Programátor - 8748, 8749, 8750 - Programmer.

By Administrator at marca 09, 2014 04:25
Filed Under: Non-Atari

Priznám sa že som netušil že aj pre mikroprocesor 8748 tu budem mať tiež uverejnených pár riadkov. Ak si pamätáte programátor na Eprom ktorý som už dosť dávno popísal, tak je to to fajn, toto totiž zastrčíte do pätičky Eprom programátoru a starý software od firmy Elnec vie naprogramovať potom aj čip 8748 (verzia programátoru PREPROM-01 -poznámka funguje aj pre pogramátor PREPROM-02 ). Jeden z dôvodov bol, že som tento rozširujúci modul pred pár týždňami dostal od kamaráta - ataristu -  Stana Havrana.  Bolo to vyrobené skutočne pred peknými pár rokmi, ale funguje a to je najdôležitejšie.

 

Síce je už program bradatý až až, ale funguje. Pozor beží to pod DOS-om, najväčšia rýchlosť procesoru s akou to ešte funguje je asi tak na úrovni 166MHz Pentium MMX, takže treba poriadne hľadať nejakú staršiu mašinu s paralelným portom - typu SPP. (Ak máte dosť pamäte, tak to beží aj pod PortFoliom ...) Pretože je to síce staré, ale funguje to na jednotku tak sa to ešte možno niekomu zíde, jeden kolega sa ma ma práve na tento programátor pýtal, tomu som už schému dopredu poslal osobitne mailom. Ostatní to tu máte teraz o niečo neskôr tiež na "tácke".

 

Najprv ale dám odkaz na pôvodný Eprom programátor, pretože bez neho to nefunguje:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Programator-Eprom-Eprom-programmer.aspx

 

No a už nasleduje schéma zapojenia, nejaký ten strojový kód je tu tiež a hlavne  - funguje to ! ... Teda len pripomínam, nič sa nemusí programovať, stačí to postaviť a založiť do už fungujúceho programátoru Eprom, len pozor na správnu orientáciu pri založení tohoto prídavného nástavca do pätičky s nulovou prítlačnou silou ! A ako je už napísané aj v názve článku - programuje mikroprocesory typu 8748, 8749 ... a ešte to chce dosku vykúpať v technickom liehu.

 

Ak použijete uvedený EPROM programátor, tak potrebujete iba postaviť túto základnú dosku, voľne dostupný software od firmy ELNEC už priamo v sebe obsahuje časť na programovanie mikroprocesorov typu 8748, 8749. Obvod 8750 samozrejme je len na čítanie.

 

PGM_8748.pdf (10,55 mb)

 

Teraz už zohnať samotné čipy rady 8748 je pomaly problém, predsa len - vyrábali sa v roku 1977 ale ešte sa nás zopár čo sa radi hrajeme aj s takýmito starými procesormi nájde. Wink

 

Pekná je iná vec - programátor je z časopisu Elektor, na jednočipy z MC, software je z Elnec-u a pekne to navzájom v pohode chodí - to sa dnes už nevidí.

 

A nasleduje nejaké to foto:

 

 

 

 

Mám originál Tesla MHB 8748C, mám originál Intel D8748H a za tým

je ešte Tesla MHB 8035 - tá nemá v sebe EPROM pamäť.

 

Ešte jedno upozornenie - program funguje (aj napaľovanie EPROM) na PC XT na  4.77MHz, síce to celé trvalo o poznanie dlhšie ale tak isto to funguje - otestoval som to tuším ešte v roku 1993, testované to vtedy bolo pod DOS-om ver.3.30 na laptope TOSHIBA T1100. Onedlho potom som sa dostal k PC 486, tam to už bežalo naozaj svižne.

 

P.S: Zaujímavá je ešte jedna vec - z použitím iného hardvérového nástavca dokáže uvedený pôvodný programátor EPROM napáliť aj pamäte PROM 74188, 74287 a 74571 - od toho ale bohužiaľ žiadne podklady k dispozícii nemám. S iným hardvérovým nástavcom vie zase napáliť EPROM typu 27010, 27020 a 27040.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:36 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: