OS Atari XF551 - Turbo XF551.

By Administrator at mája 03, 2017 18:25
Filed Under: Atari

 

Dnes síce budem stručný, ale podarilo sa mi na webe nájsť (konečne !) iný OS pre disketovú jednotku Atari XF551 ako je pôvodný OS a známy OS  (Hyper-XF) od S.Dorndorfa. Takže máme pre túto jednotku konečne k dispozícii už 3 použiteľné obsahy pre Eprom. Ako vždy u Atari XF551 využíva sa z priestoru 8kB Eprom aj tu iba spodných 4kB, druhých 4kB Eprom je nepoužitých. Teda ak si to chcete vyskúšať stačí napáliť Eprom 2764 týmto priloženým súborom. Už len porovnanie obsahu hovorí o tom že tých zmien oproti pôvodnému OS je tam naozaj hodne. Kód je napísaný podstatne efektívnejšie, pretože jeho výsledná dĺžka je vo výsledku o poznanie kratšia.

 

Dosiahnuteľné zdroje sa rozchádzajú v tom, kto je vlastne autorom tohoto OS. Raz sa tvrdí že je autorom firma KMK (najpravdepodobnejšie, tak isto sa prikláňam ku KMK), potom zase že firma TOMS. S istotou sa vie že tento OS pochádza z Poľska. Laughing


Takže už nasleduje spomínaný OS:

XF551_Turbo.EPR (8,00 kb)

 

Testoval som tento OS cez 2 dni, zdá sa že všetko beží tak ako má, sektorový kopírák ukladá to čo má, zjavne to bude potrebovať dlhšie skúšanie, ale momentálne všetko O.K., to dlhšie testovanie - v tom mi dúfam niekto pomôže.


Poznámka:

Bohužiaľ jedna vec zostala - stále nepozná správnu hustotu diskety po jej výmene, čo je stará bolesť väčšiny operačných systémov pre XF551.


Nabudúce bude nasledovať zapojenie všetkých 3 operačných sytémov v jednej Eprom typu 27128 (jeden 4kB blok v nej zostane nevyužitý). Na prepínanie stačí jeden prepínač s nulovou strednou polohou. Ešte stále existuje pár jedincov ktoré takéto možnosti prepínania 3x OS pre Atari XF551 zaujímajú.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:17 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: