ATARI 1050, replacement IC UDN5713M .

By Administrator at apríla 02, 2013 23:51
Filed Under: Atari

Mám tu teraz viacero vecí na ATARI 1050, tak sa tomu budem venovať aby som sa pohol aj na iné veci ...

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Pokazená disketová jednotka ATARI 1050, hlavička sebou cuká ale nepohne sa. Problém spôsobuje jeden z dvojice čipov UDN5713M, ktoré riadia práve pohyb krokového motorčeka pre pohyb hlavičky. Prišiel na to na poľských stránkach user willy. A my sa na to dnes pozrieme podrobnejšie ako sa dá zachrániť takáto mašinka ak je pri nej dostatočne skúsený harcovník.


Obvod UDN5713M sa dnes už fakticky nedá zohnať. Niečo sa dá nájsť na ebayi - náhradou je obvod SN75478, ale neviem či to má zmysel - ak existuje jednoduchá hardvérová náhrada obvodu, ktorú vymyslel a odskúšal práve user willy. A funguje a parádne. Súčiastky sú bez problémov zohnateľné, použité diódy môžu byť 1N4148, ale kľudne aj 1N4001, v tomto zapojení to rolu nehrá, nepoužíva sa vysoká frekvencia, zase tie 1N4148 sú o poznanie menšie a tak teda ich použitie je namieste. Tranzistor BC817 má dovolený kolektorový prúd maximálne = 0.5A, takže aj tu sa môže použiť iný typ, ktorý má zhodné parametre. Autor výsledný produkt síce  bohužiaľ nevyfotil, ale postavil to celé na SMD súčiastkach (potreboval nahradiť len 1/2 obvodu, druhá polovica čipu bola  v poriadku). Spokojne sa to môže urobiť aj na normálnych súčiastkach, miesta je dosť, obvody sú na takom mieste že je nad nimi voľné miesto (nezasahuje tam disketová mechanika). Takéto veci, kedy sa zachráni fakticky už odpísané zariadenie tým, že niekto vymyslí náhradu za originálny šváb vždy potešia, to už nehovorím o tom, aký dobrý pocit z toho má autor zachránenej a spojazdnenej disketovej jednotky. Bravo !

 

Náhrada IC UDN5713M klasickými súčiastkami:

 

4x odpor 10kΩ (R1, R2)

2x odpor 1kΩ (R3)

2x tranzistor BC547 (Q1)

2x tranzistor BC817 (Q2)

2x dióda 1N4148 (D1)


 

Nasleduje názorná ukážka umiestnenia spomínaných čipov. Čipy UDN5713M na doske majú označenie U2 a U3. Na fotografii  som vyznačil ich pozíciu na základnej doske.

                                U2  U3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Môžeme na pôvodné miesto čipu osadiť 8 pinovú pätičku a do nej potom zastrčiť novovytvorenú doštičku s náhradou obvodu - je to jedna z možností, fantázii sa medze nekladú.

 

Pôvodný zdroj základnej informácie pochádza z: http://www.atari.org.pl

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:10 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: