Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer -125.000bit/sec. Atari XL-XE.

By Administrator at decembra 17, 2020 12:10
Filed Under: Atari

Serial transfer = 125.000 bit/sec.

(V titulku mi chýbala jedna nula, sorry, už opravené.)

 

Atari 600XL

 

O vysokorýchlostnom sériovom prenose dát som už písal, takže budem sa venovať len tej najvyššej rýchlosti. Jednoducho som stále dumal - was, wann, warum ? Doteraz som vychádzal z toho ako rýchlo sa zároveň dá aj kopírovať a pracovať s nahrávaním súborov do počítača a nič ďalšie som netestoval smerom nahor. Chyba lávky, ak len naťahujete vlastné data do počítača beží to no problem aj pri 125.000bit/sec, akurát som použil v nastavení USB Serial COM port prevodníku jednu jedinú zmenu. Práve toto ma predtým zarazilo a zastavilo na POKEY divisore 1, pretože na divisore 0 mi už nebežalo kopírovanie. Čiže nahrávanie dokáže bežať na plné pecky čo to dá - ale až po skutočne drobnej úprave nastavenia.


Na mojom netbooku i-Buddie to vyžadovalo spomenutú drobnú zmenu - Lotharek-ov prevodník SIO2USB som mal nastavený na najvyššiu možnú prenosovú rýchlosť - a vtedy nechcel ísť prenos údajov rýchlejšie ako na 110598bit/sec.


Pôvodné nastavenie USB Serial COM portu.

 

Nové nastavenie - na 230.400bit/sec.


Po tejto zmene nastavenie USB serial COM portu nahrávanie do počítača fičí na najvyššiu možnú rýchlosť 125.000bit/sec. Poviete si, prkotina, ale práve táto zmena mi umožnila bežať na najvyššiu rýchlosť. Ďalšie zníženie rýchlosti na 115.200bit/sec. vlastného SIO2USB už spôsobuje tzv. "koktanie" prenosu (alebo inak - prenos sa nepravidelne prerušoval /"zadrhával"/, ale pokračoval bez chýb), pritom nastavenie toku dát na USB serial COM port na 9600bit/sec. prináša tak isto požadovaných 125.000bit/sec. na Lotharekovom zariadení (toto som už testoval len zo zaujímavosti), stále som pritom bol na netbooku i-Buddie.


A spoľahlivo funguje aj nastavenie na túto hodnotu.

 

Uvedené nastavenie sa mi osvedčilo najlepšie. Je to celkom zaujímavé ako sa tieto veci správajú.


Pre mňa napriek tu uvedenému je najpohodlnejšie nechať bežať POKEY divisor nastavený na 1 - pretože funguje nahrávanie aj kopírovanie na 100% a pri trvalom používaní netreba nič prestavovať a nič nastavovať - a pritom som stále na veľmi prijateľnej hodnote sériovej rýchlosti prenosu dát = 110598bit/sec.

 

Nastavenie vlastného programu RespeQt r.5.2:

 

Poznámka - skutočné potrebné nastavenie čísla COM portu môže byť na Vašom počítači odlišné.

(Je to dané tým aké číslo portu virtuálnemu COM portu pridelí Váš počítač.)

 

A môžeme začať porovnávať ...


Malý príklad - spustenie programu Turbo Basic pod BiboDOS-om pri rýchlosti

19.200 bit/s t.j. =19.200Bd:

Doba nahratia programu: 16.49sec

 

Dtto - ale pri rýchlosti prenosu 125.000bit/sec., t.j =125.000Bd:

Doba nahratia programu: 4.50sec

Ako vidieť jedná sa o znateľné zrýchlenie sériového prenosu dát.

 

Atari 800XE

 

Záverom si môžete pozrieť ako vyzerá spustenie BiboDOS-u 5.4, ktorý dokáže kopírovať COM súbory do Ramdisku D8:, najprv pri pôvodnej rýchlosti 19.200Bd a následne to isté pri 125.000Bd pričom na diskete sa nachádza viacero kopírovaných súborov, ich poradie pri kopírovaní (test spustený na Atari 800XE s 320kB RAM):


1 -  TURBO.COM  - TurboBasic for BiboDOS
2 - TBC .COM - Turbo Basic Compiler
3 - COPYOS.COM - copy OS ROM to file
4 - RUNTIME 2.COM - patched RUNTIME for TBC
5 - LINKER.COM - Linker for compiled TBC files

 
Data transfer 19.200bit/sec. versus 125.000bit/sec.:

video

19200versus125000bit_sec.mp4 (8,63 mb)

Oprava:

(Vo videu je v titulku chybne uvedené použitie BiboDOSu verzie 6.4 - reálne to bol BiboDOSe verzie 5.4, ktorý má v sebe úpravu pre TurboBasic. Na záver videa  je vyvolané directory D8:*.*)


Základom dnešného článku je to že mi to nedalo pokoj, stále mi nešlo do hlavy prečo to u mňa nechcelo fičať na plné pecky - ale nakoniec môžem povedať že sa zadarilo. Treba uznať že na sériový prenos dát je to už naozaj poriadny "cvrkot". Pole experimentovania je tu naozaj veľké a teda skúšať sa dá všetko možné (a aj nemožné). Skutočne sa oplatí zaexperimentovať s nastavením prenosu na rozličné hodnoty, preto skúste urobiť úpravy aj u seba, vplýva na to množstvo faktorov (rozhodne aj samotný hardware použitého malého netbooku, noteboooku a pod., proste všetko čo máte doma reálne k dispozícii) a nakoniec možno budete milo prekvapení. Tu stačila drobná zmena v nastavení portu a rýchlosť nahrávania cez SIO poskočila na maximum možného (v programe RespeQT - r.5.2). Je to síce len drobnosť, ale aj tak potešila.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

31. 12. 2020 20:09:55 #

trackback

12_2020 Blog, Notes.

12_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: