Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer. Atari 600XL.

By Administrator at júna 24, 2020 14:44
Filed Under: Atari

 

Ako si upraviť počítače Atari 800XL, Atari 800XE, 130XE na rýchly sériový prenos dát som už popísal - dnes sa pozrieme ako to isté dosiahnuť na počítači Atari 600XL. V prvom rade - tá úprava na vysoké rýchlosti dáva zmysel len vtedy ak máte rozšírenú RAM minimálne na 64kB čo sa dá považovať za najnižší štandard potrebnej RAM pamäte. Majiteľov Atari 600XL bude v našich radách (a končinách) asi pomenej, ale je to veľkostne a teda aj svojou priestorovou "skladnosťou" mimoriadne šikovný (a obľúbený) počítač.

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Čo si všimneme hneď - označenie kondenzátorov ktoré bude treba vybrať (spôsoby ako to dosiahnuť môžu byť rôzne - odpojiť, vyletovať, "vycvaknúť alebo vyštípať") je v tomto prípade iné ako na počítačoch Atari 800XL, Atari 800XE a Atari 130XE. Prečo to označenie je tu iné - boh vie, zoberme to teda ako holý fakt s ktorým sa treba zmieriť. Poďme si pozrieť číselné označenie na časti schémy odkiaľ vedú tieto súčiastky priamo na obvod POKEY:


 

Z obrázku je zrejmé že sa potrebujeme zbaviť označených dvoch kondenzátorov - C89 a C90. Takže ich už teraz len na doske identifikovať a následne odstrániť. Otvoríme počítač a zameriame sa na oblasť ktorá sa nachádza tesne pred SIO konektorom - pri pohľade z prednej strany.

Ak si pozrieme túto časť schémy tak je vidieť rozdiel v tom že Atari 600XL nepoužíva 100Ω odpory v ceste signálov Data_In a Data_Out tak ako to má ostatná rada počítačov XL a XE.


Treba sa sústrediť na súčiastky čo sa nachádzajú priamo pred SIO konektorom, vyzerajú ako diódy - ale pozor, nie sú to diódy - ale kondenzátory, klamú telom. V tomto počítači na obrázku je už dodatočne zabudované tlačítko Reset (celkom vpravo hore na foto). Na foto sú vyznačené dve kapacity C89 a C90 ktoré je potrebné odstrániť.

 

Obrázok už ukazuje miesto odstránených kondenzátorov C89 a 90 (je to najjednoduchšie riešenie ako ich zo zíkladnej dosky odstrániť) a pod nimi je na doske už pekne vidieť aké bolo ich označenie. (Ak ich vyštípeme - tak vtedy nie je potrebné na túto operáciu vyberať von celú základnú dosku a ani netreba odpojiť prívod ku klávesnici - teda je to hodne jednoduché na prevedenie.)


Nejaké ďalšie označenie na foto považujem už za zbytočné, rozdiel oproti predchádzajúcej fotografii je jasný a ktoré sú odstránené súčiastky je definované taktiež.

 

Teraz si pozrime ukážku prenosu rýchlosťou 110598bit/sec., použitý je pôvodný operačný systém počítača Atari 600XL, zozadu je nastoknutý RAM modul pre 600XL od Ctirada (t.j. 320KB RAM Rambo, 192kB Compy Shop), použitý software na strane PC - RespeQt ver.5.2 - beží na netbooku i-Buddie, nasadený je Lotharekov SIO2PC USB modul - tu máme v reáli (na videu) ako dlho trvá načítanie diskety typu ED (Medium), t.j. 128kbyte dát:

Video

A600XL_Hispeed transfer.mp4 (7,77 mb)

 

Za túto malú cenu tejto úpravy dosiahneme oveľa vyššiu možnú sériovú prenosovú rýchlosť aj na tomto najmenšom "prckovi" z rady počítačov Atari - a za to táto drobná úprava myslím si naozaj stojí. A kopírovanie sa stáva naozajstnou zábavou, pretože trvá už len zlomok pôvodného času - a čas je čím sme starší naozaj cennejší. (A napodiv sa ukazuje že stárneme všetci ...)

___________________________________________________________

Popis ako na vysokorýchlostnú úpravu počítačov Atari 800XL, Atari 800XE a 130XE bol popísaný v tomto článku:
Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer. Atari 800XL, Atari 800XE, 130XE.

 

Ctiradov modul 320XL pre Atari 600XL:

http://blog.3b2.sk/igi/post/08_2010-Blog-Notes.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 5. 2021 7:05:22 #

trackback

06_2020 Blog, Notes.

06_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: