Nová "náhradná" základná doska Atari XF551. Alternative motherboard for Atari XF551. New PCB.

By Administrator at marca 07, 2018 20:28
Filed Under: Atari

 

Na stránkach atari.org.pl sa vďaka userovi s nickom x_angel objavila nová verzia základnej dosky pre disketovú jednotku Atari XF551 (ja to tu zverejňujem s jeho láskavým súhlasom). Čo si budeme nahovárať - je to dôsledok "kvality" pôvodnej základnej dosky, ktorá bola je a bude po celé roky terčom tvrdej kritiky všetkých užívateľov ktorí sa stretli s problémami pôvodnej dosky. Príliš tenké prívodné cestičky na plošnom spoji, zlý podkladový materiál motherboardu, príliš malé kontakty na uchytenie SIO konektorov atď. - to boli hlavné problémy pôvodnej dosky. Táto nová verzia základnej dosky rieši práve všetky tieto známe problémy - je určená pre FD jednotky 5.25" (po výmene firmware samozrejme aj pre FD 3.5"). Je dobre navrhnutá a dáva možnosť použiť pri stálom použití pôvodného napájacieho zdroja namiesto lineárnych stabilizátorov aj spínané DC meniče. (Napríklad prednedávnom som popisoval ako na to pri disketovej jednotke Atari 1050.)  Mne osobne sa táto konkrétna práca viac ako pozdáva.


 

Ak sa na to pozrieme bližšie, zarazí nás že nová základná doska oproti originálu "zíva prázdnotou", pravdepodobne je to kvôli tomu že je použitý obojstranný prekovený plošný spoj (originál je len na jednostrannom plošnom spoji s množstvom prepojok) a tým pádom je možné lepšie využitie miesta (menší celkový záber potrebnej plochy). Celková koncepcia je stále zachovaná, t.j. nová základná doska stále sadne na miesto pôvodnej základnej dosky a nie sú potrebné nejaké ďalšie úpravy. Pri použití lineárnych stabilizátorov je potrebné použiť chladič z pôvodného motherboardu, celé uchytenie chladiča je riešené tak že presne zodpovedá rozmiestneniu na pôvodnej doske. Ak použijete spínané DC/DC meniče napríklad od firmy TRACO tak už chladič nebude potrebný. Tu už len musím skonštatovať že autor sa s celou koncepciou naozaj "vymazlil" - a je to na celkovom vzhľade jeho práce naozaj vidieť. Pekne je vidieť kde má byť osadený vypínač, vstupný konektor napájania, výkonové diódy, SIO konektory atď, atd. Tak isto riešenie výstupu na FD jednotku pomocou 34-pinového konektoru umožňuje použiť (alebo ak treba aj vyrobiť) tak dlhý káblik k FD jednotke ako nám treba - nie všetky FD jednotky 5.25"  totiž majú konektor na sebe umiestnený tak že stačí ten pidi káblik k FD jednotke ktorý je zapojený v origináli Atari XF551. Uvediem príklad - ak máte FD jednotku Newtronics Mitsumi (tá je zďaleka najrozšírenejšia) - tak tej tam stačí kratučký káblik (ale ten je osadený "natvrdo", teda bez možnosti jednoduchej náhrady), ale ak by ste tam dali namiesto nej napríklad FD jednotku Sankyo Chinon tak máte smolu - už káblik jednoducho nedočiahne ... Tu je na to osadený v doske konektor a teda káblik si urobíte jednoducho dlhý tak ako bude potrebné - čo považujem za veľké +.

No a teraz to najdôležitejšie, autor nijako ničím neskrblí a dal k dispozícii všetky podklady, takže ak neviete čo s voľným časom (a tak isto aj s peniazmi), môžete si sami dať urobiť túto základnú dosku. Nuž toto sa často nevidí. Na druhú stranu - ak si "prehodíte" čipy z pôvodného motherboardu určite dostanete vo výsledku spoľahlivejšiu jednotku Atari XF551. (Zase na druhú stranu mám doma 2x pôvodnú jednotku Atari XF551 a bežia mi obidve doteraz bez najmenších problémov.) Ale aj bez bitky priznávam že táto doska vyzerá predsa len lepšie ...


Jedine čo môžem doplniť je to, že odporúčam SIO konektory najprv do motherboardu prišróbovať a až následne zapájkovať, šróby rozhodne treba ponechať aby držali SIO konektory na svojom mieste = menšie namáhanie plošného spoja pri zakladaní a vyberaní SIO káblika.

Ešte spomeniem že by nebolo celkom od veci aby sa priamo v doske dali prepínať 4 operačné systémy a teda potom by bola použitá Eprom typu 27128, tak isto by som dal všetky čipy do pätičiek (precíznych ...) potom je výmena čipov veľmi jednoduchá - ale toto sú už naozaj iba moje drobné poznámky.

 

A poďme ďalej na podklady k výrobe:

Xf551 sch.pdf (68,36 kb)

Xf551 pcb.pdf (264,80 kb)

gerbers.zip (184,72 kb)

 

Mail na autora:
ataripcb@gmail.com

ďalšie veci a podrobnosti na adrese:
ataripcb.pl

____________________________________________________

25.08.2018

Tak potvrdené, nová základná doska v tomto návrhu je bez problémov funkčná, mám tu zopár obrázkov z postupného osadzovania, zdroj týchto foto: http://www.atari.org.pl/

 

Pekná čistá PCB.


Ako sa zdá jediná vec čo nesedí sú prívody k vypínaču - ale s tým sa

dá žiť a nie je to až taký problém si to prispôsobiť.

 

Na mieste prepínača čísla diskových jednotiek je použitý namiesto 2x prepínača teraz už 4-násobný prepínač - z neho reálne ide iba 2x. To je dané  dostupnosťou obahu, takže to tiež netreba nejako riešiť. Osadené sú už aj stabilizátory LM7805 a LM7812 - tu treba ešte osadiť pôvodný Alu chladič. Čipy sú osadené v precíznych pätičkách (to ja veľmi kvitujem), tak isto sú tu použité odrušovacie filtre. Doska je rozhodne o hodne lepšia ako pôvodná originálna základná "papundeklová" doska takže takéto riešenie by naozaj malo vydržať podstatne dlhšie. Už len dodám že SIO konektory je potrebné skutočne k základnej doske prikurtovať šróbami - potom je to naozaj nezničiteľné pripojenie.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 3. 2018 20:28:21 #

dex

Do 1050 tahle deska půjde? Jako upgrade? Nebo by nepasovala?

dex Czech Republic |

9. 3. 2018 12:42:46 #

Igi

Dexi, neviem, neskúšal som ani pôvodný motherboard "narvať" do case po A1050. Cez víkend skúsim pôvodnú dosku dať do A1050 - dám vedieť.

Igi Slovakia |

6. 10. 2018 15:52:15 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: