Digital "Switcher" D1-D4, ATARI XF551.

By Administrator at mája 19, 2015 17:00
Filed Under: Atari

Lenore Underwood mi pred pár dňami poslala svoj nápad na digi prepínač čísla disketovej jednotky - samozrejme to funguje, používa to ale menej dostupné čipy, za druhé je to jej nápad a teda nebudem ho tu zverejňovať, ale napadlo mi - neviem urobiť niečo podobné aj ja a aby som to len blbo neokopíroval? Viem.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.



A ponúkam dve verzie zapojenia, je to síce silné slovo, pretože sa jedná len o drobné úpravy, ale obidve v konečnom dôsledku pracujú identicky.

 

Takže tieto zapojenia robia to isté, ale na úplne iných čipoch a teda nie je to "opajcnuté", v zapojení nepoužívam ani jeden rovnaký čip. Proste rovnaký cieľ dosiahnutý s použitím iných prostriedkov.

 

Moje zapojenie používa o jeden čip menej, všetko sa dá zohnať bez problémov. Na rozdiel od jej zapojenia je tu automatický reset, t.j. vždy po zapnutí sa nastaví ATARI XF551 ako zariadenie D1:, nezostane "visieť" náhodne na čísle D1 až D4.

 

Po zapojení tejto doštičky je potrebné prepínače čísla disketovej jednotky prepnúť na zadnom paneli do pozície D4 - potom už ovládanie nastavenie prevezme toto zapojenie.

 

Na tvorbu impulzov na preklápanie je použitý R-S klopný obvod (dve hradlá), (preto je na prepínanie použitý mikrospínač s prepínacím kontaktom, čo zabezpečuje vždy správne úrovne potrebné na vstupoch), jedno hradlo z 4093 slúži na tvorbu nulovacieho impulzu pre delič 74LS93 (nastavenie na 0), použitý je druhý vstup - teda idem priamo na deličku 8, tam nemusím už nič nastavovať a teda pulzy spokojne prichádzajú a ja mám na vystupe stále presne to čo potrebujem. 74LS139 je dekodér 1 zo 4 a zobrazuje práve číslo nastavenej jednotky D1 až D4. Zapojenie LED používa rozdielne farby aby sa to ľahšie rozlíšilo.

 

A to je vlastne všetko, nie sú tam žiadne záludnosti. Fajnšmekri si to môžu postaviť v SMD verzii, ja radšej robím s niečím väčším ...

 

Aby sa to dalo dokonale využiť je potrebné,

aby disketová jednotka ATARI XF551

mala zabudovaný Reset.

 

 

Zmeníte číslo jednotky, resetujete motherboard a máte to nastavené na iné číslo.

 

V dnešnej dobe sa veľa už neprepína, má to hlavne zmysel ak potrebujeme prekopírovať diskety medzi sebou, alebo prekopírovať disketu na SD kartu niektorou náhradou disketovej jednotky, vtedy sa to naozaj hodí, pretože nemusíme "šmátrať" kdesi vzadu a prestavovať prepínače na zadnej stene.

 

Celé sa to stručne dá definovať takto: "Lenivosť je matka pokroku."

 

Verzia A je rovnocenná s verziou B.


 

Rozdiel medzi verziami je len v privedení logických úrovní na niektoré vývody.

 

 

Dôležité je použiť binárny čítač, nesmie to byť dekadický čítač (teda v žiadnom prípade nepoužite obvody 74LS90 alebo 74LS390 !), ak použijete 74LS93 je všetko v poriadku.

 

Môžete použiť aj obvod 74LS393 - čo sa zmení v schéme ak ho použijete je nakreslené v nasledovnom obrázku:

 

 

Celé zapojenie je určené pre "hračičkárov", ktorí radi skúšajú niečo nové, v žiadnom prípade sa nejedná o zapojenie bez ktorého by pôvodná disketová jednotka Atari XF551 nefungovala.

___________________________________________________________

21.05.2015

Ešte jedno riešenie, kde teraz ale tlačítko ovláda čip 555 a na výstupe je po stlačení tlačítka jeden cca 4 milisekundy trvajúci pulz, ktorý preklopí čítač o jednu hodnotu vyššie:

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:20 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: