Číslo disketovej jednotky - ATARI 1050 - number of drive unit.

By Administrator at mája 09, 2013 11:35
Filed Under: Atari

 

ATARI 1050 - zobrazenie čísla nastavenej disketovej jednotky.


Ak máme pripojených viacero diskových jednotiek naraz, tak sa obtiažne začneme orientovať ktorá má aké nastavené číslo. Tak som si vyrobil pomôcku, ktorá mi zobrazuje na sedemsegmentovom displeji navolené číslo disketovej jednotky ATARI 1050. Ponúkam dve varianty toho istého s iným spôsobom výsledného zobrazenia. Rozsah pokrýva pôvodné čísla 1 až 4 - k dispozícii na prepínanie sú iba 2 bity, t.j. = 4 možnosti.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Cestičky ako dosiahnuť požadovaný výsledok môžu byť rôzne, predkladám schému ktorú som zrealizoval, je funkčná a laborovanie s inými čipmi nechám spokojne už na niekoho iného. Základné podmienky sú dané tým, čo na svojich prepínačoch poskytuje disketovka ATARI 1050 tie hodnoty sú mierne povedané neštandartné, takže treba sa s tým popasovať a prispôsobiť tomu čo potrebujeme na výstupe. 


Jedna z možností, ktoré som zvažoval bolo použitie PROM 74188, ale tých je už ako šafránu, ale asi to tiež skúsim postaviť aj na nej, bolo by to podstatne jednoduchšie. Potrebujem síce len 4 Byte, aj to nie celkom, tak som použil domáce zásoby a dosiahol som žiadaný výsledok. Použité sú normálne súčiastky, žiadna exotika. Na mieste D146C možno použiť ako priamu náhradu čipy D147, 7447, 74247, 74LS247. Dódy BAT41 sú schottkyho díódy, majú na sebe malý úbytok napätia, neodporúčam diódy 1N4148, i keď je pravdepodobné že by to fungovalo aj s nimi. BAT41 sa dajú nahradiť diódami BAT85 - tie majú úbytok napätia ešte dokonca menší, ja som mal doma BAT41 ...
Napájanie prídavnej doštičky 5V zabezpečuje priamo disketová jednotka.


Logické stavy sú nasledovné, merané na pinoch 8 a 9 čipu 6532 v disketovej jednotke ATARI 1050:

pin 8     pin 9               číslo  jednotky

1           1                         1

1           0                         2

0           0                         3

0           1                         4


Nastavenie prepínačov na zadnej strane jednotky ATARI 1050 - D1 až D4:

 

 

Upozornenie - pre správnu funkciu musíte dodržať popísané pripojenie 74HC138 do disketovej jednotky ATARI 1050, ak prívody omylom prehodíte nebude sa správne zobrazovať číslo disketovej jednotky !


Variant 1:


Dekodér 74HC138 (74LS138) robí výber 1 zo 4 - diódová matica zložená zo 7ks diód BAT41 zabezpečuje správne prekódovanie nastavenia 2 vstupných bitov do tvaru, ktorému zase rozumie dekodér zobrazenia požadovaného čísla 1 až 4.

 

 

A takto to vyzerá postavené na univerzálke, nedajte sa zmiasť nápismi na konektoroch, na niečo som to musel pripojiť pri testoch, hi ... ďalší konektor je pre nejaké moje drobnosti o ktorých sa tu nebudem šíriť, niečo nemusím oznámiť, že ... a momentálne je aj tak nezapojený.

 

 

a takto to vyzerá ak sa prepínajú switche:


 

Variant 2:

Pretože nie každý túži mať zobrazenie priamo na sedemsegmentovom displeji, tak som pripravil aj zapojenie pre ataristu - "chudého muža", kde je výstup realizovaný štvoricou LED diód, svit LEDky zobrazuje momentálne nastavené číslo disketovej jednotky ATARI 1050. Ako už aj názov hovorí, je tu tých súčiastok pomenej a teda je to aj ľahšie na realizáciu.


 

V prípade použitia supersvietivých LED diód môžeme odpor 470 Ohm nahradiť odporom o hodnote 1k5 až 3k3, stále bude viac ako dostatočná svietivosť. Teraz je už len na vás, ktorú variantu zobrazenia čísla nastavenej jednotky si u seba zvolíte. Prečo len jeden odpor ? Pretože v jednom okamžiku môže byť zopnutá len jedna LED dióda.

 

Celé to vlastne len slúži na uľahčenie orientácie ak je tých disketoviek pripojených viacero a teda odkiaľ kam poslať dáta a odkiaľ to zase pre zmenu poslať inam. Das war alles.

Pekný zbytok dňa, Igi.

___________________________________________________________

01.01.2020

Jednoduché riešenie tohoto problému s použitím PROM 74188:
SBC6502 - 37 - PROM 74188, obsahy, contens, part 1_2.

___________________________________________________________

Články k danej téme:


http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-drive-unit-identification-switcher.aspx


http://blog.3b2.sk/igi/post/Cislo-disketovej-jednotky-ATARI-XF-551-number-of-drive-unit.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:10 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: