555 TTL Generator 1Hz-100kHz. 555 Tester.

By Administrator at novembra 18, 2016 17:00
Filed Under: Non-Atari

Dve jednoduché zapojenia, dá sa povedať že priamo triviálne zapojenia, ktoré ale naozaj dobre slúžia svojmu účelu.

 

TTL GENERATOR 1Hz - 100kHz:

Dosť často ak niečo staviame potrebujeme nejaký generátor kmitočtu. Jeden taký jednoduchý, ktorý generuje pravouhlé kmity v rozsahu 1Hz až 100kHZ a teda priamo sa hodí k použitiu k TTL obvodom je urobený pomocou jediného čipu 555. Ten je už tak notoricky známy že akékoľvek bližšie popisy by boli nosením dreva do lesa a teda idem priamo na schému:


 

Ak použijeme napájacie napätie =5V tak ako som spomínal hodí sa potom zapojenie priamo k TTL obvodom. Obvod sám ale znesie napäjacie napätie podstatne vyššie (15V) - teda dá sa použiť aj pre CMOS obvody ako generátor kmitov, alebo ako hodinový zdroj. Osobne takúto vecičku používam pri testovaní krokových motorčekov, pretože sa veľmi hodí možnosť nastavovanie premennej výstupnej frekvencie (kmitočtu). Pri vyššom napájacom napätí je možné dosiahnuť aj podstatne vyšší výsledný kmitočet, ale toto nie je náš prípad. Výstup nemá síce striedu presne v pomere 1:1, ale blíži sa k tomu. Ak by to ale niekomu v zapojení vadilo že strieda nie je presne 1:1 - stačí na výstup pridať deličku :2 a máme tam potom naozaj presne 1:1 (reálne je to strieda tak 45%:55%), akurát sa nám zníži výsledný dosiahnuteľný kmitočet na polovičnú hodnotu. Na deličku sú vhodné čipy = 74LS90 (7490), 74LS93 (7493) a podobne (74LS74), toto sa väčšinou doma v šuplíku bez väčších problémov nájde. TTL obvody rady 74 bez označenia LS zase majú podstane vyššiu spotrebu, takže ak máte radšej použite radu 74LS.
Tak isto sa dá použiť aj rada CMOS 4000, napríklad 4013, 4027,4020 a podobne - pri plnom využití všetkých deličiek sa dostávame k naozaj nízkym frekvenciám ktoré sa zase môžu hodiť k zapojeniu pre dlhodobejší časovač - ale to už som zabŕdol niekam inam. Rada 4000 má zase podstatne menšiu spotrebu ako rada 74LS, zase ale na výstupe neznesie takú záťaž ako rada 74LS. Stabilita kmitočtu je celkom slušná, určite je to pod 1% nastavenej hodnoty. Je tu mierna závislosť kmitočtu na teplote, ale neprekračuje to rozumné hodnoty. Je možné použiť klasický timer 555, tak aj verziu čipu v prevedení CMOS (napríklad s označením 7555).

Mnoho vecí nepotrebuje pri svojej práci presnosť x-talového generátoru, skôr ide o dosiahnutie nejakej slušnej dlhodobej stability.

Čo tým celým chcem povedať ?

Že aj toto jednoduché zapojenie stačí na množstvo vecí a spoľahlivo pokryje potrebné zapojenia do niektorých aplikácií. Zapojenie je lacné a používa normálne dostupnú súčiastkovú základňu.


Poznámka:

Na nastavenie potrebnej hodnoty na výstupe používame potenciometer 100k (lineárny), ktorý má normálnu osku na ktorú je možné nasadiť gombík. Je to omnoho lepšie riešenie ak častejšie prelaďujeme ako pri použití trimeru.
Ak je to jednoúčelová vec tak samozrejme stačí zvoliť príslušný rozsah a ostatné kapacity pre iné kmitočty nie je potrebné osadzovať a vtedy stačí osadiť spomínaný odporový trimer. Raz sa to nastaví a basta.

Tak isto sa dá pre zmenu kmitočtu  /frekvencie/ použiť aj viacotáčkový potenciometer, ale potom treba pri nastavovaní výstupu použiť merač frekvencie - aby sme sa proste nestratili - kde sme v rámci rozsahu.

Ďalším možným riešením je použiť v sérii zapojené potenciometre 100k a 5k. Hrubo nastavujeme pomocou 100k a jemne doladíme kmitočet pomocou 5k potenciometra. Tu je len jedná drobná "záludnosť" - potenciometer 5k by mal byť pri nastavovaní požadovanej  frekvencie vždy nastavený v strede svojho rozsahu, pretože len vtedy dokážeme ladiť aj smerom nahor a aj nadol - na toto nezabúdať !

Proste riešení je viacero a zase raz je to len a len na Vás čo sa najlepšie k danej veci hodí použiť.
__________________________________________

Tester obvodu 555:


Ak osadíte predchádzajúcu zákl.dosku pätičkou tak môže celé zapojenie slúžiť ako tester vlastného čipu 555. Zapojenie je iba trochu upravené kedy slúži čisto iba ako tester čipu 555. Tu sa lepšie hodí použiť štandartnú pätičku, pretože sa do nej čip ľahšie zasúva ako do precíznej pätičky. Ak je obvod O.K., LED striedavo blikajú. Napäjacie napätie môže byť použité v rozsahu +3 až +15V.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:21 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: