Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - Panasonic JU-455-7. Part_3.

By Administrator at septembra 18, 2018 10:00
Filed Under: Atari

 

Pravdepodobne najmenej známa 5.25" FD jednotka 360kB z tých 4 kusov tu popisovaných. To ale neznamená že nefunguje bez najmenších problémov. Jediným problémom je jej väčšia dĺžka, pretože je v reále o celých 15 mm dlhšia ako originál FD jednotka Mitsumi. Tak isto je problém z jej umiestnením konektorov, ale ak prerábate tak si s tým väčšinou viete poradiť, do takýchto vecí sa určite nepúšťajú začiatočníci. Páčku pre priklopenie floppy v jednotke má tak isto na ľavej strane ako mechaniky Mitsumi a Chinon. Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na pravej hornej prednej strane (okrúhla LED).

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 207mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 1.06kg

práca - funguje priamo s OS firmware ver.7.7

 

Umiestnenie konektorov som už spomínal, tu sú umiestnené v jednej rovine - zase je možné túto FD jednotku použiť v Atari XF551 ak odstránime pôvodný chladič a premiestnime 3 napájacie veľké kondenzátory, čiže robota pre niekoho kto vie do čoho ide. Zjavne je to zložitejšie, ale dá sa to upraviť k obrazu svojmu.

 

Pohľad z vrchnej strany. Tých nastavení je tam možných celkom dosť,

ale našťastie to nie je zďaleka také zložité ako sa to môže zdať.

 

Detail na nastavenie jumprov na doske pre chod v Atari XF551 - v tomto režime to funguje.

Nastavujú sa 4 jumpre, zase nič zložitého na nastavenie.

Je tu síce podstatne viac možností, ale držte sa toho čo je tu na obrázku a všetko bude O.K.


Celkový pohľad, tak isto sa jedná o veľmi slušne prevedenú 5.25" FD mechaniku. Táto jednotka používa malý krokový motor, kde sa pohyb hlavičky odvodzuje od točenia sa šróbovice na hriadeľke krokového motorku - takýto spôsob pohybu hlavičky sa používa štandartne na 3.5" mechanikách, na 360kB FD 5.25" je to dosť výnimočné.


Bočný pohľad .

 

Dtto z druhej strany.

 

A záverečný pohľad na podvozkovú časť.

 

Naozaj dobrá FD jednotka, len pre priamu montáž do Atari XF551 je s ňou viac práce (a málo priestoru), dôvodom je aj pre nás pre konkrétne použitie nie celkom šťastné miesto vyústenia FD konektoru. Čiže použitie tejto FD jednotky v krabici originálnej XF551 je naozaj dosť ťažké - našťastie ale existuje jedna o poznanie viacej rozšírená FD jednotka ktorá sa lepšie hodí na prerábku a nevyžaduje toľko úprav - tá bude popísaná nabudúce, v poslednej časti.

 

Záver:

Aj táto mechanika Vám prinavráti k životu Atari XF551, platí na ňu presne to čo na obidve predchádzajúce - bude vedieť čo vedela XF551 už predtým. Ak chcete od nej viac - potrebuje prerábku. Ako na to je popísané v 10-dielnom seráli o úprave XF551.

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

18. 9. 2018 10:03:45 #

trackback

09_2018 Blog, Notes.

09_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: