Programátor Eprom. DOS Eprom programmer.

By Administrator at mája 17, 2013 07:15
Filed Under: Non-Atari

Ak na tie naše staré počítače potrebujete napáliť EPROM pamäť tak je to celkom zaujímavé než zoženiete niekoho kto vám to napáli. Druhá cesta je si to postaviť sami, hlavne ak tých Epromiek napaľujete viacero a častejšie. Návod na postavenie programátora cez paralelný port je v tu priloženom pdf-ku. Vyšlo to už pred vyše 20 rokmi, v marci 1993 ... a vtedy som to aj postavil. Od kamaráta som totiž práve vtedy dostal k tomu aj dosku plošných spojov - jednostrannú. Nakoniec, nie je to tak zložité, že by sa to nedalo postaviť aj na univerzálke. Používam to na starej 486-ke (notebook Compaq 33MHz - pre DOS ako stvorený a je prťavý na veľkosť takže sa mi maximálne pozdáva a má už aj farebný displej - rozlíšenie celých 640x 480 ...), behalo mi to aj na notebooku s Pentium II 166MHz a na rýchlosti procesoru 233MHz to už nešlo - príliš pomalé obslužné rutiny, vyššie som to už ani neskúšal, v každom prípade bol nastavený štandartný paralelný port SPP, žiadne EPP, alebo ECP a funguje to v DOSe. Ako perličku uvádzam - beží to aj na PC XT 4.77MHz ! Napájací zdroj používa atypické zapojenie pre získanie potrebných napätí a pri programovaní sa zvyšuje aj napájacie napätie Eprom, na toto sa obyčajne zabúda a preto jednoduchšie robené programátory majú dosť často problémy pri napaľovaní dát a končí to chybou - tu sa to nestáva. Ja som s týmto programátorom napálil už skutočne stovky EPROM-iek, nechodili len tie, ktoré boli skutočne "chytené" a nešli napáliť ani v inom programátore - a zase nebolo ich veľa, spočítal by som ich na prstoch jednej ruky. (Fakt je ten, že ruské verzie Eprom sa mi do rúk nedostali ale to by možno tá štatistika vyzerala inak.) Centronicsový káblik je klasika, nakoniec sa dá vysledovať z priloženej schémy ktoré vodiče kam musia byť zapojené. Vďaka použitiu Centronics kábliku som nemusel robiť špeciálny prepojovací káblik programátor↔PC.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Vzhľadom ktomu že je to už "stará šunka", tak radšej to nebudem fotiť zvnútra, pretože to naozaj už má všeličo za sebou, ale funguje dodnes a to je najdôležitejšie. Súčiastky potrebné na stavbu sa bez problémov dajú zohnať aj v dnešnej dobe - taká nepatrná, ale dosť dôležitá maličkosť.

Dôležité upozornenie:

Programové vybavenie funguje iba pod DOS-om !


Bez prídavnej doštičky môžete priamo programovať pamäte typu 2716 ÷ 27512, s pomocnou doštičkou ktorá sa založí do socketu je možné programovať pamäte typu 27010, 2702027040. S inou prídavnou doštičkou ide programovať aj čip 8748. Tieto dve prídavné dosky tu ale nepopisujem. Princíp založenia pamätí do socketu s nulovou prítlačnou silou je vidieť na obrázku, proste či už 24 pinové, alebo 28 pinové zakladáme tak, že začínajú vždy vložením od spodného označenia 12,14. Software dokáže priamo obslúžiť aj spomenuté prídavné dosky.


 

V mnou postavenom programátore nie je priamo zabudovaný transformátor a potrebné napätia +10V a +30V spolu s ich Gnd sa privádzajú cez samostatný 15 pinový konektor, teda mám k tomu postavený samostaný zdroj zo svojím vypínačom. Predsa len takto na doske nie je prítomných 230V/AC čo je podľa mňa celkom fajn.


 

Nasleduje vlastný popis stavby programátoru (je to v nemčine, Elektor 1990/03):

Eprommer1.pdf (4,21 mb)

 

A nakoniec najväčšia perlička, na linku tu uvedenom si stiahnete dosovský program, ktorý priamo z tu uverejneným hardware komunikuje a dokáže napaľovať - nič netreba prerábať a soft je voľne k dispozícii. Síce je tam posledná vydaná verzia z roku 1999 (reálne je to ale z roku 1996) ale aj tá bez problémov funguje. Používam asi tú najstaršiu verziu programového vybavenia z roku 1992 a programátor funguje bez problémov.


Link:

http://www.elnec.com/download/

 

Tu vyberte nasledovný software, upozorňujem že sa jedná len o obrázok, červenou linkou je podčiarknutý software ktorý funguje priamo z týmto programátorom !


 

Prajem mnoho zdaru pri stavbe !

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:36 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: