01_2014 Blog, Notes.

By Administrator at januára 01, 2014 10:05
Filed Under: Blog

01.01.2014

A je to tu - máme rok 2014. Síce kedysi som si hovoril kedy tu bude rok 2000 a tu - bác!, máme o už 14 rokov viac ... fakt to letí.

Teraz mi síce ešte ten Nový rok stále búcha okolo hlavy, ale je to celkom dobrý čas na napísanie pár riadkov hneď ako začal.

_______________

Nový rok začnem tým príjemnejším - odkaz na stránky jednej dámy z USA , ktorá sa zaoberá ATARI - Lenore Underwood. Pred pár týždňami si urobila svoje webové stránky a ponúka u seba na predaj rôzne doplnky k malým 8-bitovým Atari a vyzerá to tak, že za chvíľu bude ponúkať aj základné dosky funkčne zhodné s pôvodnou disketovou jednotkou ATARI XF551 - a budú tam zabudované aj nejaké fičúrky naviac. Skvelá správa!

Link:

http://www.bitsofthepast.com/

(A ruku na srdce, žien okolo Atari sa zase toľko nevyskytuje, priznám sa že za tie roky to je prvá žena o ktorej viem, možno iní poznajú niekoho tiež, ja poznám iba túto dámu.)

_____________

Minulý rok (teda síce je to len pár dní dozadu) cez Vianoce ma najviac pobavili reklamy počas vysielania - samé kvapky a spreje do nosa - proste aby sme zvládli prechladnutie. Dosť ma to pobavilo, fakt úžasné veci v televízii cez Vianoce - až do jedného okamžiku - teda presne poobede 25.12 som dostal nádchu aj ja - a to teda skutočne poriadnu. Tak som si teda tieto sviatky užil až až. Síce som mal naplánované niečo iného, ale verte mi že sedieť pri počítači sa mi s touto nádielkou vôbec nechcelo ... a tak som teda nedobrovoľne vypol. Nabudúce pri reklame na prostriedky proti nádche pri sviatkoch už asi nebudem mať radšej žiadne poznámky ...

_______________

Novoročný komentár k tomu čo vysielala na Silvestra televízia si teraz odpustím - recyklované recyklovaného. Kto si robil Silvestra pri televízii zvolil najhoršiu možnú verziu strávenia konca roka. Väčší a dlhší komentár si to skutočne nezaslúži. S jedinou výnimkou - dalo sa pozerať na spoločný program ČT a STV.

_______________

A na Nový rok prikladám pre ATARI jednu knižôčku - je to lahôdka aj po rokoch:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Kniha-ATARI-The-Book.aspx

_____________

V podvečer, stále je ešte 01.01.2014, po kratšom pôste dnes dám ešte jeden článok bude to na tému CD-link, zase raz nekonečná téma hardware doplnkov:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Hardware-CD-LINK.aspx

____________________________________________________

05.01.2014

Stručne a jasne - TURBO 2000 od Jiřího Richtera, ktoré konečne z kazeťáku urobilo použiteľné záznamové médium, nielen rýchlosťou, ale aj kvalitou záznamu a čítania:

http://blog.3b2.sk/igi/post/TURBO-2000-Jiri-Richter.aspx

___________________________________________________________

06.01.2014

Ha, síce sa divím že niekto komentuje známkou moje spomienky a popis TURBO 2000, nuž ale proti chuti nemám žiadne námietky, aspoň som sa pobavil. Aj ja. Len škoda že u ataristov treba snáď bagrom dolovať čože im nesedí a čo za popis zase stojí. Dnes ešte doplním k článku TURBO 2000 nejaké drobnosti, teda ako drobným zásahom dokážeme zvýšiť rýchlosť záznamu a čítania a nezníži sa spoľahlivosť. Ako som už písal v pohode mi to potom fičalo na 4.500Bd ...

_____________

Do článku o CD-linku som uviedol jedno konkrétne zapojenie s LM311, na webovej konferencii autor (asi) obhajuje použitie svojej schémy (nedokončenej, nie je to ale autor originálneho zapojenia - je ním Jiří Richter). O.K. je to jeho právo, trvám na tom že je schéma blbá, pretože použité čipy vyžadujú zapojenie ktoré som  uverejnil. Autora (nedokončenej schémy) som na nedostatky upozornil, trvá na svojom že to tak chodí ako má. Dodatok k celej veci som uviedol na konci článku CD-link. Doba kedy som potreboval niekoho o niečom presviedčať u mňa už minula (teda aspoň v takto jasnej záležitosti). Podrobne na:
http://blog.3b2.sk/igi/post/Hardware-CD-LINK.aspx

____________________________________________________

07.01.2014


V dnešnom článku sa presuniem k našim severným susedom - teda priamo do Poľska. Tu počas minulých rokov vyvinuli niekoľko Turbo systémov na kazetové magnetofóny pre malé ATARI. Niektoré sú fakticky rovnaké ako je štandart Turbo 2000 od Jiřího Richtera, iné sa odlišujú, niekedy dosť podstatne. Bolo to vtedy absolútne najrozšírenejšie záznamové médium  pre ATARI - teda kazetový magnetofón a kazeta. Ale až TURBO 2000 (a podobné systémy) z magnetofónu konečne urobili použiteľné záznamové zariadenie, o niečo podobné sa snažili aj naši severní susedia, ich výsledky sú uvedené v stručnom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/KSO-Turbo-2000-Turbo-Blizzard-AST-Atari-Super-Turbo.aspx

_____________

Ešte k článku o CD-linku, zohnal som konečne aj originálny podklad - schému - popísanú v časopise, môžete si to sami porovnať, doplnil som to priamo do pôvodného článku:
http://blog.3b2.sk/igi/post/Hardware-CD-LINK.aspx

A už tomu dám pokoj, len som chcel zohnať všetko čo k danej téme je k dispozícii a trvalo mi to dlhšie ako som čakal ... ak chcem o tom písať tak to má aj fungovať, čistých teoretikov už mal aj jeden program v televízii NDR - Ein Kessel Buntes ...

___________________________________________________________

08.01.2014

Dnes beží 44 deň čo som si niečo objednal od ataristu, ktorý je odo mňa nejakých 250km ďaleko, 26.11.2013 som mu dopredu zaplatil na účet. A nie málo. Keď som si overoval či financie prišli tak sa mu to nepáčilo že čo ho naháňam ... tak teda dám mu ešte šancu, ale proste nejako sa na nevie dostať na poštu, potom zase išli sviatky (teda koniec roku, síce to bolo zjavne už mesiac od zaplatenia, ale niekto to tak čierne na rozdiel odo mňa nevidí ... atď), už ma to fakt ............ (doplňte si sami). Síce sa poznáme, ale toto nie je jednanie. Ani neviem či si tú šancu po toľkom čase ešte zaslúži. Je to iná generácia a niektoré veci si zjavne necení - spoľahlivosť a povesť, je len jedna. Počkám do 50-ky a potom to začnem vybavovať - ale už menej jemne. Každému to čo si zaslúži, že Viktor ?

____________________________________________________________

11.01.2014

Lenore Underwood urobila nový spínaný zdroj pre ATARI XF551, celé to ženie zo zdroja 24V/DC/1.5A a potom sa vyrobí DC/DC meničmi potrebných 5V a 12V - pekné riešenie. Predtým keď sme o tom spolu  debatili sa držala toho že chce použiť pôvodný napájací zdroj, ale vývoj pokračuje, ja som tiež použil najprv pôvodný zdroj a potom skúsim využiť notebookové zdroje čo mi zostali k dispozícii. Link na jej stránky:


http://www.bitsofthepast.com/

_______________

Včera som mal voľno a tak som si našiel čas a preklepol som všetky 4 disketové jednotky čo mám - 2x ATARI XF551 a 2x ATARI 1050. Všetky krásne fungujú, to je naozaj dobrá správa, strávil som včera poobede príjemné nostalgické chvíle. Meral som spotreby a teda vyšli mi podivné čísla, mal som totiž k dispozícii úplne iný merací prístroj a tak teda musím tie merania nanovo previesť ešte s tým merákom s ktorým normálne pracujem, pretože rozdiely sú priveľké. Asi mám teraz poruke blbý digitál, aj to sa stáva. Inak 4 disketové mechaniky na sebe, celkom pekný kus nábytku ...

_______________

ATARI XF551

Postupne som vytriedil čo ešte urobiť na úpravách disketovej jednotky ATARI XF551, postupne to v jednotlivých článkoch popíšem podrobne, všetky úpravy smerujú k tomu že z tejto jednotky budeme mať nakoniec super disketovú jednotku (doteraz som popísal výmenu napájacieho vypínača, výmenu pôvodného zdroja 5V az DC menič a výmenu pôvodného zdroja 12V tak isto za DC menič). Pretože je potrebné previesť všetky úpravy čo teraz budem popisovať, tak sa nebudem handrkovať o to, v akom poradí ich previesť - je to jedno, lebo treba tých 6 ďalších úprav previesť, nesmie sa vynechať ani jedna. (Akurát Reset je trošku diskutabilný, pretože môžeme XF-ku vypnúť, prepnúť OS a znova zapnúť - ale zase tým vypínaním a zapínaním zbytočne zariadenie trpí, takže Reset osobne považujem za naozaj dobrú vec.) Už to len urobiť, nafotiť, popísať a uverejniť - maličkosť ...


Zostáva ešte:

- pomocná doštička s novým konektorom na pripojenie ďslej popisovaných tlačítok, senzorov a prepínačov

- zabudovať tlačítko RESET - má zmysel ak sú zabudované minimálne 2 operačné systémy - netreba vypínať, dajú sa prepínať za chodu

- zabudovať senzor pre nové nasnímanie správnej hustoty diskety (90, 128, 180, 360kB)

  (originálny OS má pri zmene diskety vážny problém s určením hustoty novo založenej diskety, zvyčajne pri zmene hustoty a následom zápise pokazí obsah diskety)

- zabudovať 2x OS (operačný systém) do tejto disketovej mechaniky (tým druhým OS je Hyper FX-ROM)

- zabudovať senzor pre používanie diskiet aj z druhej strany (tak ako pri ATARI 1050)

- odblokovanie funkcie Write protect, tým nemusíme robiť "vykusnutie" na druhej strane diskety

___________________________________________________________

13.01.2013

Tak som prekreslil schémy modifkácií zdrojov pre disketové jednotky ATARI 1050 a ATARI XF551. Proste síce som tam predtým všade dal upozornenia, ale teraz je to tam nakreslené tak ako to je naozaj a zmenil som aj v schémach typ meniča, takže by to malo byť už kompletne v poriadku. vďaka tomu som z článku mohol vyhodiť všetky upozornenia, myslím si že je to teraz prehľadnejšie.

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

___________________________________________________________

16.01.2014

ATARI XF551

Konečne som si našiel čas a porobil som dodatočné merania odberov 2 kusov disketových jednotiek ATARI XF551. Prvá má už vymenené napájanie 5V a 12V za DC/DC meniče,  druhá je pôvodná neprerobená jednotka. Sú tam dosť výrazné rozdiely v odbere ešte aj keď neboli prerobené, ale to súvisí s konkrétnou mechanikou 5.25", len aby to nikoho neprekvapilo. A sú to zaujímavé čísla, uvedené merania sú na konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-3.aspx

_____________________________________________________

19.01.2014
ATARI XF551

Dnes to bude o zabudovaní pomocnej doštička do disketovej jednotky ATARI XF551, ktorá nám neskoršie bezproblémovo umožní cez tento konektor pripojiť ďalšie pomocné obvody ktoré nám v konečnom dôsledku neuveriteľne spríjemnia prácu s touto disketovou jednotkou. Ako tak pozerám - ceny ATARI XF551 sa pekne držia stále medzi 155.- až 200.- USD čo je vcelku dosť. Ale aj takáto disketovka sa dá podstatne vylepšiť a o tom celý tento 9 dielny seriál je a bude. Pomocou popisovaného konektoru budeme v budúcnosti pripájať RESET tejto jednotky(ak máme v nej dva operačné systémy - netreba jednotku pri zmene OS vypínať, čo je hodne príjemné), sem pripojíme aj čidlo ktoré správne rozpoznáva správne hustoty založených diskiet (funguje iba pri použití OS Hyper XF-ROM, na to to nezabúdajte) a máme tu aj prepínač na prepínanie 2 operačných systémov. Som si vedomý toho že to ide aj bez tohoto pomocného konektoru, ale práca by mala byť prehľadná, čidlá a prepínače sú jasne označené a ani po rokoch sa v tom nikto nezamotá - a o to aj ide, nie ?

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-4.aspx

_________

Balík prišiel v piatok (53 dní odo dňa zaplatenia), namiesto avizovaného počtu kusov vecí prišla presne polovica. Nuž, aj tak sa dá ... Ideme ďalej.

____________________________________________________________

22.01.2014

Snažil som sa urobiť nejaké ďalšie úpravy na disketovej jednotke ATARI XF551. Boli funkčné, len sa mi nejako nepozdával dosiahnutý výsledný vzhľad, tak som to zase vyhodil a dávam tam inú kabeláž - proste mal som použité hrubé vodiče, ktoré boli pôvodne k pripojeniu vecí na PC - reset, hdd led, atď. Po vyzväzkovaní to bol celkom nezvhľadný kus kabeláže - a tak to išlo von, fakt som s tým nebol spokojný. Nafotil som to, takže aj ten úlet niekde bude časom uverejnený. Teraz som použil kabeláž z kábliku prívodu hardisku (40 vodičov), tak som si odrezal pre mňa tých potrebných 7 vodičov a fakt to vyzerá minimálne o triedu lepšie. Medzitým sa zaoberám tým ako vyriešiť snímanie indexačného otvoru na disketovke tak aby boli k dispozícii obidve strany diskety. Riešení a funkčných je viacero, len som si to chcel urobiť po svojom, inakšie - proste ála Igi. V hlave je to vyriešené, nakúpené sú aj potrebné veci (je to naozaj len pár maličkostí), len to treba zase ešte postaviť a otestovať ...


Že je to dôležitá vec vedia všetci majitelia tejto disketovky, pretože potom dokážeme používať disketovku aj z druhej strany - to originálna jednotka nezvládala (a v našich očiach ju to poriadne diskvalifikovalo) a teda nevedela to, čo už dávno vedela ATARI 1050 - čítať a zapisovať  na druhú stranu (na zápis aj 1050-ka potrebovala drobnú úpravu, to potrebuje aj XF551, ale hlavne treba vyriešiť indexačný otvor, t.j. snímanie pulzov 1x za otáčku).


Zatiaľ to vyzerá tak, že disketovke je srdečne jedno či snímač berie jeden krátky pulz na otáčku (teda trčí v 1 a pri príchode na indexačný otvor padne do 0 - originálne riešenie na ATARI XF551), alebo je to presne naopak (nemecké riešenie - trvale v 0 a ak číta tmavú medzeru - kúsok čiernej pásky tak skočí do 1). Proste vyzerá to tak že mechanika len sproste počíta počet pulzov a nejaké ďalšie drobnosti o tvare pulzov a ich hodnotách (teda dobe trvania pulzu) ju ani za čerta nevedia rozhádzať. Moje riešenie je založené na rovnakom princípe ako je originálne riešenie - len snímač je na inom mieste a obsluhuje aj hornú a dolnú stranu diskety a netreba robiť na disketovke nejaké divoké hardvérové úpravy tak ako sa to robilo kedysi, dá sa to aj podstatne jednoduchším spôsobom. Nič netreba prepínať, zvláda to automaticky obidve strany, je to maximálne jednoduché na používanie.

________________________________________________________________________________

23.01.2014

ATARI XF551

Dnes do disketovej jednotky zabudujem tlačítko RESET - budeme mať 2x OS, t.j. môžeme ich teda prepínať a vďaka tomuto to dokážeme bez vypnutia disketovej jednotky, čítajte ďalej tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-5.aspx

_____________________________________________________

24.01.2014

Dnes to bude spomienka, bude to citácia z webu svetelektro.com, autor remmidemmi:


Pamatuju, jak v polovině 80tých let minulého století generální ředitelství OP Prostějov plánovalo zcela vážně počítačovou celozávodní síť na Atari počítačích, které měly dělat skladové hospodářství, počítat podnikové mzdy zaměstnancům a dokonce řídit výrobu a dělat stupňování střihů pro oblečení. Dnes to přijde zcela fantasmagorické, ale tenkrát to generální ředitelství myslelo naprosto vážně a tehdejší technici v OP Prostějov dostali za úkol udělat závodní síť s Atari a psát software. Těm technikům bylo tenkrát 20-25 let a fakticky takovou síť dokázali udělat a ty programy napsat. Nejen to, s primitivním technickým vybavením tehdejší doby se na koleně stavěly interfejsy z TTL obvodů pro připojení Atari na síť a k počítačům ZVT Námestovo. Kdopak by to dneska zvládnul? :D

Koniec citácie.


Tú dobu si aj aj pamätám, pretože vtedy sa naozaj skúšalo všetko možné a ATARI bolo veľmi dobre pripravené na komunikáciu cez periférie a veď viete - priamo k dispozícii 4x vstupný AD prevodník, 8 bitový port (joysticky) či už nastavený ako vtsupný, alebo podľa potreby sa dali definovať aj jednotlivé bity. Ešteže si tú dobu pamätá aj remmidemmi, bolo to také milé pripomenutie si ako sa vtedy u nás "plánovane" rozvíjala počítačová technika.

_____________________________________________________________

26.01.2014

Dnes pri prechádzaní webom som náhodou natrafil na veľmi známy článok o ATARI XF551, ale až dnes som si v ňom prečítal (doteraz som ho nečítal, Foot in mouth) - píše sa tam, že je vovnútri mikroprocesor 6507 ..., no to je teda fakt perla ! Pretože je tam procesor 8040, alebo 8050 (jediný rozdiel medzi nimi je ten že 8040 nemá zabudovanú žiadnu ROM a druhý - 8050 má v sebe 4kB ROM, v XF551 je ale aj tak tá ROM odstavená, preto je možné použiť tak 8040 ako 8050, len sa prestavuje jeden jumper) a používa sa iba prístup na vonkajšiu EPROM), ale rozhodne nie je vovnútri 6507 ... (8040 a 8050 vyrábal Intel.)


Je možné že sa robila verzia ATARI XF551 s procesorom 6507 ? Vie o tom niekto niečo ? Alebo autor len mystifikoval a potom vôbec jednotku neotvoril a iba pozbieral predpokladané info a  vypustil do sveta niečo čo vôbec nie je pravda ? Neviem či sa to dá ešte po tých rokoch nejako vystopovať - proste buďme opatrní pri čítaní niektorých starších správ.

 

Kto si to chce overiť čo je vovnútri  - pozrite si prosím schému jednotky ATARI XF551.

Link na podklad dnešného "frflania":

http://www.atarimagazines.com/v7n2/XF551.html

P.S.: Niektoré veci ma ani po tých desaťročiach neprestávajú prekvapovať.

____________________________________________________________

29.01.2014

Dnes večer pred chvíľou som zase objavil článok kde sa spokojne tvrdí niečo čo nie je pravda - ATARI XF551 rozhodne priamo nedokáže obojstranný zápis, potrebuje previesť hardvérovú úpravu.

Aby som to celé uviedol na pravú mieru:


ATARI XF551 má režim DS DD, t.j. 360kB na celú disketu - lenže pri kúpe jednotky k tomu nebol ani dostupný software na využitie. Pretože všetok software bol dostupný na 99.9% v hustote single (90kB) a medium (128kB) tak ste nemali šancu ako zapísať aj na druhú stranu diskety -  a tak ste tých diskiet potrebovali 2x toľko. Ako prvý zápis na celú disketu (tých 360kB) riešil Bibodos, ale to ste zase potrebovali špecifický DOS.  Jednotka ATARI 1050 stála v roku 1988 cca 300.- DM, ATARI XF551 stála cca 440.-DM. Napriek proklamovanému obojstrannému zápisu ste nevedeli čítať a zapisovať na obojstranne "vykusnuté diskety" ktoré boli bežné na ATARI 1050 a to bol poriadny šok pre majiteľov tejto disketovky. Požičali ste si diskety od majiteľa 1050-ky a hneď ste zistili, že druhú stranu diskety V XF-ke neviete ani prečítať, tobôž zapísať. Za viacej peňazí bolo v reále menej muziky.


Ak by to bola pravda, tak nemusím prevádzať to čo práve v pokračovaniach prerábky píšem o XF551. Autor zjavne rád píše, ale hardvér vidí naozaj len v originálnom obale. Tieto články robia medvediu službu našim strojom. Rád uvidím autora článku ako mi predvedie originálnu XF551 (teda takú na ktorej sa nepreviedla prerábka na obojstrannú) a urobí na nej obojstranný zápis - v režime single alebo medium.. Zase sa potvrdzuje už známa vec že informácií na webe je nekonečne veľa, ale pravdivých je zlomok. Autor uvedeného článku v svojich iných dielach vytrvale uvádza v svojich článkoch ako zakladateľa firmy ATARI Nolana Buschnella - v skutočnosti sa volá Nolan Bushnell. V Dexovej konferencii som ho na to upozornil, ale v článku nechal zkomolené meno zakladateľa ATARI naďalej ... takže už som mu ďalej nepísal, načo.


Link na zkomolené meno:

http://switch2mac.blog.zive.cz/2010/03/slavna-leta-atari/

Takže - pár takýchto "drobností" a kľudne sa može stať že za chvíľu budem mať dojem že píše o inej firme a o inom zariadení .Tongue out

Práve tieto veci sa už riešili na stránkach Dexa (spomínam to v predchádzajúcom odstavci), ktorý bohužiaľ stále ešte svoje stránky nanovo nespustil a je to škoda pre všetkých, ktorí sa 8-bitmi zaoberajú.

 

Nakoniec čítajte sami ako je ATARI XF551 obojstranná:

http://www.zive.cz/clanky/navrat-k-legendam-jake-koupit-atari-a-co-k-nemu/periferie/sc-3-a-171158-ch-89501/default.aspx

 

Práve pre toto sa venujem iba niektorým veciam aby som v nich bol doma a nie že mám záber neviem ako široký - a potom podľa toho vyzerá aj výsledok - viď uvedený link. Za posledné 4 týždne je to už štvrtá vec kde sa mi z tých informácií ježia vlasy - teda ten zbytok čo mám. Takže ak niečo chcete kúpiť overujte si informácie z viacerých zdrojov - to platí všeobecne, aby ste sa potom nedivili že niektoré veci sú inak ako ste sa dočítali na webe. Mám tu webe jedného kolegu, ktorý neznáša toto moje hundranie, ale pretože na túto tému už píšem skoro 4 roky (presne 46 mesiacov) - môj blog na túto tému má pomáhať veci riešiť a teda aj upozorňovať na nesprávne informácie - a to aj teraz robím.

______________________________________________________

30.01.2014

Hľadáte obsah časopisu HAPPY COMPUTER ?

(Je to v nemčine.)

 

V 80-tych rokoch u nás nedostižná vec - jedine kto bol vtedy na západe tak občas sa k nám dostali jednotlivé čísla. V niektorom čísle je aj celý listing Turbo Basicu pre ATARI - kto sa nudí môže si ten stroják naklepať do počítača ... a tých pikošiek na rozličné počítače tej doby je tam podstatne viac. Ja som si vďaka tomu pripomenul že počítače vo vtedajšom NSR predávali predajne Vobis - to boli okamžiky (rok 1988, Norimberg) keď ste stáli pred predajňou a pozerali na ten výber ..

 

Teraz to už asi jednoduchšie nemôže byť - choďte na tento link, tam zadajte do vyhľadávania: Happy Computer a potom sa pripravte na postupné sťahovanie cca 3.7 GByte dát po jednotlivých súboroch - teda ak si to stiahnete (je to 79 súborov) konkrétne v pdf formáte (je tam viacero formátov) - a máte na dlho čo študovať (Atari, Commodore 64, ZX Spectrum, VC20, ZX-81, PC1500, TI-99/4A, APPLE-II, TRS-80, Sharp MZ800 a aj iné 8 bity):

Link:
https://archive.org

Dosť dlho som nevedel kde si tento časopis stiahnuť až som náhodou na toto natrafil a tak to dávam do placu - Príjemné čítanie !  Som presvedčený že si tam každý nájde riadky o svojom obľúbenom 8-bitovom počítači. A tých listingov ... a inzercie predám, kúpim - nezabudnite, ešte nebol Internet.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: