ATARI 8bit homemade cartridge 1x RS232. Step by step.

By Administrator at apríla 04, 2013 01:54
Filed Under: Atari

Domáce zásoby dosák s plošnými spojmi mi ukázali, že postaviť si vlastnoručne cartridge presne podľa svojho gusta nebude až taký problém. Pritom mám na mysli konkrétny cartridge - ten, ktorý robí pre malé ATARI sériový port - proste 1x RS232 s maximálnou rýchlosťou 19.200Bd, to je pre náš počítač už celkom dosť slušný "cvrkot". Pri stavbe vychádzam z pôvodne uverejneného článku - link je na konci článku, urobil som niektoré drobné zmeny v zapojení, ktoré tomu ale myslím len prospeli a je na vás čo použijete naozaj - či to pôvodné, alebo to už mnou upravené zapojenie.

 

Nasleduje najprv domáca výroba krabičky a potom bude nasledovať schéma:

Použité dosky - jedna univerzálka  (vľavo), doska vpravo slúži priamo na 2 sloty pre carttridge, zase pre rýpalov - v mnou vyrobených cartridge je tá istá doska, len v priehľadnom prevedení. Doska vpravo má navzájom prekovené všetky diery a tak som z nej použil len potrebný kúsok a všetky spoje medzi sebou sú prerušené pilníčkom aby neprichádzalo ku skratom. Spoje na univerzálku urobím tenkým drátikom, zase tých spojov nie je až toľko a nehodlám si na to zaviesť sériovú výrobu ... 


A ešte treba pár kúskov jednostranného cuprextitu hrúbky 1.5mm:

- šírka 21mm, dĺžka 101mm - to sú bočnice

  (treba 2ks na jeden cartridge)

- šírka 21 mm, dĺžka 60mm, vrch

  (treba 1ks na jeden cartridge)

- šírka 16mm, dĺžka 56.5mm, predná vymedzovačka

  (treba 1ks na jeden cartridge - ešte treba vyrezať zárezy)


 

Najprv som meral a meral - aby som sa trafil presne do slotu cartridge a potom som to postupne začal "obaľovať". Pretože nie som trochár, rovno som to začal stavať v dvoch exemplároch, nakoniec sa mi to celkom dobre v páre robilo. Na jednej univerzálke som na boku urobil menší výsek a tak sa teda tie cartridge dajú od seba ľahko rozpoznať. Jeden obal je hotový, druhý je ešte vo fáze výroby. Pohľad na obidve strany - cartridge vľavo zo zadnej strany, cartridge vpravo z prednej strany. Hotový otvorený cartridge má boky nastriekané 3x matnou čiernou farbou + 2x matným bezfarebným lakom, to už niečo vydrží. Bočnice zabezpečia že aj keby som nezakryl zadnú stranu nepríde ku kontaktu dosky plošného spoja z hliníkovými dvierkami (rada 600XL a 800XL) a tak teda nemôže nastať skrat.

 


A tu sú zase vymenené obidve pozície, vývod pre 9 pinový konektor na sériový port je na pravej strane, cartridge som zámerne urobil dosť vysoký pre dobrú manipuláciu s káblom pre RS232. Tu je pekne vidieť predný spodný vymedzovací panel a je na ňom vidieť aj pomocné zárezy, ktoré vymedzujú zapadnutie cartridga do slotu.

 

 

Osadený konektor pre RS232, vpravo ešte budúci cartridge v surovom stave.


 

To isté zboku, pohľad na pravú stranu cartridge, sorry za blbé svetlo, nefotil som to cez deň ...

 

 

Pohľad zo strany spojov, univerzálka je priamo pripájkovaná

na boky krabičky, čím je cartridge dokonale pevný

a len tak s ním niečo nepohne.

 


Na skúšku zastrčený cartridge v ATARI 130XE, sedí v konektore

ako uliaty - jeden a aj druhý (ten som už nefotil).

Tu je dobre vidieť že použitý plošný spoj mi neumožňuje nejako

zásadne zmenšiť potrebn použitú veľkosť. (Iný som doma práve

poruke nemal ...)

 

 

To isté z iného uhla. Tým že je tam dostatok miesta je možné robiť rôzne úpravy zapojenia hardware podľa potreby a nie sme obmedzení miestom. Ak by sa potom pre to robil plošný spoj priamo na mieru mohlo by to byť o cca ½ menšie. Fakt je ten, že vďaka použitiu univerzálneho plošného spoja musím dávať pätičky iba v použitom smere smere a teda  nemôžem mírnix-dírnix zapájať pätičky tak ako ma napadne (ako keby boli použité len samostatné otvory). Zase raz teda je tu niečo za niečo. Ak by som použil univerzálku len s okrúhlymi alebo štvorcovými ploškami tak som to mohol urobiť menšie - čo dom (alebo moje šuplíkové zásoby) dal, to som použil. Takže tu výslednú veľkosť cartridge mi tu hodne silne limituje konkrétny použitý plošný spoj.

 

 

A ideme na mnou mierne upravenú schému - dnes obvody MAX232 bežia aj s podstatne menšími kapacitami (zase ale v zapojení dôsledne používam tantalové typy), tak prečo si to neupraviť k obrazu svojmu, pridaná filtrácia kde doteraz chýbala a malo by to byť O.K.:

 

Osadená časť s MAX232, menič funguje a pekne vyrába +10V a -10V tak ako je potrebné z napätia 5V, robil som naraz na obidvoch budúcich cartridge, tak isto to hneď testujem či je všetko O.K. Na doske je už aj osadený x-tal = 1.8432MHz.

 

 

Je tam napráskaných hodne tantalových kondenzátorov, ale verte mi pre stabilitu celého reťazca je to nevyhnutné. Výhodou je to, že oproti starým obvodom MAX232 teraz stačia vyše 20x menšie kapacity (iba 1uF)  a teda nie sú to také veľké "bumbrlíky" osadené na plošných spojoch.

 

 

Nie, fakt ste nepili, len sú tu obidva cartridge položené pod sebou ...

konektor pre RS-232 je vyvedený na boku (moje rozhodnutie).

 

 

A už konečne dokončené a osadené obidva cartridge, otestované, fungujú.

 

 

Bližší záber, tie dvojpinové konektory sú len pomocné pri oživovaní,

pre výsledný produkt nie sú dôležité a nemusia sa osadiť.

 

 

Tu je už cartridge v počítači a nahráva sa soft:

 

 

Ešte jeden detail:

 


Len tak na skúšku listing programu odoslaný na zariadenie R:, zbieha, takže to fičí. Ostatné podrobnejšie bádanie na tomto poli zatiaľ ponechávam nasledovníkom. Ešte len doplním nejakými poznámkami od kolegu ataristu M.Číčela, citujem z jeho mailu, uľahčil tým bádanie - ďakujem!:


Pozeral som na ARGS RS232 Cartridge. Podľa všetkého je verzia ARGSRS2.** kompatibilná s 850 a vo výpise je XIO 36 pre nastavenie rýchlosti a dĺžky slova, XIO 38 pre prevod znakov a paritu. Verzia ARGSRSM.** je minimalistická verzia s pevne nastavenými parametrami 300 8N1 s HW handshake a bez prevodu znakov (napr. RETURN 155->13). Obidva sú od adresy $2000 a posúvajú MEMLO. ARGSRSRE.** je miniverzia v relokovateľnej podobe. Prečíta si MEMLO, uloží sa od danej adresy a posunie MEMLO.

 

Poslaný listing na zariadenie R:  - prešlo bez chyby, žije !


Ešte software:

argsrs1.atr (90,02 kb)

argsrs2.atr (90,02 kb)

argsrs3.atr (90,02 kb)

 

Je jasné že cartridge môže byť kľudne menšej veľkosti, ale ak to staviate na test, tak viacej miesta sa hodí - čo bol aj tento prípad. Nabudúce by som to už ale urobil skutočne o polovicu menšie. Ale pri takýchto testovačkách tá veľkosť nie je rozhodujúca, hlavne že to funguje.

 

Link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RS232-Atari-8-bit.aspx

Link na nemeckú stránku, kde je aj programové vybavenie:

http://atariwiki.strotmann.de/wiki/Wiki.jsp?page=ARGS%20RS232%20Cartridge

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: