03_2013 Blog, Notes.

By Administrator at marca 01, 2013 05:51
Filed Under: Blog

01.03.2013

Zase bude krajšie a lepšie - teda myslím tým konkrétne počasie - ale tento mesiac to ešte nebude !


Dnes som kolegovi SH dal disketovú jednotku VD-40 - ak si niekto nájde čas zase ju kompletne rozchodiť a rozkresliť aj schému je to v pravých rukách. Ja som si na to už príliš dlho nenašiel čas a bola by večná škoda keby VD-40 zapadla prachom. Myslím si že mi doma dve disketové jednotky budú stačiť až až ... teraz mám XF551 a A1050. Elegantne som sa vyhol zodpovednosti a položil som to na plecia  inému - ale nanajvýš kompetentnému. Ešte že si tu Stano ... Od neho som zase získal mikroprocesor 8748 - už je aj naprogramovaný na interface pre Centronics na ATARI a priniesol mi aj programovací prípravok na 8748-ku, proste samé dobré správy, nedá mi aby som to nespomenul.

Teraz bude nasledovať pár dní pauza, kompletne od počítačov vypnem, pár dní od počítača mi len prospeje, budem sa venovať niečomu úplne inému. Užívajte tak isto voľno, zbierajte sily a potom s novou chuťou do ďalšej tvorivej práce.

___________________________________________________________

09.03.2013

Interface pre pripojenie tlačiarne na malé ATARI - tlačiareň má štandartné pripojenie cez Centronics konektor:

http://blog.3b2.sk/igi/post/MicroPrint-interface-Supra-Corporation.aspx

___________________________________________________________

10.03.2013

Hmmm, disketovka ATARI 1050 je fajn, číta, ale nezapisuje ... odstavil som aj čidlo pre write protect a aj tak nič. Dosť som sklamaný, pretože som ju potreboval funkčnú na 100%. Má to ale 29 rokov, takže by som sa nemal veľmi diviť, ale že zase budem mať robotu tam kde som ju nečakal - nepoteší to.

___________________________________________________________

12.03.2013

Včera som to nakreslil, sčasti postavil, dnes som to dotiahol do konca - mini joystick pre ATARI, možno to nazvať aj SwitchStick:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Mini-ATARI-Joystick.aspx

___________________________________________________________

13.03.2013

Pekný dátum na opravu počítača, síce som s tým začal už včera, ale dnes som to dotiahol do víťazného konca - jednalo sa o opravu klávesnice na ATARI 800XE - nešli klávesy  HELP, START, RESET a občas nešiel aj SELECT a OPTION - robil som to z 5 mikrospínačmi - dosť som sa s tým potrápil, trvalo mi to celé urobiť asi cca 6 hodín, plus som pridal nový konektor zo 7 prívodmi na tie všetky klapky ...  takže ďalší opravený počítač.
Nová klávesnica stojí do 800 XE teraz 30.- USD - fakt to človek rozchodí len pre dobrý pocit, tú prácu a piplačky okolo toho nikto nezaplatí.
__________
Forever je naozaj za rohom a stále dumám čo zobrať, skôr mi ide o tie stretnutia ako o iné veci.

 

______________

Dnes som zistil že sa mi nejako preklopili články na blogu - ak sa spustil február 2013 tak to skákalo na marec 2013, sorry, už som to opravil, len som si to všimol až dnes,  ale ani ma to nenadvihuje, je 13-teho, tak čo by som mal čakať ...

___________________________________________________________

15.03.2013

Rodinné starosti + počasie sa spiklo, to sa asi ani nedá vymyslieť takáto kombinácia = perfektný úvod pre začiatok Foreveru. Cca za 2 a 1/2 hodiny štartujem na cestu. Asi to bude zaujímavé - tá cesta, Forever určite. Na poslednú chvíľu som si upravoval svoje homemade SIO2SD, ktoré má teraz na doske aj napájací spínaný zdroj 5V/2A (čip je 2576, celé to beží zo zdroja 33V/1.5A DC) a SIO2SD je priamo napájané zo zdroja, nie cez počítač. Výsledkom je perfektný neblikajúci displej, mimochodom som tam konečne ako definitívu dal displej 24x 2 riadky. Včera som sa zobudil a robil a robil. Jasné, celý rok na to nebol čas.

__________

Tak na zlepšenie nálady zase jeden IT zážitok.


"Mám problém s programom xx!"

"Dobre zatvorte si všetky otvorené aplikácie a potom choďte na pracovnú plochu !"

Dlhšie ticho a potom len stručná odpoveď:

"A kde prosím Vás mám pracovnú plochu ? ..."
___________________________________________________________

17.03.2013

Forever 2013 je za nami, bolo dobre, bolo to zaujímavé, teraz už som doma, zajtra budem referovať podrobnejšie.

___________________________________________________________

18.03.2013

Informácie z ešte nevychladnutej, práve včera skončenej akcie Forever 2013 nájdete v nasledovnom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Forever-2013-XIV-8-bit-party.aspx


___________________________________________________________

19.03.2013

Reklama v televízii - vidíme ju každý deň v jednej nemenovanej televízii - kočka nesie papiere a nakoniec si požičia 2000.- Euro a papiere radostne odhadzuje za seba. Len tak, spláca sa púhych 30.- Euro mesačne.

No neberte to !

Pri pozornom čítaní mini titulkov na spodku displeja si môžete prečítať že splátky sú rozložené na 10 rokov.

Fajn, poďme si to teda trošku prepočítať:

10 rokov = 120 mesiacov x 30 = spolu 3.600.- Euro

Teda požičiam si 2000.- vrátim 3.600.- Euro.

Aké jednoduché ! (citácia z reklamy)

(a výhodné - ale nie pre Vás) ...

Takto aj Vy môžete svoje peniaze radostne hádzať za svoj chrbát - on ich už niekto zo zeme zodvihne, tu je to konkrétna banka.

__________________________________________________________

20.03.2013

Nielen vážnymi vecami je človek živý:

Chuck Norris a malé ATARI:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Chuck-Norris.aspx

_____________

Skúsil som pripojiť na SIO2SD aj displej 40x 2 - v pohode, všetko šlape ako má, má modré podsvietenie, akurát treba inak nastaviť trimer pre predpätie čo nie je žiadna zvláštna robota navyše. Rozsah zobrazovaných informácií je fakt veľký, len tá šírka displeja - celých 18,5 cm ...  software to podporuje, takže ak niekto potrebuje podrobné informácie môžem potvrdiť že autori SIO2SD s použitím tohoto displeja pri vývoji počítali.

____________________________________________________________

23.03.2013

Dnes som bol na elektroburze na Vajnorskej, približne okolo 8.30. Aby som pravdu povedal, nič moc. Vlastne som neobjavil nič nové a zaujímavé, boli tu veci ako vždy - proste klasika -  ale nič ma nezaujalo tak, aby som uvažoval nad kúpou. Počet obsadených stolov sa znižuje a tak za 15 minút som bol vonku. Uvažujem, že asi nabudúce prídem tak okolo 9.15 a či to nebude lepšie.

__________________________________________________________

24.03.2013

O čipy 6551 nebol záujem a tak som si povedal že je načase s nim niečo urobiť:

Momentálne začínam vyrábať homemade cartridge do malého ATARI pre pripojenie 1x RS232, v piatok a dnes som vyrobil dve krabičky a vovnútri je univerzálny plošný spoj. Keď zase bude chvíľa času začnem to osádzať. Fakt sa to lepšie robí keď všetko treba urobiť 2x, na budúci týždeň to idem osadiť a zostane to ešte otestovať či to robí to čo očakávam. Použité čipy - 6551 a MAX232, x-tal 1.8432MHz. Zapojenie som už uverejnil dávnejšie, preto sa k tomu vrátim cez link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RS232-Atari-8-bit.aspx

Urobil som v schéme zopár drobných úprav, máme predsa len niektoré veci modernejšie ako pre 20 rokmi, nie sú to veľké zmeny, len som to prispôsobil sortimentu súčiastok čo je dnes k dispozícii, bude to potom v novom článku s celou stavbou - step by step.

__________________________________________________________

25.03.2013

Nejako som to prehliadol, v sobotu pred 2 dňami som vstúpil do 4 ročníka písania tohoto blogu, keby som vedel koľko času mi to zoberie, no neviem či by som sa do toho pustil znova ... Teraz som už predsa len trochu zabehaný, tak mi to sedenie a písanie predsa len také divné neprichádza. Zase trochu štatistiky - mesačne na stránku príde cca 1800 - 2100 návštevníkov a priemerne si spolu pozrie okolo 4600 - 5150 strán. Návštevnosť kolíše, ale to je predsa normálne - jeden deň 60 - druhý deň 120, atď., najmenej návštev je v sobotu a v nedeľu, čo ma tiež neprekvapuje. Celkový obsah dát na blogu - foto, texty, súbory - momentálne = 790Mbyte. Toľko štatistika  - bodka. Takže vitajte v 4. ročníku môjho blogu.

_______________

Terajšie počasie je perfektnou ukážkou toho ako funguje globálne otepľovanie - mrzneme a mrzneme. Potom zase prídu dva, tri dni pekného počasia a skočíme na vyše 25 stupňové teploty. Zo zimného obdobia skočíme rovno do leta, jar je už pár rokov proste v pérdeli. Príroda si robí čo chce a naši meteorológovia by sa mohli ísť konečne niekde zamestnať tak, aby dostávali peniaze za skutočne odvedenú robotu a my sa nebudeme diviť ako minule, keď nahlásili (tak 3 týždne dozadu) celých 16 stupňov a bolo sotva 6.  A nielen oni ...

__________________________________________________________

26.03.2013

Zopár drobností - v článku o flopy jednotke VD-40 doplnený obsah Epromky (vďaka Stano !), link na článok s obsahom Eprom:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-:VD-40.aspx


Ešte budem citovať z jeho mailu ohľadne tejto jednotky, ako som tušil jednotku rozbehal:


Ešte minulý týždeň som disketovú jednotku rozbehal, epromku stiahol. Ako som zistil, nevie naformátovať DS/DD - 360 k pre Spartados. Ale pomohol som si. Zistil som, že BWDOS to vie a ten je so Spartadosom kompatibilný, dokonca dá sa nahradiť (alebo doplniť) XINIT v Spartadose súborom FORMAT z bwdosu a tak všetko funguje ako má. Zistil som, že prepínač č.1 zospodu prepína D1: - D2: (ostatné som neskúšal). Ako sa dalo predpokladat, zrýchlene prenosy (Bibodos ani Spartados) nepodporuje, lepšie povedane, neprišiel som ešte na to. Čo je veľmi milé, funguje aj tlačiareň. (Môj doplnok: v FD jednotke je aj výstup cez Centronics na tlačiareň.)

To sú dobré správy, len ešte musím Stana požiadať keď si niekedy nájde čas aby mi poslal aj schému - aby to bolo úplné.

______________

Ďalšia vec, ak si staviate SIO2SD, nahraďte pôvodnú diódu 1N4148 diódou BAT85, má na sebe podstatne menší úbytok napätia a potom zrazu sa korektne SIO2SD chová aj tam kde doteraz bolo problémové - je to doplnené aj priamo v pôvodnom článku o domácej stavbe SIO2SD:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-2verzia-opravene-chyby-corrected-version.aspx

________________

Prednedávnom som si pripojil na jedno SIO2SD aj displej 40x2,  len tak zo zvedavosti, nebudem to dávať do samostatného článku, kto chce ten rozdiel medzi 16x2 a 40x2 vidieť budú mu stačiť tieto dve fotografie - zobrazuje sa tá istá informácia:

 

 

Je tam toho vidieť z textu trošku viac, len to miesto na dĺžku ...

 


No a to je na dnešok z mojej strany všetko.

__________________________________________________________

27.03.2013

Teraz som čítal vraj aký nový trik majú zlodeji k dispozícii ak chcú vykradnúť Vaše auto. Vraj stačí ak klikajú svojím bezdrátovým ovládačom v blízkosti vášho auta ak ho chcete práve zamknúť a to auto zostane odomknuté. Dajsamisvete, skúste zamknúť alebo odomknúť svoje auto ak v blízkosti niekto práve používa mobil ... tiež to bude zaujímavé. Tak toto je teda novinka, teda to im trvalo než to niekto napísal. 

Najlepšia ochrana - vždy skontrolujte či sa vozidlo zamklo pri vašom odchode - lacné a účinné.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: