Repasovaná - ATARI XF551 - recondition - 8.

By Administrator at februára 11, 2014 01:41
Filed Under: Atari

DENSITY SENSOR.

 

Zabudovanie senzoru hustoty - density sensor - vyžaduje to použitý nový operačný systém v disketovej jednotke ATARI XF551 s názvom HYPER XF-ROM. Bez tejto úpravy nedokáže jednotka XF551 správne načítať novozaloženú disketu v správnej hustote, preto je táto úprava skutočne dôležitá - bez tejto úpravy nemá zmysel používať HYPER-XF ROM. 

 

Uvedená úprava bude funkčná aj po prerábke zdroja napríklad na napájanie iba z DC zdroja (napríklad CSS Enhancer by po takejto prerábke zdroja prestal fungovať, potrebuje zdroj 50Hz alebo 60Hz).


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.



Drobný oznam - vlastním obidve disketove jednotky ATARI XF551 s 5.25" mechanikami MITSUMI D503, existujú aj mechaniky 5.25" CHINON, takže môžu byť drobné konštrukčné rozdiely, ale CHINON mechaniku bohužiaľ nevlastním.


Zabudovanie senzoru - jedná sa o ozásah dovnútra disketovej jednotky, ale to pri celej tejto prerábke je asi jasné, ... že. Inak sa to nedá. Síce sa budem opakovať, ale pripomeniem, že disketová jednotka ATARI XF551 má jednu a to teda fakt poriadne veľkú nectnosť - ak počas práce vymeníte diskety a líši sa hustota (napríklad tam bola medium, alebo double a dáte tam single - tak zažijete rad poriadne nepríjemných prekvapení, pretože disketová jednotka nevie o tom že ste v nej vymenili disketu a teda že už nemá k dispozícii pôvodné médium. Blbé, že ? - a poriadne !), tak sa síce snaží zapísať, ale potom dokáže prepísať tie sektory kam by už zapisovať nemala. Čo to urobí s vašimi dátami je myslím nad slnko jasné ... Disketová jednotka ATARI 1050 to má jednoduché - pri zatvorení dvierok sa na nej  prepne mikrospínač a jednotka dostane informáciu o tom, že bol nanovo založený disk a tak teda nanovo načíta použitú hustotu disku - a je po vtákoch, teda skôr po probléme. OS HYPER XF-ROM ide na to obdobne (používa tak isto mikrospínač - ten tu treba ale zabudovať, normálne nie je súčasťou XF551) a zmiznú problémy, ktoré obťažovali majiteľov ATARI XF551.

Hyper-XF má ešte jednu príjemnú vlastnosť - zdvojnásobuje sa prenosová rýchlosť jednotky - na to asi nikto nadávať nebude.

Je smutné že tento problém neriešil priamo výrobca jednotky, ale XF551 sa už vyrábala "v blbých časoch" Atari a teda odzrkadlilo sa to aj na kvalite. Práve toto túto jednotku hodne, ale naozaj hodne degradovalo v očiach ataristov. Dnes už existuje upravená (patch) verzia firmware 7.7 (autorom patchu je Bob Woolley), kde je táto otázka riešená zmenou vo firmware, teda čiste softvérovo - a stačí k tomu zmena púhych 23 bytov v pôvodnmo firmware ... a je z toho iná mašina. No, ale to som už trošku odbočil.


Tu už len upozorňujem na to, že je možné toto zariadenie namontovať napevno, pretože môže byť stále zapojené a nebráni v práci ani ak používame pôvodný operačný systém ! (Pôvodný operačný systém nevie senzor používať.) Teraz si senzor hustoty zabudujeme a v ďalšom sa dostaneme aj k obojstrannej náhrade pôvodného indexačného otvoru, jednotlivé kroky  týchto prerábok k tomu postupne smerujú.

 

Nový operačný systém pre ATARI XF551 s názvom HYPER XF-ROM si s týmto vie hravo poradiť, treba tam dodať do disketovej mechaniky iba jeden prepínač - v pôvodnom článku som popisoval ako tam dať mechanický kontakt - a dnes to nebude iné. Proste ak založíte disketu, mikroprocesor dostane signál a nanovo načíta založenú disketu a vie jej správnu hustotu a nenastávajú nevratné zmeny ako pri pôvodnom operačnom systéme, ktorý potom "zpizdil" založenú disketu ak má náhodou inú hustotu.

 

Najprv nasleduje časť schémy, aby bolo jasné kam ten spínač má byť zapojený, tam teraz pripojím vlastný density senzor (v prípade ak použijete zapojenia uvedené v záverečnej = poslednej 10-tej časti o prerábke - tak je tu znázornené kde pripojíte tranzistor - teda jeho emitor (E) a kde kolektor (C). Pretože je to len jednoduchý mikrospínač tak na polarite pripojenia nezáleží.

 

 

Nasleduje ešte jedna citácia z pôvodného článku:

 

-         pre sledovanie hustoty záznamu je potrebné mať k dispozícii zabudovaný mikrospínač, ktorý

       je pripojený na pin 35 mikroprocesora a druhou stranou je pripojený na zem

-         mikrospínač je zopnutý keď sú dvierka mechaniky otvorené, teda ak sa dvierka

         zaklapnú tak zase kontakt rozopne

-         takto dosiahneme stav že bez problému čítame diskety po výmene aj s rôznou hustotou,

            predtým mala XF551 s vymenenými disketami rôznej hustoty veľké problémy

            ( s pôvodným firmware ver.7.7)

 

Zo schémy je jasné že pridávame len jeden rozpínací kontakt, takže nič "svetoborného" to na inštaláciu naozaj nie je.

 

 

Na animácii je zase vysvetlené ako to funguje, zase raz si dovolím "lopatizmus" v praxi ...

 

No a nasleduje praktická realizácia:


Len drobné upozornenie - mal som večer k dispozícii iba blbé svetlo a tak obrázky "ťahajú" farebne trošku mimo škály.

 

Mikrospínač má skrátený pliešok asi o 2mm, t.j. teraz už nepresahuje pod spodnú hranu mikrospínača, plošný spoj má spodnú stranu v rovnakej výške ako spodok mikrospínača. Ak si pod to celé dáte podložku ktorá má cca 2.5mm na hrúbku tak pliešok na mikrospínači nemusíte skracovať, miesto tam je, takže konečné riešenie je celkom na Vašej invencii.


 

Tu je vidieť ten skrátený plech lepšie, ešte to chce zabrúsiť spodok - aby tam nebola ostrá hrana. (Tak isto sa dá na tento pliešok nalepiť plast - potom sa nemusí riešiť uchytenie plastu ako som ho riešil ja, tých možností je viacero - týka sa to aj umiestnenia mikrospínača na iné miesto.)

 

Tu je skrátenie pliešku dobre vidieť.

 

Spodný pin mikrospínača je uložený v drážke vyrobenej pomocou pilníku a priletovaný k základu. Stredný konektor je priletovaný pomocou 2x L kontaktu priamo do plošného spoja - zvyšuje sa tým pevnosť spojenia.


Nožičky na druhú stranu plošného spoja nesmú presahovať, hrozil by skrat! Dá sa to urobiť, nie je to nič svetoborné, len treba pri robote rozmýšľať.

 

 

Nasleduje horný pin mikrospínača, v tomto zapojení pripájame spodný a horný kontakt (pin). Stredný pin sa v tomto zapojení nepoužíva, tu len zvyšuje tuhosť konštrukcie.

 

Celé to potom môže vyzerať trebárs takto.

 

Nejaké tie detaily ...

 

 

 

Tu je pekne vidieť že zo spodnej strany nepresahujú nožičky cez plošný spoj, tu skrat naozaj nehrozí.


 

Aby sme mohli umiestniť mikrospínač na svoje miesto musíme ešte predtým ošetriť budúcu klznú plochu - síce to funguje aj priamo kov na kov (na zvuk sa to síce dá počúvať, zatiaľ sa neozývajú žiadne pazvuky - ale nie som barbar ... časom by to určite hlasne škrípalo) a tak tam vkladám kúsok plastovej fólie - jej hrúbka je presne 0.5mm, potrebujeme vystrihnúť prúžok 6-6.5mm na šírku a na dĺžku tak cca 14mm.

Hodí sa na to priehľadná fólia do ktorej sú balené napríklad SD karty a podobne, pretože je dostatočne hrubá. Balí sa do tej fólie nepreberné množstvo výrobkov, takže predpokladám že dostupnosť tohto riešenia je naozaj vysoká. Kam s tým prúžkom fólie ? Zase som pridal kreslený obrázok. Fólia je priehľadná, preto je na obrázku biela.


 

A obrázky z reálneho lepenia fólie. Vhodne ju vytvarujem - tu na snímku som nalepil najprv spodnú časť, vrchná časť fólie ešte nie je prilepená. Lepím ju sekundovým lepidlom. Je ju horšie vidieť - je fakt priehľadná ... preto je spomínaná časť umiestnená v červenom krúžku. Vlastne je to také položené U o 90° vľavo. Čiže krok 1.


 

A tu je už nalepená aj vrchná časť, ten chod je potom o poznanie tichší a aj sa netrie vzájomne táto kovová časť o ďalší kov, takže výsledok rozhodne za to stojí. Toto bol krok 2.

 

 

Teraz sa už len hľadá presné miesto na switch aby mohol plniť svoju úlohu snímača hustoty disku - Density sensor. Toto riešenie sa mi natoľko pozdáva, že takto prerobím aj predchádzajúcu ATARI XF551, považujem to naozaj za veľmi dobré riešenie. Občas môžem byť zo sebou trošku spokojný, no nie ?

 

Pozornému oku iste neuniklo že pred doštičkou mám už naznačenú budúcu polohu fixkou - ale tá naznačená poloha platí iba keď to išlo kov na kov, preto treba pri vloženej fólii urobiť posun smerom vpravo - práve o tú hrúbku použitej fólie, na foto je už mikrospínač posunutý na svoej konečné miesto. Na foto je stav pri nezaloženej diskete. Snímač je tak isto prilepený sekundovým lepidlom, celková plocha jeho prilepenia je dostatočná na pevné riešenie.

 


Stav pri založenej diskete - switch je rozopnutý. Povrch mikrospínača som ešte pre budúcou montážou prestriekal šedou farbou - aby to nehralo všetkými farbami, radšej nech je to šedivá myška ...Laughing a ešte nie je jeho prívodný káblik zapojený do pomocnej rozvodnej doštičky - je to ten vľavo hore.

 

Tu už je všetko zapojené tak ako to má byť - aj prívodný káblik.

 

 

Pridávam ešte zopár fotografií na celé "veľdielo". Nie je to náročné na umiestnenie, skôr treba skontrolovať aby mikrospínač pri založení diskety skutočne prepol, pretože procesor FD jednotky XF551 len takto dokáže zistiť že bola nanovo založená disketa a teda že má nanovo načítať hustotu tejto novej diskety - pozor platí to iba prí použití firmware Hyper-XF.


Dtto ...

 

Dtto ...

 


Detail na snímač hustoty - Density sensor. Priznám sa že som najprv skúšal aj možnosť použitia optočlenu (dosť ma také riešenie lákalo), ale nakoniec to takto vyšlo najjednoduchšie, pretože vyriešiť to s optočlenom jednoduchým spôsobom proste nešlo - nie je tam na to rozumne miesto. Položíte optočlen na spodný plech, ale ako a čím ho zakrývať ak horný plech klesne úplne nadol ? Strávil som nad tým 2 dni a nakoniec som rezignoval a urobil to s mikrospínačom a chodí to parádne aj s ním. (Viem to samozrejme urobiť aj s tým optočlenom, ale kto by to po mne robil, ak by nemal k dispozícii tie isté pomôcky ako ja ? Nechcel som uverejniť zapojenie ktoré by sa nedalo jednoducho znova reprodukovať. Vyhrala jednoduchosť nad zložitosťou - a to sa ráta.) Ďaší dobrý bod pre toto zvolené riešenie - bez problémov sa dá zase nasadiť vrchný plechový kryt disketovej jednotky, nezavadzia to.

 

 

No a to je na dnešok všetko, zostáva iba posledná časť, ktorá v budúcom pokračovaní vyrieši problém indexačného otvoru - a zase k mojej plnej spokojnosti. Ale to zase až nabudúce. Rozťahal som tie prerábky na dosť častí - veď som sa tu v blogu pred časom vyhrážal že ak tú druhú ATARI XF551 dostanem, tak ju prekopem od hlavy po päty a to teda aj postupne robím a vyhrážky že to popíšem aj priebežne plním ...Tongue out

 

 

Dnes na záver ešte priložím videosúbor, ktorý ukáže funkčnosť použitého riešenia (ak si pustíte zvuk, tak je pekne počuť "cvakanie" mikrospínača) (aj jednotka ATARI 1050 používa mikrospínač na zisťovanie hustoty a vďaka tomu nemá problémy zo správnym načítaním a zápisom dát po výmene diskety za inú s inou hustotou):

New position MSW Hyper XF.mp4 (3,11 mb)

____________________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Ďalšie pokračovanie:


Ako urobiť z disketovej jednotky ATARI XF 551 jednotku obojstrannú (double sided). Nový indexačný snímač, ktorý funguje obojstranne. Vlastne to bude  posledná prerábka - aj keď tých vecí sa tam ešte dá dať viacero - zatiaľ stačí.
____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

29. 4. 2018 21:20:56 #

trackback

XF Speedy - enhanced  for Atari XF551.

XF Speedy - enhanced  for Atari XF551.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: