Mazanie a napaľovanie starých Eprom. Erasing and burning old Eprom.

By Administrator at februára 07, 2017 16:55
Filed Under: Non-Atari


V tomto článku sa nebudem zaoberať teóriou ako fungujú Epromy a ako sa v nich uchováva náboj, môj pokec je zameraný na dennodenné používanie a nasadenie takýchto pamätí - jedná sa o dlhodobo skladované a už predtým použité Eprom pamäte, ktoré vymažeme a následne do nich napálime náš potrebný program a nasadíme ich v našej aplikácii. Takže to že potrebujete mať k dispozícii mazačku na Epromy a tak isto aj programátor je už len také povestné rýpnutie si z boku.


Moje osobné skúsenosti hovoria že pri mazaní starých Eprom ide bez problémov opätovne použiť tak cca 85-90% kusov, ostatné pamäte zostávajú problémové a nedajú sa nanovo napáliť, alebo ich môžeme použiť v naozaj špeciálnych aplikáciách, kde nám nevadí že časť pamäte zostáva "tvrdá" a zostávajú v nej FFh na niektorých miestach zapísané natrvalo. Ja takéto kusy radšej vyhodím, je s tým vo výsledku menšia oštara ako skúšať takto postihnuté Eprom používať naďalej. Nikdy totiž nemáte istotu či Vám dodatočne nezačnú vypadávať ďalšie časti takejto Eprom pamäte. Niekedy sú to priamo "mŕtvolky"  s ktorými už jednoducho nič neurobíte aj keby ste sa pokrájali -  takže šups! do koša je to najrozumnejšie riešenie. Tie Eprom čo máte doma za tie roky boli vydolované občas z takých vrakov, že by nás nemalo prekvapiť ak niektoré sú skutočne dobré iba ako ozdoba na krk poprípade by mala nasledovať už spomínaná cesta elegantným oblúkom priamo do kontajnera ... A kto si prizná že by tie pamäte vtedy skúsil prečítať či je v nich aj nejaky zmysluplný obsah ? Väčšinou sa totiž k tým Eprom dostávame až vtedy keď to má pôvodné zariadenie za sebou a my nevieme čo tá klinická smrť zariadenia v svojom okolí napáchala. Takže kľud, piánko - aj tak je s podivom že podstatná časť týchto naozaj hodne starých Eprom pamätí po vymazaní a následnom naprogramovaní funguje. A tie čo fungujú sú naozaj v poriadku a dajú sa nasadiť v nami požadovaných aplikáciách.

Samostatná kapitola sú ruské Epromy, ale tie nepoužívam a tak sa radšej k ich napaľovaniu ani nebudem nejako obšírnejšie vyjadrovať. Ja ich volám "bohatierske" Eprom, pretože pri ich opätovnom napaľovaní bohujete až sa okolie červená. A bohujete už predtým aj pri ich mazaní. V niektorých aplikáciách môže byť pre ich použitie problémom dlhá prístupová doba, dá sa to riešit wait stavmi, ale okrem toho majú tieto Eprom aj o poznanie vyšší príkon. Takže ja sa ich nasadeniu skoro po celú dobu úspešne a s radosťou vyhýbam. Robil som s nimi v polovici 80-tych rokov, stačilo ... ruské Epromy ani nezahŕňam do mojej štatistiky.

Ešte sa vrátim k jednej veci - a to vyberaniu Eprom pamäte z pätičky. Odporúčam pri jej vyberaní ju jemne a postupne páčiť pokiaľ možno z obidvoch strán, aby ste pri vyberaní neohli vývody. To je najčastejší problém pri vyberaní Epromiek. Áno - vývody sa dajú narovnať, ale ak sa Vám to podarí na rovnakom mieste ohnúť 2x za sebou tak rátajte s tým že za chvíľu Vám nožička upadne, čo je už samo o sebe dosť veľký problém. Malý plochý šróbovák sa ukazuje byť tou najlepšou pomôckou pri vyťahovaní Eprom pamäte z pätičky.

Už som párkrát "opravoval" takto ku mne donesené poničené pamäte (ulomený kus nožičky) opätovným pripájkovaním nožičky z nejakého starého čipu čo to už má za sebou. Ak sa jedná o nejaký naozaj jedinečný kus tak iná šanca nám už nezostáva, akurát je potrebné aby zostal taký kúsok pôvodnej nožičky že sa na neho dá priletovať nožička nová, vtedy sá dá tá Eprom zachrániť a teda aj prečítať jej obsah. Toto je už ale naozaj bastlenie a pri pozornej práci sa tomu dá vyhnúť.
 

Pri novozakúpených EPROM pamätiach sa tieto ťažkosti samozrejme nevyskytujú, tie fungujú naprosto bezproblémovo - aby bolo jasné že sa to naozaj týka iba takýchto pozbieraných starých zásob.

Neviem ako Vy, ale moje konkrétne skúsenosti zo starými Eprom pri opätovnom napaľovaní.

Ako "blbnú":

    2716
- bez terajších skúseností, iba naozaj dávno, vtedy bez problémov
    2732 - bez problémov, pozor na správne programovacie napätie
    2764 - výnimočne trable
  27128 - bez problémov
  27256 - tieto blbnú najviac
  27512 - bez problémov
271001 - výnimočne trable
  27010 - bez problémov
  27020 - bez problémov
  27040 - bez problémov

Áno, uznávam táto štatistika (a štatistika je vždy vec ošidná) je vďaka mne dostupným zdrojom Eprom pamätí, iní môžu mať iné skúsenosti. Ale je to poznatok za posledných viac ako 25 rokov - a zase pripomínam, jedná sa o Eprom pamäte už minimálne 1x predtým použité v nejakej aplikácii a následne vybraté zo zariadení.

Epromy 2716 síce mám, ale nemám žiadnu vec čo by ich používala, teda terajšie skúsenosti mám nulové. (Naposledy som napaľoval 2716-ky do SAPI-1 v roku 1985, všetky fungovali - výrobca bol Intel).

Objavuje sa jeden jav, kedy normálne nasadené Eprom začnú strácať svoj obsah a je jasné že ich treba nahradiť novými Eprom, alebo je potrebné vymazanie obsahu a teda opätovné naprogramovanie správnym obsahom.

Poďme ale na nejaký konkrétny príklad kedy sa začal po rokoch "strácať" obsah Eprom:

U disketovej jednotky Atari XF551 som sa v poslednej dobe (asi tak za 1 a 1/2 roka) stretol v 4 prípadoch s tým, že 8kB verzia (2764) Eprom po 28 rokoch (výroba zariadenia bola v roku 1987) začala strácať obsah, postupne začali vypadávať jednotlivé bity a zariadenie sa začalo správať najprv divne a po krátkej dobe z toho boli krásne nefunkčné "mŕtvolky". Obsah Eprom mám, takže stačilo vymazať Eprom a napáliť obsah nanovo a disketové jednotky Atari XF551 zase fičali ako nové.

Takže ak máte doma takto staré zariadenia - buď si zožeňte obsah Eprom na webe, alebo zálohujte, zálohujte - aby potom bol z čoho obnovovať. Pretože ak príde k problémom - potom už máte konkrétne zariadenie iba do vitríny. Dosť často sa stáva že sú jedinci ktorí vlastnia nejaký unikát, ale "sušia" to doma za každú cenu (mám unikát a teda žeby som obsah Eprom dal k dispozíci - tak na to zabudnite !) až príde u nich k podobnému problému a už nie je z čoho data obnoviť. A z mašiny sa stane ťažítko ... tak s týmto sa na webe stretnete naozaj veľmi často.


Poznámka:

Rád by som ešte upozornil na jednu vec - často sa stáva že majitelia mazačiek nie sú spokojní s tým, ako mazačka vymaže Eprom pamäť. Treba si uvedomiť že okienko Eprom pamäte musí byť dokonale čisté aby sa UV energia dostala na potrebné miesto čipu a previedlo sa jeho vymazanie. Ak okienko poriadne neočistíme a necháme na ňom zbytky lepidla ktoré okienko z časti zakrýva znižujeme tým priepustnosť UV žiarenia a to niekedy až o 80-90%. A to je naozaj hodne. A my sa divíme kde sa stala chyba. Môže sa stať že vďaka tomu sa síce pamäť tvári že je dobre vymazaná, ale pri zápise začnú preskakovať bity a byty tak, že žiadaný obsah nenapálime. Čiže poriadne očistiť okienko na Eprom-ke je základ.
 
Ak nám Eprom nejde napáliť na prvýkrát:


Prvým predpokladom je správne nastavenie typu Eprom aby programátor nastavil správne programovacie napätie spolu s predpísanou dĺžkou programovacieho impulzu. Slušné programátory Eprom toto zvládajú nastaviť samé ak správne zadáme presný typ pamäte.


- vyskúšaný bezproblémový postup, handrička namočená v technickom liehu dokonale odstraňuje zbytky lepidla a na rozdiel od  technického benzínu nenaleptáva svoje okolie, občas to chce na staršie zbytky použiť väčšiu prítlačnú silu - takže vtedy pozor na vývody, aby ste si ich neohli
- dajte pamäť nanovo vymazať (15min dávka žiarenia UV trubice zaručene postačuje, pozor ! - netýka sa to EPROM pamätí made in CCCP, kde to mazanie nezvláda občas ani horské slnko z 40cm a niekedy ani po hodine, zase tie ruské Eprom potom zvládnu iba tak 2-3 cykly takéhoto "bohatierskeho" mazania a sú zrelé do koša)
- skúste nanovo napáliť Epromku, ak ide napáliť všetko O.K.
- ak nie potom už zvoľte iba velikánsky oblúk smerom do koša a vyberte zo svojich zásob druhú Eprom rovnakej veľkosti a celý postup od začiatku zopakujte  

___________________________________________________________

09.10.2021

Pozerám, je zaujímavé ak niekto hodnotí moje osobné skúsenosti s už použitými Eprom pamäťami, vie naozaj ten niekto čoho sa má týkať hodnotenie ? ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:01 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: