj s WD2797 - u druhého typu radiča (WD2797) - pre správnu funkciu treba vyhnúť von z pätičky jeho pin č.25. U týchto troch verzií firmware máme k dispozícii iba štandartnú prenosovú rýchlosť 19.200Bd.

 

USD poloha 3 - US doubler 0 ktorý som práve našiel doma, funguje, pravdepodobne najstaršia verzia (všetky USD doubler verzie 3,4,5 pochádzajú z roku 1984).

 

Poloha 4 - US doubler 1 a 5 - US doubler 2 sú známe a doteraz dostupné verzie US doubleru.

4 - US doubler 1 beží na ňom napríklad načítanie diskety o cca 30% rýchlejšie (oproti polohám prepínača 3, 5, a 6), niekde som čítal že nie je bez chýb, zatiaľ som nič nenašiel čo by tomu nasvedčovalo - takže toto teraz neviem vyvrátiť a ani potvrdiť, doteraz som nepoužíval.

Poznámka - 5-ka US doubler2 má v sebe aplikovaný patch, práve túto verziu som používal.

 

Posledná poloha 6 - US doubler2S obsahuje najnovšiu úpravu - Speed Stepping (rok 2020) - a je to naozaj cítiť. Presun hlavičky do východzej polohy (skok na track00) je skutočne bleskový a nezvyčajne tichý oproti pôvodným firmware (J, K a L - tak si hovorím prečo to neurobilo samotné ICD, inovácia ako hrom, mali by za málo roboty slušne financií ...).

 

Polohy 3, 4, 5 a 6 (teda všetky verzie US doubleru) používajú rýchlejšie vypnutie motorčeku otáčania diskety po čítaní a zápise, časy oproti verzi J, K a L na jeho vypnutie sú približne polovičné.

 

Ukážka:

 

 

Spomínaná poloha 6 - US doubler2S zo zrýchleným steppingom priamo v prevádzke, malá ukážka:

Video
USdoubler_speed_stepping.mp4 (8,71 mb)

(Boot master diskety BiboDos, pekne počuť ako sa automaticky prepne na rýchly prenos, nasleduje voľba fast, potom voľba sector copy a časť čítania diskety sektorovým kopírákom.)

 

A dokáže kopírovať ešte rýchlejšie:

Video

Master floppy US doubler_sector_copy.mp4 (7,11 mb)

(Ukážka z kopírovania (čítanie) Master diskety US doubler utility - pritom stále klasickým sektorovým kopírákom Sector copy 1.5)

 

Poznámka:

Obidve video ukážky používajú rovnaký firmware US doubler2S (poloha prepínača - 6).

 

Na to že k rozšíreniu na US doubler potrebujete jednu naozaj maličkú 128-byte RAM a zmenu obsahu firmware je tá výsledná rýchlosť prenosu skutočne pôsobivá.


Disketová jednotka Atari 1050 zvýšenú rýchlosť krokovania hlavičky zvláda ľavou zadnou a zákonite si preto pokladám neodbytnú otázku prečo sa tvrdí že Tandon mechaniky sú pomalšie ako mechaniky WST (teda myslím tým rýchlosť krokovania motorčeku hlavičky - sám vlastním iba jednotky z mechanikami od firmy Tandon). Vo všeobecnosti panuje veľmi rozšírený názor že Tandon mechaniky používajú v jednotke pomalší krokový motorček pre posun hlavičky oproti mechanike WST (mechanika WST skutočne používa rýchlejší posun hlavičky oproti Tandonu - preto má aj vlastný "WST" firmware),


lenže práve tento najnovší firmware (6 - US doubler2S ) uvedený zažitý názor ukážkovo popiera.


Tak toto mi po tejto úprave firmware naozaj zostáva ako nevysvetliteľná a nevyriešená záhada a predchádzajúce riadky o nedostižnosti WST mechaník práve v oblasti rýchleho krokovania hlavičky dostávajú na frak a tak sa menia na obyčajný mýtus.


Všetky verzie pre US doubler s príslušným programovým vybavením komunikujú maximálnou rýchlosťou ktorá dosahuje hodnotu 54.000Bd.


Poznámka:

Disketová jednotka Atari 1050 prerobená na US doubler (RAM je zväčšená z pôvodnej hodnoty 256byte na 384byte) - ak sa prepne na pôvodný firmware (typ J,K,L) - sa potom správa ako neupravená jednotka (vtedy nepoužíva zväčšenú RAM) a teda potom nepozná hustotu 180kByte. Prepnutie na tieto pôvodné firmware od Atari  môže byť zaujímavé vtedy ak nejaký disketový software presne sleduje prenosovú rýchlosť a skoky hlavičky na jednotlivé sektory (vtedy rýchlejšie krokovanie US doubleru môže spôsobiť že chránený software sa "sekne").


US doubler - verzia doštičky RAM - autor Radim Polášek

Toto mám doma, na doske ešte nie je osadená Eprom.

 

Pri takomto počte dostupných firmware je dobré mať na prednom paneli vyvedený Reset. Potom môžeme medzi nimi prepínať aj pri zapnutom napájaní, je to potom skutočne pohodlné na ovládanie - akurát by som vtedy nemal zatvorené dvierka na disketovej mechanike - aby sa ani náhodou nepreviedol nežiadúci zápis na disketu. Dnešný článok si nekladie za cieľ pokryť všetky možnosti, to ani nebolo cieľom, skôr som hľadal možnosť vyskúšať základné veci - a tam sa to chová výborne. A ak sa niečo časom objaví - budem informovať.

Napriek tomu - pretože málokto potrebuje mať v disketovej jednotke Atari 1050 k dispozícii toľko dostupného firmware - nabudúce bude článok kde bude k dispozícii iba 2x firmware - a bude to veľkej väčšine userov určite stačiť tiež.

 

Vlastné zapojenie (je identické zo zapojením 8x 4kB firmware):

 

 

Funkcia BCD prepínačov:

(pozícia č.7 je nepoužitá)


___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

17. 6. 2020 7:47:55 #

trackback

Atari 1050 - ICD US doubler. Part1.

Atari 1050 - ICD US doubler. Part1.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: