Atari tape interface.

By Administrator at septembra 19, 2019 14:00
Filed Under: Atari

 

Pri prechádzaní sa po starých počítačových časopisoch som naďabil na tento článok (Computer & Electronics1/1984), kde sa používa obyčajný kazetový magnetofón ako koncové datové zariadenie pre počítač Atari. Vyšlo to už dávno, neviem či autor, ale skôr grafik trpel utkvelou predstavou farebnej vízie článku - skôr si za ten výsledok zaslúži opekať na ražni ... No, síce teraz po vyše 35 rokoch od uverejnenia je účinnosť takejto nápravy diskutabilná, tobôž ak neviem či dotyčný ešte žije ... Laughing, nuž teda nechám ho žiť (ak ešte žije) a sústredím sa na vlastný článok. (Aj tak ma prekvapuje že pri prechádzaní starými časopismi niečo stále nájdem, teda myslím tým to že to potom stojí za zverejnenie.)


Riešenie je rozhodne dostatočne zaujímavé, vyzerá že je aj stabilné, takže ak niekto túži po periférii ktorú som ja rád už opustil - môžete si to postaviť a používať s pomocou kazeťáku ktorý predtým na to nebol stavaný. Výhodou je to že do kazeťáku netreba robiť žiaden zásah - to sa tak isto ráta. Zapojenie nahrádza pôvodný originálny kazetový magnetofón a teda prenosová a záznamová rýchlosť = 600Bd.

Atari tape interface.pdf (1,26 mb)

 

Poznámka:

Uvedené zapojenie používa napájanie 12V - toto je k dispozícii v modeloch Atari 400 a 800, v novších modeloch je SIO pin (12) na tomto mieste voľný - bez napätia, takže treba voliť iné riešenie napájania 12-timi voltami. Riešením je použiť DC/DC menič 5V/12V a napájanie brať priamo z 5V zo SIO (pin č.5) zbernice. Len dodám - v datasheete je pre čip XR2211 povolené napájanie v rozmedzí 4.5V÷20V, čiže je možné že by tento interface bežal priamo aj na 5V. Dúfam že mi odpustíte že to stavať nebudem, vyskúšať to musí niekto iný na tomto napätí (5V) - aj tak nemám doma k dispozícii kazeťák ... (a nemám ani kazety).

 

Zapojenie pinov - SIO konektor:



Doplnok (20.09.2019):


Vzhľadom na možnú nejasnosť - po upozornení Dexa dopĺňam že ako interface slúži schéma č.1 s čipom XR2211 - to je kompletný interface, druhé zapojenie je čiste na kvalitné kopírovanie dát medzi dvomi magnetofónmi. V článku sú popísané dve úplne samostatné oddelené veci.

Môj "problém" bol v tom, že som si neuvedomil že nie každý je "vrták" v zapojeniach ako ja a teda asi som bol v popise zbytočne príliš stručný, bez podrobnejšej špecifikácie.

Dúfam že teraz je to jasnejšie - takže sorry, sorry, sorry. Laughing

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

19. 9. 2019 16:42:49 #

dex

Jak moc se liší toto zapojení od zapojení zveřejněného v ZAK 3/1987?
Laicky se mi zdá, že nejsou stejné, chápu dobře, že varianta v ZAK má jen jeden integrovaný obvod a tato používá dva?

dex Czech Republic |

20. 9. 2019 9:04:10 #

Admin

ZAK 3/87 - zapojenie je vlastne úplná kópia celej časti originálneho zapojenia magnetofónu Atari (obidva filtre pre dané frekvencie).
Toto je návrh zo špecializovanými čipmi, sú to dve úplne oddelené veci.
Prvý obrázok - je vlastne fsk demodulátor a teda toto stačí kompletne na prenos dát pri pripojení magnetofónu, čiže tiež stačí jeden čip.
Druhý obrázok je pre zapojenie ktoré slúži na kvalitné kopírovanie dát z jedného stroja na druhý (z jedného mgtf  na druhý).
Jedná sa o dve samostatné veci, pre použitie ako datové zariadenie stačí zapojenie na obrázku číslo 1.
Laicky povedané - celé zapojenie zo ZAKu 3/1987 je "zadrátované" v čipe XR221.

Admin Slovakia |

20. 9. 2019 9:50:37 #

Admin

P.S.: doplnil som ešte nejaké doplňujúce info priamo do článku.

Admin Slovakia |

24. 9. 2019 20:27:29 #

trackback

09_2019 Blog, Notes.

09_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: