11_2013 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 02, 2013 16:52
Filed Under: Blog

03.11.2013

A sme zase v predposlednom mesiaci roka, Vianoce útočia už tretí mesiac,tak sa ich zase za pár týždňov možno dočkáme a potom bude na chvíľu pokoj.

___________

Dnes hneď na úvod perlička, takto vyzeralo rozmiestnenie budov firmy ATARI v časoch keď sa ešte vyrábali aj pinballové zariadenia a firme sa naozaj darilo, vyčmuchal som to na webe a nedalo mi aby som sa o tento obrázok s Vami nepodelil:

____________________________________________________________

04.11.2013

Tak mi to predsa len nedalo a pár možných úprav - "tuningov" zdrojov pre disketové jednotky ATARI XF551 ATARI 1050 som predsa len popísal, idú dlhé zimné večery a teda ak začnete prerábať, tak aby na to bol čas ... najprv som myslel že si k tomu popisu sadnem tak za 3 týždne - človek mieni, vlastné nápady menia ... takže s tým idem von podstatne rýchlejšie ako som mal v pláne, ale to by nemalo nikomu prekážať. Tých možných kombinácií je dosť a dosť, nech si každý vyberie to, čo mu najviac vyhovuje.

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

____________________________________________________________

05.11.2013

Poznáte mobil NEXUS 4 LG E960 ? A viete že sa na ňom ľahko dá rozbiť displej ? A viete aj ako sa to dá nakoniec opraviť a ako sa dostať dovnútra ? Čítajte tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vymena-displeja-LG-Google-Nexus-4-E960-screen-replacement.aspx

____________________________________________________________

06.11.2013
Nuž zdá sa "viď TEPCO ...", že okrídlená veta na našich televíznych okruhoch: "Fičíme na zábave !" končí teraz na Silvestra. Televízia Fooor už bude teda naozaj iba fórom, niekto ten trh nevedel zhodnotiť tak ako treba, poletia z Markízy aj zodpovední manažéri ?

____________

Doplnená jedna fotografia do podkladov o počítači ATARI 1200XL:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1200XL-Computer-1200XL-1_2.aspx

____________

Do článku ATARI 1400XL a ATARI 1450XLD doplnené ďalšie údaje a fotografie základných dosák pre obidva tieto typy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1400XL-a-1450XL-Computer-ATARI-XL-1400-and-1450XL.aspx

_____________________________________________________

07.11.2013

Dnes naozaj len hodne stručne - rozpis pamäťových lokácií  na niektoré typy disketových jednotiek pre malé ATARI, teda kde si  tieto jednotky spravujú vlastnú réžiu, niekomu by sa to mohlo pri bádaní hodiť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pamatova-lokalizacia-OS-floppy-disk-jednotiek-Memory-OS-mapping-floppy-disk.aspx
_____________________________________________________

11.11.2013

Stavebnica nabíjačky Velleman K8012 - slúži na nabíjanie kyselinových PB akumulátorov, či už v aute, uzatvorených kyselinových PB akumulátorov, alebo gelových akumulátorov. Má prepínanie 6V/12V, nabíjací prúd voliteľný 0.3A/1A, ale kto sa vyzná si prúd môže kľudne nastaviť aj na vyššiu hodnotu - zariadenie to vydrží. Čo a ako je popísané v nasledujúcom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Nabijacka-olovenych-akumulatorov-Velleman-K8012-Intelligent-Lead-Accid-Battery-Charger.aspx

_____________________________________________________

13.11.2013

Tak dnes mi zase poriadne nadvihli mandle na pošte. Nechal som si poslať z SOS zásielku čipov a súčiastok. Povedal som si, som dosť rozbehaný, radšej nech mi to pošlú poštou ako kuriérom, síce je to o chlp drahšie, ale spokojne si to vyzdvihnem u nás na pošte keď sa mi to bude hodiť. Čerta starého, idiotská Slovenská Pošta to samozrejme poslala na úplne inú poštu v Bratislave, nech sa tam prejdem, proste to mám brať ako zdravotnú prechádzku. Nechápem - načo potom píšem PSČ, keď tí obmedzenci na pošte nevedia kam doručovať? A za toto mám priplácať?
_____________________________________________________

14.11.2013

Vybehol som si teda dnes na tú druhú poštu, na balíku napísané presne podľa mojich požiadaviek Nedoručovať = podľa mňa to značí že si to vyzdvihnem sám a je tam na balíku uvedené aj moje tel.číslo. Pracovníčka sa divila, vraj sa mi to snažili doručiť domov.

"Nikto Vám nevolal?".

"Nie ..."

"To je divné ..."

Neviem síce čo je na tom divné, ak som jasne deklaroval že si to chcem vyzdvihnúť na pošte sám, nuž ale čo s nimi ... jasný problém s textom, asi nevedia čítať. A teda moja otázka prečo mi to posielajú na inú poštu, keď trebárs napríklad veci z USA mi prídu na moju domovskú poštu bez problému, som bol poučený že na našej ulici k nim patria párne čísla a na tú moju poštu zase patria nepárne čísla.

(Aby som to vysvetlil - bývam tam od roku 1984, takže mierne povedané nejakú predstavu o tom kde bývam som rokmi predsa len nadobudol, teda  párne čísla teda druhá strana našej ulice je už iné sídlisko, moja strana je síce na tej istej ulici, ale sme zase už iné sídlisko ... proste jedna ulica = dve sídliská, ktorý somár to robil a rozhodol, dal by som jeho meno vytepať priamo do asfaltu ... aj s ním. Je to tak už od začiatku čo tie domy postavili a zrejme to tak už aj zostane.)

Zaťal som teda sekeru:

" A viete mi teda vysvetliť či je moje číslo 13 kde bývam, párne ? ..."

Nasledoval dlhý, veľmi dlhý pohľad do mojej občianky, ešteže tá kartička má iba rub a líc, zrejme by som tam bol doteraz:

"Aaaaaaaaaaaaaaaaaáááá, eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, uuuuuuuuuuuuuuuuuu, iiiiiííííííííííííí !"

Na záver už mám len jedno skonštatovanie  - blbá Slov.pošta.


P.S.: dúfam že nevadí, že si sem "nevyvalím" kompletne tel.číslo, adresu a PSČ, firma SOS má kompletné údaje priamo na webe, takže to som nezakrýval, na ich strane problém nie je

____________

Ešte som doplnil nejaké schémy do článku tuningov zdrojov pre disketové jednotky ATARI 1050 a ATARI XF551, takže ešte raz sem na ten článok dávam link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

_____________________________________________________

19.11.2013

Pre majiteľov ATARI 400 mám tiež pár riadkov - ako zväčšiť pamäť z pôvodných 16kB RAM na 32kB RAM. Síce u nás to nie je veľmi rozšírený počítač, ale je to 8bit a je to ATARI ..., takže má to tu svoje miesto:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-32kB-RAM.aspx

_____________________________________________________

20.11.2013

Dnes mi "dorazila" domov konečne druhá disketová jednotka ATARI XF551. Po rozbalení som začal zisťovať v akom je stave. Zdroj - teda transformátor zospodu otvorený, trošku som pre istotu skrátil káblik na jeho výstupnej strane, nanovo priletoval - bola tam mierne načatá izolácia, zdroj som nakoniec zase zatvoril, fachčí. Nasledovala vlastná FD jednotka, po prevrátení sa v nej podozrivo niečo prevaľovalo zo strany na stranu. Po otvorení som zistil čo to bolo - plechový pliešok čo kryje hlavu floppy mechaniky - stačili 3 kvapky lepidla je na svojom mieste  a všetko bolo v poriadku. Vypínač na disketovke je ako zapečený, proste s ním nešlo pohnúť. Po pár minútach úsilia už funguje, ale ide hodne zťažka a pôvodným majiteľom bol prerobený tak, že funguje na opačnú stranu ako by mal ... vyzerá to tak ako by prepínač nebol v poriadku od novoty. Nevadí, skúsim ho nahradiť iným prepínačom - síce asi nezoženiem originál, ale niečo čo sa tam bude hodiť splaším určite, napríklad v GME. V disketovke je "selfmade" výroba snímania indexového otvoru (je to na to, aby sa dala formátovať disketa aj z druhej strany, ja osobne to robím trošku zložitejšie, ale zase je to o poznanie profesionálnejšie), je vidieť že tá prerábka je už staršieho dáta, ale funguje, niekedy dodám aj fotografie.
Tak teraz mám tu zbierku pôvodných disketových jednotiek už v počte 4ks - mám teraz 2x ATARI 1050 a 2x ATARI XF551, počas dlhých zimných večerov kompletne túto mechaniku prerobím na svoj obraz, t.j. zavediem tam druhý snímač pre druhú stranu indexového otvoru, zabudujem 2x operačný systém (pôvodný OS a OS S.Dorndorfa - tu máme k dispozícii aj 2x vyššiu prenosovú rýchlosť), zabudujem tlačítko Reset (potom je možné OS prepínať aj pri zapnutej disketovej mechanike, nesmierne pohodlné - len je dobré nemať položenú hlavičku na diskete - ale to je dúfam samozrejmé) pridám prepínač na vyradenie režimu Read only (dá sa zapisovať aj na prelepené diskety, t.j. chránené proti zápisu), tak isto dám aj prepínač pre zisťovanie nanovo založenej diskety a teda aj správneho rozpoznania hustoty záznamu (ten funguje ale iba pod OS S.Dorndorfa) - čo je veľká bolesť originálnych (=neprerobených) jednotiek ATARI XF551.

_____________________________________________________

24.11.2013

ATARI 400 a rozšírenie RAM na 48kB, to je 3x viac pamäte ako má originálne dodávaný stroj. Je k dispozícii kit na túto prerábku, popis je v článku a je tu aj link na video určené ako metodický návod na túto prerábku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-48kB-RAM.aspx

_____________________________________________________

25.11.2013

Včera večer som si všimol jednu blbosť, mal som omylom v minulom mesiaci uložený novembrový blog, blbý dátum, moja chyba, už by to malo byť v poriadku. Novembrový blog mi svietil cez 3 týždne v októbri, nikto ma na to neupozornil, no čo už s tým, stalo sa ...

__________

Vidím, že tu mám jedného vytrvalca, čo mi hodnotí články. Síce je asi len jeden, ale aspoň niekto si dá tú námahu a klikne ...

_________

Dnes doplnená informácia k modemu  ATARI 835, je to na konci článku, pridaný materiál: ATARI 835 Direct Connect Modem Field Service manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Modem-ATARI-835.aspx

_________

Doplnené informácie k počítaču ATARI 1200XL, pridaný materiál je na konci článku, jedná sa o ATARI 1200XL Home Computer Field Service Manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1200XL-Computer-1200XL-1_2.aspx

_________

Doplnené informácie k magnetofónu ATARI 410, pridaný materiál je na konci článku, jedná sa o ATARI 410 Program Cassete Recorder Field Service manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

_________


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Pretože sa ukázalo že niektoré pôvodne uvedené spínané DC/DC meniče určené na modifikáciu napájania disketových jednotiek ATARI 1050 a ATARI XF551 nemusia za istých okolností výkonovo stačiť - naše staré zariadenia proste "papajú" o niečo viac ako by teoreticky mali ..., sú v texte opravy na výkonnejšie verzie meničov (výstupné napätie =5V, výstupný prúd=1A), menič RECOM R-785.0-1.0 je priamo možné zameniť DC/DC meničom TRACO TSR 1-2450 (samozrejme to platí aj naopak).


V článku na túto tému som previedol aj príslušné opravy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

_____________________________________________________

26.11.2013

Dnes taká milá maličkosť, kúpil som pred časom ako druhý kus (rezervný, doma mám Bosch) ProsKit elektrický šróbovák a vŕtačku v jednom, pokúsil som sa vyvŕtať do malého hliníkového chladiča vrtákom Ø 3mm dieru, kvalita bude asi Čína, vrták sa ohol ... rukou ide narovnať naspäť, neuveriteľné ..., kolega mi hovorí že možno je zvnútra medený ... tuším z toho urobím aj video to sa hneď tak len nevidí,  asi to bude železo, oceľ to videlo leda tak z rýchliku. Aby bolo jasné, najprv som urobil základnú dieru do toho hliníkového chladiča vrtákom Ø1.5 mm, ten išiel bez problémov. Najviac ma pobavila tá hláška kolegu, nejaký nový trend vo vrtákoch ktorý mi zjavne ušiel ...

_________

Pridaný ďalší popis - ATARI 400 800 Field service Manual June ´82, nájdete ho v pôvodnom článku na konci:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-800-field-service-manual.aspx

_________

Pridaný ďalší popis - ATARI 1025 Field service Manual June, nájdete ho v pôvodnom článku na konci:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tlaciaren-ATARI-1025-Printer-ATARI-1025.aspx
________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: