Atari 1050 - ICD US doubler. Part 8. 2x firmware.

By Administrator at júna 19, 2020 09:30
Filed Under: Atari

 

Nie každý potrebuje mať "nadupaný" stroj so všetkými vymoženosťami, niekedy stačí mať k dispozícii niečo menšie - a teda aj jednoduchšie, čiže nevyžadujeme mať dostupnosť viacerých firmware ktoré nespočítame na prstoch jednej ruky. Dnešný popis sa bude týkať možnosti mať v jednotke upravenej na US doubler dostupný 2x firmware, teda je možné prepnúť na pôvodnú Atari 1050 a tak isto môžeme prepnúť jednotku do režimu US doubler. V naprosto drvivej väčšine práve toto zapojenie s možnosťou prepínania 2x firmware pokryje nami požadované potreby.


Doštička pre Atari 1050 - 2x firmware


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Zapojenie je veľmi jednoduché - vyžaduje použitie 8kB Eprom 2764 namiesto pôvodnej Eprom typu 2732 aby sme tam dostali miesto potrebné pre 2x 4kB obsah. Je to vcelku triviálne a nie je tam žiaden zádrhel ani tu nie sú nejaké nečakané nepríjemnosti. Znova platí že do týchto prerábok by mal ísť len ten čo vie čo treba robiť - teda napríklad mimo iného prepojky na základnej doske Atari 1050 musia byť nastavené na použitie pamäte Eprom (nie PROM !), viď schéma vlastnej jednotky.

 

Náhrada pôvodnej 4kB Eprom 2732 novou 8kB Eprom 2764.


Zapojenie má piny pôvodných 24 pinov zapojených presne 1:1 a to tak, že nová 28 pin pätička sa založí podľa obrázku. Medzi piny 27 a 2 sa vloží odpor 4k7, piny 26,27,28 a 1 sú navzájom prepojené. Odpor (miniatúrny) je uložený priamo vovnútri pätičky aby nezaberal zbytočne ďalšie miesto. Ak je pin č.2 v log.1 sú vybraté 4kB v hornom 8kB priestore, ak je v log.0 tak sú vybraté spodné 4kB z 8kB priestoru. To je všetko. Po skúsenostiach s doštičkou od Radima Poláška som na túto doštičku nedal kondenzátor M1 do napájania (dá sa pridať), cestičky sú krátke takže to chodí spoľahlivo aj bez neho (originál kapacita je už na základnej doske, teda nie ďaleko).

 

Nasleduje obsah ktorý bol vybratý ako najlepší firmware z mne dostupných:

- spodné 4kByte - firmware verzia "L" (Atari)

- horné 4kByte - firmware US doubler SpeedStep

2xfirmware_L_USDSS.bin (8,00 kb)

 

Zvolený firmware pre A1050 je známy pod označením verzia L t.j. funguje s radičom WD2793 (a tak isto aj s WD2797 - ten ale musí mať pin č.25 vyhnutý von z pätičky aby v zapojení fungoval). Zapojenie vyžaduje použitie 8kB Eprom (2764) aby sme tam dostali nám potrebné 2x 4kB obsahy. Druhý obsah je známy ako Atariage 1050 USDoubler with SpeedStep.

 

A teraz sa pozrime ako taká doštička pre 2x firmware môže vyzerať:


Súčiastok je minimum.

 

Zo spodnej strany je prepojení skutočne iba minimálne, prepíname len jeden

adresný bit.

 

Osadenie doštičky do základnej dosky. Ak niekoho zaujíma prečo na doske nie sú ostatné čipy - táto konkrétna  doska je kaput (dobré čipy sú odložené na ND, vlastne tým pádom aj celá doska) a mám ju práve na takéto účely, pretože potom nemusím vždy vyberať základnú dosku von aby som mohol niečo otestovať či to sedí dobre na svojom miesto - toľko k tomu.


Pretože konektor na doštičke pre skratovanie (teda vlastne je to jumper) je osadený 

o jednu pozíciu vyššie tak potom jeho vývody nezavadzajú x-talu 4MHz osadenému

na základnej doske (idú pekne nad ním).

 

Eprom napálená, už označená a na svojom mieste.

 

Predný pohľad na konektor, pekne vidieť že zrážka s x-talom naozaj nehrozí.

(Je neporiadne zastrčený prívod v konektore ..., nie je na doraz.)

 

Pohľad od SIO konektorov smerom dopredu.

(Konektor je tu už poriadne dotlačený.)


Pre toto použitie nie je potrebné mať za každú cenu vyvedené tlačítko Reset, stačí vypnúť vlastnú jednotku, prepnúť na druhý požadovaný firmware a jednotku zase zapnúť. Fajnšmekri (teda ak chcú) si Reset môžu vyviesť na predný panel a prepínať firmware aj počas zapnutého napájania - samozrejme nie počas čítania, alebo zápisu na floppy. Jediná vec navyše ktorú ale vrelo odporúčam - je možnosť zabudovať si blokovanie režimu Write protect, pretože potom môžeme zapisovať aj na prelepené diskety, t.j. vieme používať aj druhú stranu diskety (flippie režim), toto je vec naozaj príjemná.

Obidve uvedené veci som už popísal, čiže ďalej to tu pitvať nebudem.


Celé sa to dá postaviť za niekoľko desiatok minút, väčšou robotou je vyviesť na predný panel prepínač režimu Write protect On/Off a zabudovať tam aj tlačítko Reset. Tu len pripomínam že prepínač režimu Write protect On/Off a aj tlačítko Reset je možné vyviesť aj na zadný panel (potom zase ale nevidíte na nastavenia prepínačov). Niekto proste nemusí mať rád zásahy do predného panelu, mne osobne zase vyslovene vadí ak sú ovládacie prepínače umiestnené na bokoch disketovej jednotky (jedno na ktorej bočnej strane súvyvedené), nepovažujem to za dobré miesto - ale to je môj názor na vec - zase ak to tak máte urobené tak si to nastavenie na boku jednotky poväčšine viete bez problémov prečítať, ja to zase radšej dávam priamo na predný panel, ale je to naozaj vecou vkusu.

 

Ešte sa vátim k tomu prečo je dobré mať 2x firmware - jeden pôvodný a druhý USdoubler. Pôvodný je ten kde beží všetko čo vyžaduje pôvodnú jednotku Atari 1050 kedy sú dodržané všetky hodnoty aj pre chránené diskety. Ak máme upravený USdoubler ktorý je sámo sebe rýchly (a trebárs má už skrátené prístupy na presuny hlavičky) tak môže prísť k tomu že programová ochrana diskety zistí že niečo "neštimuje" a vyhlási soft za nepravý. Prepnutím na pôvodný firmware zaistíme skutočne 100%-nú kompatibilitu aj pre prípady ktoré bežia iba na neupravených Atari 1050. Jednotka zo zabudovaným USdoublerom a s pôvodným firmware A1050 nevie použiť dodatočných 128byte RAM - a práve preto je to potom 100%-ná pôvodná ATARI 1050.

___________________________________________________________

 

P.S.:

Ak základnú dosku budete mať niekedy takto vybratú von, nezbudnite do prepínača voľby čísla disketovej jednotky nastriekať Kontox, Kontakt 40, Kontakt 60, Kontakt 61, Kontakt 701, Kontakt Gold 2000, Tuner 600, Cleaner 601 alebo niečo podobné na prečistenie kontaktov, oxidácia kontaktov je skutočne naozajstná "sviňa" a odmení sa Vám problémami vtedy kedy to najmenej očakávate (a potrebujete). Tak im skúste predchádzať. Potom stačí prepínače zopárkrát prepnúť aby sa čistiaca kvapalina dostala na všetky možné miesta prepínačov. Zvyčajne je dobré potom počkať nejaký čas aby sa kvapalina mala čas odpariť, teda jej prchavé časti, poväčšine polhodinka postačuje.

A ako vidíte na tejto zobrazenej konkrétnej doske - viac ako žiadúce je SIO konektory prichytiť k základnej doske šróbmi, alebo M3 šróbom s matičkou aby neboli namáhané ohybom pri zakladaní vlastného SIO kábliku. Oplatí sa, rozhodne zariadenie vydrží dlhšie ! 

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.asp

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

19. 6. 2020 9:33:39 #

trackback

Atari 1050 - ICD US doubler. Part1.

Atari 1050 - ICD US doubler. Part1.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: