Zdroj 0-20V/1A - Tesla BK127. MAA723.

By Administrator at júla 28, 2015 20:33
Filed Under: Non-Atari

Dnes to bude totálna klasika - zdroj 0-20V/0.025-1A.


TESLA BK127.

 


 

Použitý je čip 723, či už uA723, LM723 alebo domáci MAA723 (ten bol v kovovom 10-vývodovom púzdre). A verzii zdroja s čipom MAA723 sa bude venovať dnešné klábosenie.

Je tu s nami už fakt dlhú dobu, je to už dobre cez 40 rokov. A dosť ľudí má tieto obvody odložené niekde doma v šuplíku. Niekto na neho nedá dopustiť (patrím sem aj ja), iní zase šíria "zaručene overené" fámy o tom ako pri zapnutí dostanete na výstupe napäťovú špičku. A ako býva zvykom určite s tým čipom nikdy nič v živote nerobili a ani s ním nič nepostavili (alebo postavili a nedodržali niektoré základné princípy pri stavbe).  To čo je tu dnes uverejnené sa používalo v školstve a teda rozhodne ak by to dávalo napäťové špičky na výstupe tak by sa to čoskoro prejavilo a v školstve by v labákoch nič nepostavili a nenamerali - a keďže nič také tu nebolo, zase máme len hoaxy a spústu roboty vysvetliť ža nie je všetko pravda čo sa na webe objaví.


Zaujímavé je to, že v 70 a 80-tych rokoch bolo na svete spústa zdrojov urobených s týmto čipom (nakoniec aj jeden zo zdrojov pre malé Atari obvod uA723 používa) a napriek fámam funguje a bez problémov, žeby konštruktéri tej doby nevedeli že je to blbý šváb na zdroj ? Mno ...
Ako vždy je to vec správneho návrhu a použitia správnej "bižutérie" okolo čipu. A tak isto návrh plošného spoja, alebo zapojenie realizované na univerzálke - zemné spoje do jedného bodu a správne dimenzovanie použitých prierezov káblikov - to považujem za samozrejmosť.

Čo je zaujímavé a občas sa to hodí je to, že zdroj sa reguluje od 0V. Preto je použitý pomocný oddelený druhý napájací zdroj, síce to stavbu trošku komplikuje, ale zase raz niečo za niečo.

S pomínaný zdroj vyrábala Tesla pod označením BK127, používa sa iba jeden merací prístroj na zobrazenie U alebo I pomocou prepínača. Jeho použitie bolo definované ako školský zdroj,
t.j. zdroj je definovaný ako blbyvzdorný a teda zákonite nemohol dávať na výstupe prepäťové špičky ... maximálne výstupné napätie zase je dané tým, že je bezpečné a neohrozí deti v škole.
Čo tým celým chcem povedať ? - kto vie ako, tak si je potom schopný nastaviť aj vyššie výstupné napätie.


 

MAA723 v kovovom púzdre má povolený maximálny stratový výkon až 800mW, ale vtedy už treba použiť chladič. V uvedenom zapojení ho samozrejme netreba, pretože obvodu "pomáhajú"  ďalšie dva tranzistory zapojené ako výkonový Darlington a teda zďaleka nie je zaťažený na svoju hornú hranicu. Zase na druhú stranu chladič na kovovom púzdre zlepšuje tepelnú stabilitu.

Tesla vyrábala dve verzie obvodov 723 - jedna bola v kovovom púzdre - to je aj použité v zapojení BK127 a tiež v plastovom púzdre z iným počtom vývodov. Tu prikladám ako sú zapojené vývody v týchto jednotlivých verziách čipov - kovový má 10 pinov, v plastovom púzdre má 14 pinov a zabudovanú Zenerovu diódu. 



A nasledujú podklady k danej problematike,
niečo je aj priamo z TESLY:


Vlastná schéma (nedávam ju sem vo vyššom rozlíšení, pretože v manuáloch je schéma znova uverejnená):

 

 

Originál Tesla manuál:

zdroj BK127.pdf (3,32 mb)

 

 

Popis z AR:

Zdroj-BK127.pdf (2,51 mb)

 

 

Tesla manuál v nemčine:

tesla-bk127c-pwr-supply-deutsch.pdf (3,94 mb)

 

 

Z mojej strany záverom už len pár drobných poznámok:


-  v popisoch a v schémach nie je uvedené na aké napätie je použitý transformátor, takže tu uvedené údaje sú odo mňa:
   pomocné vinutie stačí dimenzovať na cca 14V/AC/0.1A
   hlavné vinutie treba dimenzovať na cca 29-30V/AC/1.6 až 2A
- ak nie je dostupné trafo s pomocným vinutím dá sa použiť oddelený malý trafák (na tých 14V/AC)
- kondenzátor C7 - ak použijete 2G2, alebo 3G3 na 50V - nič nepokazíte, väčšia kapacita je predsa len väčšia kapacita ...
- kondenzátor C13 má kapacitu 150pF, nie vždy je to v schéme dobre vidieť
- v origo zapojení TESLA návodu je na výstupe použitý kondenzátor C16 = 100uF, na výstupe je ale už použitá kapacita C12 = 10uF, 100uF už dodá slušný náboj, ak zdroj bude stabilný dať tam maximálne kapacitu 2.2uF
(v AR už nie je zapojený),(zhoršuje odolnosť pri meraní diód a podobne - náboj na 100uF kondenzátore súčiastku spoľahlivo odpáli)

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:36 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: