SIO2PC rozhranie. SIO2PC interface. Version2.

By Administrator at novembra 07, 2016 17:30
Filed Under: Atari

Len malé pripomenutie - SIO2PC je rozhranie, ktoré emuluje cez sériový port PC disketovú mechaniku pre malé ATARI. Je to široko - ďaleko najlacnejšia emulácia disketovej jednotky. Netreba zabúdať na to, že podaktorí ataristi si proste na originálnu disketovku a diskety 5.25" nemajú šancu v dnešnej dobe siahnuť, jednoducho už ju nezoženú ani keby sa pokrájali. Lenže čo potom ak nechcete "zatvrdnúť" u kazetového magnetofónu aj keď má v sebe Turbo ? Pre nich je určené toto zapojenie. Cenovo je riešenie dostupné - a toto riešenie je podstatne lacnejšie ako by Vás vyšiel nákup disketovej jednotky. (A nakoniec - pre použitie existuje aj free software, čiže nevznikajú žiadne ďalšie náklady navyše.) 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Po pekných pár rokoch sa vraciam k upravenému zapojeniu SIO2PC - teraz použijem namiesto obvodu max232 jeho novšiu verziu - obvod max233. Týmto článkom by som chcel túto tému uzatvoriť, pretože asi k tomu už nemám čo viacej dodať, obvodové riešenie pomocou čipu 1489 ma za srdce nechytilo - aj keď IO mám doma. V čom je rozdiel oproti verzii číslo 1? Použitý obvod má namiesto 16 vývodov celých 20 vývodov a základný rozdiel je v tom že obvod max233 už priamo v sebe obsahuje potrebné kondenzátory meniča = úspora súčiastok. Zapojenie je určené pre pripojenie cez sériový port RS232, ale v dnešnej dobe máme k dispozícii aj USB prevodníky takže pri vhodnej kombinácii hardvéru a softvéru môžeme ostošesť komunikovať z Atari bez najmenších problémov (teda aj cez USB, alebo cez tu uvedený prevodník SIO2PC). Toto zapojenie s obvodom MAX233 patrí k tým najjednoduchším zapojeniam ktoré nám umožnia naplno emulovať disketovú jednotku Atari na PC počítači.

 

ň

 

Ešte upozorním na jednu vec:

Prepínač SIO2PC/APE je potrebný ak použijeme ovládací software APE, ktorý komunikuje po "iných" drátoch, presnejšie zmena sa týka prepojenia na iný vývod. Čiže prepínač vtedy ide do polohy APE. V našich končinách nepoznám nikoho kto by platený software APE používal, naproti tomu v USA je zase veľmi rozšírený.

Ak používate napríklad free software AspeQT, prepínač musíte mať prepnutý do polohy SIO2PC, poprípade vôbec netreba použiť prepínač a vývody 1-2 prepojíte "natvrdo" - bez prepínača.


Majitelia starších notebookov zo sériovým portom sa tu tak isto môžu "vyblbnúť", pretože im stačí nahrať AspeQt software, ale počítajte s tým, že by to mala byť mašina niekde na úrovni 66MHz Pentia a vyššie, 486-ka na 33MHz s tým softom proste nechodí /tak isto ani Kennedyho verzia software pod DOS-om - odskúšané, nestíha/. Testoval som aj notebook Toshiba CDT4000 - osadený je tam procesor PII-233MHz, dá sa prepnúť aj na frekvenciu = 166MHz - beží naprosto v pohode aj na tejto nižšej frekvencii. Použitý OS bol Win2000 (vyššie OS a rýchlejšie počítače fungujú bez problémov).

Oproti zapojeniam čo som videl na webe som presvedčený že je potrebné v zapojení použiť aj blokovanie napájania kondenzátorom 1uF, najlepšie ak je to tantalový typ. Nakoniec je kondenzátor uvedený aj v datasheete, takže tu by som na tomto mieste naozaj nešetril. Tým že odpadne v zapojení 5 kondenzátorov ktoré sú použité pri type max232 máme uľahčenú prácu pri osadzovaní - na druhú stranu je táto úspora miesta na základnej doštičke vyvážená podstatne vyššou cenou obvodu max233 oproti typu max232. Zase raz niečo za niečo.

V schéme neuvedené vývody nezapájajte, sú interne medzi sebou prepojené - tak ako treba. Síce sú v schéme zakreslené aj piny 3 a 4, ale tie sú v reále tak isto nezapojené. Schému som prekreslil a upravil z pôvodnej schémy pre verziu 1 ktorá bola osadená čipom max232, preto sa Vám to bude určite javiť ako povedomá schéma, ale potrebné zmeny a minimálny počet súčiastok mimo použitého čipu max233 jasne hovorí v prospech verzie č.2.

Ostatné pracovné a prevádzkové vlastnosti sú rovnaké ako pri predchádzajúcej verzii ktorá používala obvod max232 - teda sú plne medzi sebou zastupiteľné. Osadenie LED, ktorá je typu super hell LED (nízky príkon a vysoká svietivosť) nie je samoúčelné, je dobré vedieť že zariadenie máme zapnuté. Použitie diódy typu BAT85 nie je podmienkou, celkom dobre tu vyhovie aj typ 1N4148. (Rozdiel je iba v úbytku napätia pri sťahovaní do log.0, BAT85 má log.0 posadenú napäťovo nižšie ako dióda 1N4148, ale v reále som sa pri použití diódy 1N4148 v zapojení namiesto BAT85 nestretol s tým že by tak isto nefungovala správne.)

 

SIO2PC je zariadenie tak isto výhodné ak máte k dispozícii originálnu disketovú jednotku alebo zariadenia typu SIO2SD, SDRIVE a podobne. Potom dokážete kopírovať súbory, vytvárať ATR kópie diskiet a celkove je to dobrá vec - napríklad práve pri používaní už spomenutého software AspeQt ktorý je k dispozícii zadarmo. Kto s tým robil vie o čom je reč, ostatní si to musia vyskúšať na vlastnej koži. Kto má o to záujem a nechce nič stavať odporúčam zakúpiť si Lotharekovu verziu ktorá komunikuje priamo cez USB a celé zariadenie je vstavané priamo v SIO konektore - link na jeho stránky je uvedený na samom konci článku. Ja si rád robím veci sám a baví ma to potom vo výsledku postatne viac keď prenosy frčia cez zariadenie ktoré som si sám postavil - k tomuto samozrejme potrebujete mať k dispozícii aj SIO konektor, čo môže byť občas dosť "big problem" pri konečnom zostavovaní, už som to niekoľkokrát spomínal ak máte doma starý mgtf od Atari tak tam máte potrebný SIO konektor k dispozícii a takáto kanibalizácia starého mgtf práve pre potrebu SIO konektoru je naozaj vec veľmi rozšírená. Nuž ale toto je na každom ataristovi či chce mgtf zachovať funkčný za každú cenu - ja som vždy spokojne kanibalizoval, ako vždy sa hlásim k tomu že už mgtf proste nemusím - strávil som s ním príliš veľa času - dnes si čas cením omnoho viacej ako pred rokmi. Takže každý niekam speje, mňa to zvrtlo uvedeným smerom a mgtf je vec múzea.

Kto si chce pozrieť rozdiely v zapojení vývodov obvodov max232 a max233 - máte to tu priamo pred sebou:



Niečo by som ešte rád na záver spomenul v tejto súvislosti:

Na webe nájdete aj zapojenie s čipmi max232 a 74LS03, ktorý má slúžiť ako oddeľovač - tak tu bacha, zase raz sa šíri zapojenie ktoré by v reále ani nemalo pracovať, pretože čip 74LS03 sú štyri NAND hradlá s otvoreným kolektorom a ani v jednom výstupe nie sú zapojené potrebné kolektorové odpory. Zase sa raz šíri zpizdená hovadina a teda potom sa rozšíria aj rady tých ktorí potom nadávajú na zariadenie že nechodí a nechodí.


Originálne zapojenie - bez popisov súčiastok, takže je to tak trochu na ...

Nevidím dôvod to skúšať, sú chyby v zapojení.

 

Medzi rečou - ten oddeľovač s čipom 74LS03 je absolútne zbytočný - a teda samo o sebe to hovorí o kvalite návrhu a aj o tom, ako návrhár daného zariadenia rozmýšľal. Oddeľovače medzi max232, no, kto chce nech si ich dá, ale zase tam potom chýba oddeľovač pre pin Command. Proste sa niečo pajclo, niečo sa pridalo a ajhľa ! máme super zapojenie ! Nemáme ... Ak to funguje tak je to kurvítko non plus ultra extra super one !


Pritom tu stačí zapojiť 4x kolektorový odpor na výstupy všetkých hradiel obvodu 74LS03 - hodnota odporov = 4k7 a všetko funguje, ale ten obvod 74LS03 je tam aj tak proste nejako navyše, stačí ak si pozriete verziu 1 a 2, naozaj nemá zmysel tvoriť bižu okolo niečoho čo samé stačí na požadovanú prácu a výkony (pritom stačí k tomu iba jedna dióda a odpor vo verzii 1 a 2) - tu to rieši navyše ďalší čip - čip 74LS03 a k nemu sú potrebné ďalšie 4 odpory, ktoré ani nie sú v zapojení nakreslené. Odpor na výstupe hradla IC2C môže mať aj vyššiu hodnotu (10÷12k), ak pripájame aj ďašie zariadenia - je  to spoločný pracovný obvod pre všetky periférie Atari, nakoniec pozrite si prvú schému kde je na výstupe odpor s takouto hodnotou.

 

Takto nakreslené je to už zrozumiteľnejšie, a hlavne už funkčné ale aj tak to neodporúčam stavať - je to zbytočne zložité.  Prepojenie SV1 - alebo JU na 2-1 umožňuje chod ako SIO2PC. Zapojenie pre APE nie je riešené. Pre menej skúsených - v zapojení nie je nakreslené napájanie obidvoch čipov.


Na webe sa objavujú scestné názory že zapojenie s čipom MAX232 odpaľuje obvod POKEY - áno ale len vtedy ak zavadíte pri bastlení na vývody SIO2PC a máte to zapnuté, takže bacha - aj dobré veci prestávajú fungovať keď takúto blbinu spraví samotný majiteľ - vtedy je asi príjemnejšie povedať že na vine je niečo iné ako si priznať že skutočný problém je "zahniezdený" medzi stoličkou a počítačom. SIO2PC vo verzii s obvodom MAX232 mi chodí už niekoľko rokov bez najmenších problémov na 6 počítačoch. Základ je po stavbe všetko skontrolovať a premerať či niekde nemáme nežiadúci spoj - potom SIO2PC skutočne chodí na prvé zapojenie.

 

Tak isto v odkazoch uvádzam zapojenie s čipom 1489 - toto riešenie mi nejako neprirástlo k srdcu, dá sa to urobiť aj tak, ale osobne nejdem touto cestou, zo zapojením 1489 nemám žiadne skúsenosti. Behá to mnohým, čiže aj to je chodivé zapojenie ale nejaké skúsenosti s tým vďaka tomu čo som napísal s ním nemám - ak trváte na použití čipu 1489 - musíte hľadať na iných stránkach, sorry ...

 

Pretože k téme SIO2PC zapojenia sa už asi v dohľadnej dobe nebudem vracať - poskytujem linky na rôzne verzie SIO2PC osadené aj iným čipom a teda aj s iným zapojením súčiastok a teda vo výsledku tiež v podstate s rovnakou funkciou.

Kto má záujem, čítajte:
______________________________________________________
Verzia SIO2PC s čipom 1489 (kompletný návod aj s plošným spojom, teda zapojenie na univerzálke):

http://www.bollwerk-essen.de/retrocom/atari/SIO2PC.pdf

______________________________________________________
SIO2PC - hotové zariadenia:
(naozaj už komplikované zapojenie, dodáva sa už hotové)

http://www.atarimax.com/sio2pc/documentation/index.html

______________________________________________________
software APE:

https://www.atarimax.com/

______________________________________________________
link na pôvodné Kennedyho zapojenie, ktoré behá aj pod DOSom:
(je spomínaný aj prvom pôvodnom článku)

http://pages.suddenlink.net/wa5bdu/sio2pc.htm

______________________________________________________
SIO2PC s obvodom MAX232, pozor v prvom obrázku nie je zapojená veľmi dôležitá oddeľovacia dióda !
(je potrebná ak pripájame zároveň aj ďalšiu perifériu - mgtf, disketová jednotka, tlačiareň a i.):

http://sdq.czweb.org/old_computers/atari/pclink/sio2pc.html

______________________________________________________
Poľské stránky Atariki - je tu uvedené zapojenie s čipom 1489 a aj s MAX232:

http://atariki.krap.pl/index.php/SIO2PC

______________________________________________________
Legendárne rasterove stránky - zapojenie s čipom 1489:

http://raster.atariportal.cz/hw/sio2pc.htm
______________________________________________________
SIO2PC s najväčším počtom použitých súčiastok:

http://www.b-pahl.de/atari8bit/sio2pc/sio2pc_2/mx-sio.html
______________________________________________________
aj takto sa dá - homemade SIO2PC (hotové vrabčie hniezdo):

http://marek.terminus.sk/Fotoalbum/album.php/Umelecke/2007_august_08-24_Moje_SIO2PC/
______________________________________________________
Lotharekove stránky - SIO2PC ktoré ide už priamo cez USB káblik - všetko je All In One:
(cena je priaznivá)

http://lotharek.pl/product.php?pid=98

________________________________________________________________________________

Pre porovnanie uvádzam link na pôvodný článok o SIO2PC, kde je použitý čip max232:
(teda, písal som to už viac ako pred 6 a 1/2 rokom ... nejako starnem ...)

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:50 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: