ATARI 600XL - rozšírenie RAM na 64kB, Extended RAM 64kB for ATARI 600XL. ATARI 600XL 64k upgrade pictures.

By Administrator at februára 07, 2013 21:39
Filed Under: Atari

ATARI 600XL 64KB RAM

 

EXTENDED RAM 64KB - STEP BY STEP

Ako natlačiť do ATARI 600XL namiesto 16kB RAM celých 64kB RAM ? Určite nebudem postupovať podľa obrázku nad týmto textom. Dá sa to ale urobiť celkom jednoducho, netreba k tomu až tak veľa vecí a nevyžaduje to žiadne násilie a nie je to ani časovo až tak náročné - čítajte ďalej.

 

ATARI 600XL od svojho uvedenia na trh tak nejako stále do dnešných dní trvale dopláca na to, že sa stále verí na to, že jeho rozšírenie na štandartných 64kB RAM  je príliš zložitá záležitosť  a teda že sa ho neoplatí prerábať na túto väčšiu pamäť. Dôvody ? - zaberie to príliš veľa času, výsledky sú aj tak neisté, lebo za 1., za 2., atď., atď. Mýtus je mýtus, pretrváva už vyše 30 rokov a je to pritom poriadne škodlivý a nepravdivý mýtus ! Podporujú ho aj uverejňované návody ako na to - sú väčšinou strašne dlhé a po chvíli sa v takomto návode nadobro stratíte, namiesto fotografií je buď dlhokánsky textový popis, alebo sú tam uverejnené ASCII obrázky a jedno aj druhé stojí za h...o. Touto cestou ale nechcem ísť, aj som nakoniec tie siahodlhé návody v článku o ATARI 600XL proste zrušil, tadiaľto cesta podľa mňa jednoducho nevedie. (Autori tých návodov mi prepáčia.) Pritom existuje jedna cestička a to dobrá a nie je ani tak veľmi náročná. Aj tu existujú variácie, ale povedal som si, že uverejním jeden návod ktorý funguje na 100% a tak teda nebudem popisovať ďalšie variácie toho istého. Ak sa uvedený postup prerábky niekomu nepáči - prosím, hľadajte iné riešenie na iných stránkach, vaše právo, vaše rozhodnutie. Samosebou existujú na webe aj dobré návody, tento patrí medzi tie dobré a hlavne použiteľné a reprodukovateľné návody.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.


Ponúkam prestavbu takého typu, že netreba robiť žiaden zásah do dosky plošných spojov (žiadne spoje netreba preškrabávať) a potrebujeme len pár veci (ešte treba mať k dispozícii asi tak cca 20 cm kábliku - ten som na fotku nedal, sypem si popol na hlavu...)

 

Nové pamäte pre počítač musia mať organizáciu 64k x 4bity - je to teda typ DRAM 4464, potrebujeme 2 kusy, rýchlosť prístupu pamätí je 150ns a menej, na obrázku sú pamäťové obvody ktoré majú prístup 120ns, čiže naprosto vyhovuje ich prístupová doba.

 

Celú prestavbu mimoriadne uľahčuje to že naprostá väčšina počítačov ATARI 600XL má čipy umiestnené v pätičkách, takže sa potrebné obvody dajú ľahko vybrať a nanovo osadiť.


Potrebný materiál + 20cm tenkého kábliku.


Z celej tejto rady konektoru budeme potrebovať len 3 radový konektor, tak si ho ulomíme:



Potom vytiahneme stredný kolík a preložíme ho nasledovne podľa obrázku a pripájkujeme, skrátime ho na strane spákovania aby to zbytočne netrčalo do všetkých svetových strán, prepojku si odložíme, pretože za chvíľu ju budeme potrebovať.

 

 

Ideme priamo na dosku počítača, výhodou je aj to že vôbec nemusíme dosku vyberať z jej uloženia, pretože prístup zo strany súčiastok nám bohate vystačí. Zatiaľ som mal v rukách 7ks počítačov ATARI 600XL a všetky mali kompletne čipy v pätičkách, úžasne to urýchľuje prevedenie tejto úpravy.

 

A začíname s prestavbou - otvoríme počítač, odpojíme klávesnicu a môžeme začať s úpravami:


Vyberieme z pätičky obvod 74S32 - je v druhom rade zľava (odvrchu), tento obvod už viac nebudeme pri prestavbe potrebovať, bol potrebný iba v základnom zapojení  pre pôvodnú pamäť RAM = 16kB. Na mieste obvodu 74S32 ešte musíme osadiť skratovaciu prepojku (prepojku môžeme nazvať aj jumperom), ktorá potom v pätičke čipu 74S32 skratuje piny 8 a 10, na toto nesmiete zabudnúť ! Na fotke vpravo dolu je ešte vidieť obvody 74LS158 (74HC158) - majú označenie priamo na doske ako čipy U5 a U6 - s tými ešte budeme tiež robiť.


Tento čip treba vybrať.


Namiesto obvodu 74S32 potom vložíme nami vyrobenú skratovaciu prepojku tak, že ňou skratujeme piny 8 a 10 v jeho pôvodnej pätičke. Zasunúť tá prepojka  ide celkom ľahko, pozlátené vývody istia dobrý kontakt, dajte to tam na doraz. Garantujem, že takto vytvorená prepojka je dostatočné spoľahlivá.



Prepojka (jumper medzi pinmi 8 a10) namiesto obvodu 74S32.

Tu sa už nič následne nepridáva.


Vyberieme z pätíc pôvodné pamäťové obvody DRAM 2x 4416, tiež ich už viac v ATARI 600XL nebudeme potrebovať. (Odložte si ich na pamiatku.) Tu sú už pôvodné pamäťové obvody vybraté z pätičiek a na obrázku po nich zostali iba prázdne pätičky. Tu sa žiadna ďalšia úprava nerobí.

 

 

V ďalšom kroku namiesto pôvodných DRAM obvodov 2x 4416 založíme nové pamäťové obvody DRAM 2x 4464. Tu konkrétne som použil pamäťové čipy M5M4464P od Mitsubishi. To je všetko čo sa robí s pamäťovými obvodmi, žiadne preškrabávanie plošného spoja. 2 kusy čipov typu 4464 dávajú výslednú kapacitu RAM = 64kByte.

 

Už osadené nové pamäťové čipy DRAM 2x 4464.

 

Potom z pozície U5 a U6 vyberte multiplexory 74HC158 (alebo 74LS158, podľa toho čo tam máte) a vyhnite na nich nasledovné nožičky, na prvom - t.j. U5 ohnite dohora mimo pätičky pin 3, na druhom t.j. na čipe U6 ohnite dohora pin 10.

U5 -pin 3

    U6 - pin 10

 

Potom obvody zase nasaďte na ich pôvodné miesto a nachystajte si tenký, 2x 10cm dlhý káblik. Na fotografii už sú osadené multiplexory na svojich pôvodných miestach a čipy majú už zahnuté označené piny smerom nahor.

 

Na fotke vpravo sú naše obvody multiplexorov soznačením U5 a U6.

 

A už zostáva iba natiahnuť a zapojiť 2 kábliky:

Pre U5 privedetie káblik (je to vľavo) na jeho pin 3, takto privediete na multiplexor s označením U5 signál A14.

Pre U6 privedetie káblik (je to ten vpravo) na jeho pin 10, takto privediete na multiplexor s označením U6 signál A15.

Vodiče sa vzájomne neprekrývajú. Nezabudnite tieto vodiče zapájkovať aj na jednej a aj na druhej strane !


Celkový pohľad:

 

Zľava idú vodiče A14 A15.

 

Detailný pohľad:


                                                          A14 A15                                                 U5-pin3           U6-pin10


Hotovo !

Zapojte klávesnicu, zatvorte počítač, pripojte kabeláž (napájanie + monitor) a môžete začať testovať svoje upravené ATARI 600XL s novou pamäťou celých 64kB RAM :

 

Pri zapnutom Basicu už dostaneme hodnotu voľného priestoru RAM

tak ako pri modeli Atari 800XL.

 

Nakoniec ešte klasický test RAM, všetko O.K., máte počítač ktorý má v sebe 64kB RAM.
(pozor, pri štarte nesmie byť zapnutý Basic, potom kontroluje iba 40kB RAM a nie 48kB!)

 

 

Bolo to zložité ?

Celá úprava trvala asi 10 minút, potom som to poskladal, nakoniec sa aj tak najdlhšie čaká až to celé otestuje SELF TEST na celých 48kB RAM (SELF TEST viac otestovať nevie).

 

Už sa teším na to, ako mi niekto napíše že táto úprava na ATARI 600XL na 64kB RAM nefunguje. Funguje, ak neurobíte chybu a použijete dobré súčiastky a neurobíte niekde studený spoj - musí to fungovať.


Ak rozšírenie  aj tak nefunguje  (ak sme použili dobré súčiastky) - tak potom je tu skutočne problém - ale je to  problém medzi stoličkou a počítačom Tongue out, ale to už nie je problém tohoto rozšírenia, ale problém majiteľa tej stoličky pri počítači. Foot in mouth

 

Napísať tento článok spolu s úpravou veľkostí fotografií mi zabralo podstatne viac času ako vlastná úprava, to len na porovnanie časových úsekov. A takto si zo svojej mašinky počas krátkej chvíle urobíme plnohodnotný stroj ktorý je potom vlastne zmenšený model Atari 800XL - potom už máme k dispozícii všetko programové vybavenie, ktoré pri pôvodných 16kB RAM pamäte bolo na tomto stroji nespustiteľné. Ono nie každý má niekde v šuplíku odložený funkčný modul Atari 1064 ktorý zasunutím na PBI zbernicu počítača Atari 600XL dá k dispozícii 64kB RAM. A vidíte - aj takto sa dá dopracovať k rovnakému výsledku a netreba mať vzadu pripojený celkom veľký modul ktorý nám nasunutím na 600XL-ku už potom dá RAM veľkú tak ako model Atari 800XL. Síce je to tiež funkčné riešenie - má ale zaručene väčšiu spotrebu (šťavu "papá" celý pamäťový modul 1064 zo svojimi čipmi -je ich tam celkove 14) a tak isto už máme trvale obsadený PBI konektor (čo môže byť niekedy dosť obmedzujúce), v neposlednom rade sa nám týmto modulom neprimerane zväčší celková veľkosť 600-ky (do hĺbky). Tu popísané riešenie rozšírenia RAM na 64kB tieto problémy odstraňuje.

A verte - plnohodnotná "vrecková" verzia náhrady modelu 800XL sa vždy hodí - a hlavne šetrí ako vždy prepotrebné miesto na stole.

____________________________________________________________________________________

Súvisiacie články:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1064-Memory-expansion-module-microRAM-modul.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-zije-ATARI-600XL-OK.aspx

____________________________________________________________________________________

21.12.2016

Časy sa menia a pamäť sa dá zväčšiť aj inak, môžete pre Atari 600XL použiť 64kB static RAM, teda 64kB SRAM:

http://blog.3b2.sk/igi/post/64kB-static-RAM-(SRAM)-Atari-600XL.aspx

________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:40 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: